Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Θεατρική Παράσταση: ΜΗΔΕΙΑ του Ζαν Ανούιγ από την ομάδα ALTERA PARS


Πολυχώρος Μπατσίου
Σάββατο 19 Ιουλίου 2014, ώρα 21:15
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 


Η Μήδεια του Ανούϊγ είναι μια γυναίκα που διεκδίκησε το απόλυτο… στη ζωή…
 στον έρωτα. Υπερέβη την κοινωνική δεοντολογία, υπερέβη τον καθωσπρεπισμό της. 
Ως γνήσια ηρωίδα το παίρνει πάνω της… αναλαμβάνει, απαιτεί… αρνείται να γεράσει, αρνείται να συμβιβαστεί …να ενταχθεί στον κόσμο των ενηλίκων… Γιατί η Μήδεια  είναι πάνω απ’ όλα ένα αθώο κορίτσι, μια μικρή κόρη, αγνή και απαιτητική. Μια γυναίκα που εξακολουθεί να πιστεύει στα παραμύθια.

Βιώνει το κοριτσίστικο παραμύθι της, ακολουθεί τον πρίγκιπά της στη δική του εκστρατεία. Για χάρη του πρόδωσε, σκότωσε, έσφαξε… κι αν τη λένε ανυπότακτη, εκείνη είναι δοσμένη ολόψυχα… σύγκορμα… στο μοναδικό ναύτη της δικής της εκστρατείας. Έπρεπε να υπακούει, να χαμογελάει, να στολίζεται για να του αρέσει. Έπρεπε να του δώσει το Χρυσόμαλλο Δέρας που τόσο ήθελε, να τον περιμένει ξαπλωμένη… ορθάνοιχτη.
Κι όταν ο πρίγκιπας, ο ξακουστός Ιάσονας, αποφασίζει να γίνει άνθρωπος , να συμβιβαστεί “ταπεινά”, όπως έκαναν και οι άλλοι πριν από αυτόν και πιο απλά από αυτόν… όταν την εγκαταλείπει… το αθώο κορίτσι πεθαίνει.
Το απόλυτο γίνεται σχετικό… Ο έρωτας, πορνεία… Τότε η οργή της ξυπνά… Η ηρωίδα μέσα της ξαναγεννιέται… και χτυπά θανάσιμα.
 Ο Jean Anouilh χρησιμοποιεί  το μύθο της βάρβαρης πριγκίπισσας, της «παιδοκτόνου» Μήδειας, για να μας δώσει μέσα σ’ ένα φλογερό και παθιασμένο περιβάλλον… μαθήματα ανθρωπιάς, μαθήματα αξιοπρέπειας, μαθήματα ζωής.
Συντελεστές  παράστασης:
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ΑΠΟΔΟΣΗ: ομάδα ALTERA PARS
ΣΥΝΘΕΣΗ/ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  ΠΕΤΡΟΣ ΝΑΚΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΠΕΤΡΟΣ ΝΑΚΟΣ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΕΙΜΩΝA
Παίζουν:
ΜΙΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑ  (Μήδεια)
ΠΕΤΡΟΣ ΝΑΚΟΣ (Ιάσων)
ΤΑΣΟΣ   ΜΠΛΑΤΖΙΟΣ  (Κρέων)
ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΤΑΝΗ (Τροφός)
ΧΡΥΣOΒΑΛΑΝΤΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  (Νεαρός)
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:    Θεατρικός Οργανισμός ALTERA PARS




Δεν υπάρχουν σχόλια: