Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Στην Ημερίδα «Βιολογικές Καλλιέργειες – Αρωματικά Φυτά στις Κυκλάδες


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα «Βιολογικές Καλλιέργειες – Αρωματικά Φυτά στις Κυκλάδες: Οι «σπόροι» που φυτεύτηκαν & προτάσεις για να «καλλιεργήσουμε» το μέλλον»
 την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, με τη συμμετοχή περίπου 300 ατόμων στις αίθουσες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο, Άνδρο, Νάξο, Πάρο, Θήρα, Μύκονο, Μήλο, Τήνο καθώς και μέσω ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσης μέσα από το e-kyklades.gr.

 Η Ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσια του έργου «Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Κατάρτισης για Ανέργους, Εργαζομένους και Αυτοαπασχολούμενους στις Κυκλάδες», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς και το Επιμελητήριο Κυκλάδων με κύριο στόχο τις παρουσιάσεις συγκεκριμένων πρωτοβουλιών συστάσεως ομάδων ενασχόλησης με τα αρωματικά φυτά των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν στην Ημερίδα «Επιστροφή στη Γη» που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2013 και σειράς σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το 2013.

 Η Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Πουσσαίο και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, κ. Αντώνη Χατζηιωάννου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος μίλησε για τη μακρόχρονη συνεργασία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε σειρά σχετικών θεματικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω σε αγροτικά θέματα και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας την αξία συνέχισης του διαλόγου που ξεκίνησε με την πρώτη Ημερίδα στις 20 Μαρτίου 2013 «Επιστροφή στη Γη» αλλά και με την έμπρακτη στήριξη των πρωτοβουλιών που εκκολάφθηκαν και συνεχίζουν να εκκολάπτονται μέσα από τις «ζυμώσεις» αυτές.
 Το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς έστειλε σύντομο χαιρετισμό εκφράζοντας τη δέσμευση του στην παροχή συνεχούς υποστήριξης και διατήρησης ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αντίστοιχα, στους οποίους μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 440 προγράμματα σε συνολικά 9.100 συμμετέχοντες-εκπαιδευόμενους.
 Τρεις ομάδες στη συνέχεια παρουσίασαν τα σχέδια δράσης τους και τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει.
 Η πρώτη, από το νησί της Σύρου παρουσίασε την υπό σύσταση εταιρεία «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ», μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικού και παραγωγικού σκοπού.
Η εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας κ. Ελένη Χερχελετζάκη μίλησε για το «σπόρο» της ιδέας που φυτεύτηκε από ένα σεμινάριο της Δρ. Μαλούπα και τη δημιουργία ενός πρότυπου βοτανικού κήπου έχοντας σαν κεντρική ιδέα «την προσφορά στην κοινωνία & στον τόπο μας, την αγάπη και προστασία για το περιβάλλον και μέσα από αυτό την επίτευξη ενός λελογισμένου οικονομικού οφέλους».
 Από την Πάρο μίλησε η κ. Αρχιμανδρίτη Άλκηστη για την δημιουργία ενός βοτανικού κήπου προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την δημιουργία τράπεζας πολλαπλασιαστικού υλικού πάνω στα αρωματικά φυτά και τη μελισσοκομία με κύριες δραστηριότητες τη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων, τη συλλογή και προώθηση δρόγης και την τυποποίηση και προώθηση τυποποιημένων προϊόντων.
 Η τρίτη πρωτοβουλία από τον νησί της Νάξου, με εκπρόσωπο την κ. Ευθυμιάτου Χριστίνα, πρόκειται για εταιρεία με 9 μέλη που συστάθηκε το Μάρτιο του 2013 με κύριες δραστηριότητες την υποστήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων, διερεύνηση νέων προϊόντων που θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως ΠΟΠ /ΠΓΕ, την ενεργοποίηση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων φιλοξενίας και παραγωγών για την τοποθέτηση των προϊόντων στο τουριστικό κύκλο και την οργάνωση πολιτιστικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης.

