Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ο Δήμαρχος Άνδρου για την σύσκεψη στο Δημαρχείο με θέμα τις φωτιές

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο με όλους τους αρμόδιους και μέλη της πολιτικής προστασίας.

Θεωρώ πως ήταν επιβεβλημένο ύστερα από τις συνεχείς εγκληματικές φωτιές, που κάποιοι ασυνείδητοι έβαλαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατέστρεψαν περιουσίες και έβλαψαν ανεπανόρθωτα την φυσική ομορφιά του νησιού μας. Επιπρόσθετα κάηκαν ζωντανά, καταστράφηκαν καλλιέργειες και αχρηστεύθηκε όλο το δίκτυο ύδρευσης των Κατακαλαίων και μέρους των Αποικίων, μήκους πολλών χιλιομέτρων που θα στοιχίσει στο Δήμο μας πολλές χιλιάδες ευρώ.
Στη συνάντηση όλοι καταθέσαμε τις προτάσεις μας με σκοπό την πρόληψη, την καταστολή και τον αρτιότερο συντονισμό σε καταστάσεις έκτακτες και επείγουσες.
Στόχος είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί ανεξέλεγκτης βόσκησης, με την επιβολή ακόμα και προστίμων και να απαγορευθεί η βόσκηση σε περιοχές που κρίνονται αναδασωτέες, ύστερα από πυρκαγιά.
Εθελοντές και σύλλογοι στα χωριά να αναλάβουν να ενημερώσουν τους κατοίκους για την επικινδυνότητα της πρόκλησης φωτιάς.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες να υποδείξουν θέσεις για τοποθέτηση μεγάλων δεξαμενών νερού και να καταγραφούν οι υπάρχουσες.
Να γίνει καταγραφή όλων των διαθέσιμων μέσων αλλά και εθελοντών, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να είναι διαθέσιμοι.
Το Λιμενικό, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική αποδέχθηκαν αμέσως την πρόταση για περιπολίες στις επικίνδυνες περιοχές ιδιαίτερα τις ημέρες όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές και την εξάπλωσή τους.
Η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας για το νησί μας κρίνεται απόλυτα απαραίτητο και θα ανατεθεί σε ειδικούς προκειμένου να ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον.
Αυτά και άλλα ειπώθηκαν στην σημερινή πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε και όλες οι υπηρεσίες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους για να συμβάλλουν αποτελεσματικά όποτε χρειαστεί.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους ανταποκρίθηκαν και ήρθαν στο κάλεσμα για τον περαιτέρω σχεδιασμό και την κατάθεση προτάσεων.
Κλείνοντας θέλω να διαβεβαιώσω πως σαν δημοτική αρχή, είμαστε κάθε στιγμή κοντά στα μικρά και μεγάλα ζητήματα του νησιού μας, θέλω να εκφράσω και πάλι τις ευχαριστίες μου προς όλους όσοι βοήθησαν να αντιμετωπισθεί με επιτυχία ο κίνδυνος και να ευχηθώ να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγω δεν το καταλάβενο καθόλου δηλαδή έπρεπε να κάψουν ολλη την ανδρο για πάρουν μέτρα .???μου ΕΡΧΟΥΝΤΕ πολλές σκέψεις στο μυαλό μου .νομιζω πως το πράγμα ειναι πολιτηκο ΟΛΛΑ γίνηκαν με σχέδιο .μπας καπιος δεν γουσταρη τον δήμαρχο ???

Ανώνυμος είπε...

καλα ενταξει μην λεμε και οτι θελουμε , φωτιες μπηκαν και με τον προηγουμενο δημαρχο και με τους αλλους πιο παλια , ειναι πολυ κουτοπονηρη αυτη η προσεγγιση !! τα αιτια ειναι αλλα και οχι πολιτικα ,πιστευω εχουν να κανουν και με την βοσκηση και με τις ανεμογεννητριες , το τερπον λεει μετα του οφελιμου,με ενα σπαρο δυο τριγωνια , και η αληθεια ειναι παντα καπου στην μεση , οποτε μην λεμε χαζομαρες καθε φορα, και να μην τρωγομαστε, ας κοιταξουν ολοι μαζι να κοινητοποιηθουν να μην επιτρεψουν να ξαναγινουν αυτα τα εγκληματικα πραγματα και ας πιασουν και καποιον επιτελους να τιμωρηθει παραδειγματικα και να πουν το ονομα του!! οι καταστροφες απο οτι φαινεται ειναι τεραστιες και θα τις πληρωσει ακριβα το νησι και τωρα και στο μελλον, δυστηχως , βεβαια αυτα τα ελλεεινα και τρισαθλια καθαρματα που βαζουν τις φωτιες ποσως τους ενδιαφερει αυτο!!!

Ανώνυμος είπε...

Στο Γαύριο τον πιάσανε πριν χρόνια και ακόμα τα δικαστήρια δεν γίνανε... Εντελώς τυχαία προστατευόμενος από στέλεχος την νέας διοίκησης του νησιού χρόνια τώρα. Περιμένετε έτσι να σταματήσουν αυτά?? Ούτε που πρόκειται....

Ανώνυμος είπε...

Τουλαγιστον τους έπιασαν εδώ ουτε ΚΑΝ προσπάθησαν .να πιάσουν κανέναν.θ ζ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Πολλη θα ειθελα να μάθω τι μέτρα πιραν ??? δεν ακουστικε τίποτα .θζ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Να που σύσκεψη ΕΚΑΝΑΝ Καρπούς ΕΑΝ επερναν Τα μέτρα μετα απω την 1 φωτιά μπορη να γλιτοναμε της ΙΠΟΛΙΠΕΣ .θζ ΝΥ