Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

"Λατινοκρατία στην Άνδρο" του Νίκου Βασιλόπουλου

Η περίοδος με την αποσιωπημένη Ιστορία του τόπου μας.

Στα 362 χρόνια που οι Λατίνοι κυβέρνησαν την Άνδρο άφησαν πάρα πολλά, πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να φαντασθούμε. Πράγματα και συνήθειες που ούτε καν υποψιαζόμαστε.
Μέσα από τα κτίσματα που άφησαν, τα Κάστρα, τους πύργους, τις εκκλησίες, τους δρόμους, τα γεφύρια, τους μύλους, τις διαδοχικές μετακινήσεις τους στον χώρο, τα επίθετα που πολλά επιζούν στις μέρες μας, ερευνήσαμε, μελετήσαμε και ανασυνθέσαμε την πυκνή αυτή Ιστορία του τόπου μας προσεγγίζοντας γεωγραφικά τα φέουδα στα οποία χώρισαν την Άνδρο.
Ο διαχωρισμός αυτός δημιούργησε τις αντίστοιχες περιοχές του νησιού και οι θέσεις των πύργων με τις ελληνοφραγκικές εκκλησίες δημιούργησαν τα περισσότερα από τα σημερινά χωριά της Άνδρου.
Ο,τιδήποτε κατασκεύασαν γύρω μας οι πρόγονοί μας αλλά και πολλά ήθη και κοινωνικές συμπεριφορές δεν θα είχαν καμμία σχέση με αυτό που ξέρουμε σήμερα εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι Λατίνοι που οι περισσότεροι απ΄αυτούς έγιναν Ανδριώτες χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν ωρισμένοι απόγονοί τους.
Η Τουρκοκρατία των 242 χρόνων που ακολούθησε δεν άφησε σχεδόν τίποτε από το δικό της πέρασμα. Όλα είχαν ήδη διαμορφωθεί ώστε απ΄αυτά να αναπτυχθεί το ναυτικό νησί που καλύτερα γνωρίζουμε.

Το βιβλίο προλογίζει ο Νικολός Βογιαζίδης.

 Παρουσίαση του βιβλίου  θα γίνει

στην Χώρα την Τετάρτη 13 Αυγούστου ώρα 7.00 μ.μ. στην αυλή του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου.
Ομιλητές :
 Νικολός Βογιαζίδης, Κατερίνα Δημητρίου, Χαρούλα Κριεζή- Σβυριάδη



Στο Γαύριο θα γίνει παρουσίαση στο Λογάρι 11 Αυγούστου με ομιλητές τον Γιάννη Πίππα, Αλέξανδρο Καπόν και Θανάση Ταμουρατζή.


1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

μια πτυχή που ξεχνάμε είναι ότι (α) οι Βενετοί, σε μεγάλο βαθμό συνέχισαν Βυζαντινές, δηλαδή Ανατολικορωμαϊκές πρακτικές και (β) η Βενετία, παρά την φουστιά του 1204 ήταν στην ...Ανατολική Ρώμη. Και το 1204 είχε insiders, τους Άγγελους. Και σίγουρα, αυτό που βλέπουμε γύρω μας, όπως έχει πει και ο Βακαλόπουλος, είναι το μεσαιωνικό υπόβαθρο.