 Ακολούθησε η παρουσίαση της Δρ. Ελένης Μαλούπα, Τακτικής Ερευνήτριας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ειδικής σε θέματα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ).
Η συνεργάτιδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που έχει συμμετάσχει σε σειρά σεμιναρίων ως εκπαιδεύτρια το 2013, παρουσίασε όλη την εμπειρία εκπαίδευσης που αποκομίστηκε στις Κυκλάδες και έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας για την αξιοποίηση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στις Κυκλάδες μεταξύ του ΕΛΓΟ, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και νέων ομάδων πρωτοβουλιών όπως τη δημιουργία πιλοτικών αγρών καλλιέργειας με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένων πρωτοκόλλων για τις Κυκλάδες, την ανάπτυξη αρωματοτουρισμού, την ανάπτυξη μεταποίησης παραγόμενων προϊόντων, τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας, επισκέψεις – εκθέσεις – ανταλλαγές με σκοπό την διεύρυνση των γνώσεων γύρω από τα ΑΦΦ –σύνδεση με ανάλογες ομάδες του εσωτερικού/ εξωτερικού, δειγματισμό τελικών προϊόντων, έρευνα αγοράς προϊόντων ΑΦΦ, δημιουργία έκθεσης προβολής των Κυκλαδίτικων ΑΦΦ και προϊόντων τους.


Ο επί σειρά ετών συνεργάτης και εκπαιδευτής κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος και συνεργάτης του περιοδικού Αγρόραμα, και εμπειρογνώμονας σε θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας, εστίασε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ως εργαλείο συλλογικής δράσης που προκύπτει από ατομική απόφαση, συλλογική ζύμωση, επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις ίδιες δυνατότητες που προσφέρει το περιβάλλον δραστηριοποίησης.
 Δυο παραδείγματα επιχειρήσεων με άκρως ενδιαφέρουσα πορεία έκαναν παρουσιάσεις στη συνέχεια: η Organic Islands στη Νάξο, μια εταιρεία πρότυπο που ιδρύθηκε το 2010 από τον κ. Νίκο Χατζηανδρέου με ιδιόκτητη, πιστοποιημένη καλλιεργήσιμη γη καθώς και πιστοποιημένο εργαστήριο επεξεργασίας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών και η νεοσύστατη εταιρεία Daphnis and Chloe με έδρα την Αθήνα, με ιδρύτρια την κ. Ευαγγελία Κουτσοβούλου που ξεκίνησε μέσα από διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση και προμηθεύεται, συσκευάζει και εμπορεύεται αρωματικά φυτά εξαιρετικής ποιότητας από βιολογικούς καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα και εξάγει σε Αμερική και Ευρώπη.


 Για τις δυνατότητες εξασφάλισης του απαραίτητου κεφαλαίου μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το τοπικό πρόγραμμα LEADER του προγράμματος ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 μίλησε ο Υπεύθυνος Αναπτυξιακών Θεμάτων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Αντώνης Μαραγκός, αναφέροντας τις επιλέξιμες περιοχές του νομού Κυκλάδων και τις βασικές δράσεις.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Ίσσαρης
 Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία JEREMIE που ενισχύει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις χρηματοδοτώντας τη χορήγηση δανείων με μειωμένο επιτόκιο μέσω των Τραπεζών Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank και στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) για την Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα.
 Ο κ. Θεόφιλος Παπαγεωργίου, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στον αγροτικό χώρο και συγκεκριμένα για νέους γεωργούς στους τομείς της βιολογικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας, μέσα από δυο νέα προγράμματα για την εγκατάσταση νέων γεωργών στο πλαίσιο της διατήρησης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, δασοκομίας και του αγροδιατροφικού τομέα καθώς και για γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις Ερμούπολη, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων.
 Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέλνουν τις ευχαριστίες τους στους διακεκριμένους εισηγητές, στις ομάδες που συγκροτήθηκαν και παρουσίασαν το σχεδιασμό και τις μέχρι στιγμής δράσεις τους καθώς και σε όλους του παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, ευχόμενοι για την αύξηση των συλλογικών αυτών προσπαθειών και δεσμευόμενοι για τη συνεχή στήριξη και ενίσχυσή τους.

Ολόκληρη η  βιντεοσκοπημένη Ημερίδα:

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

απο 3000 αγροτες μας λενε οτι θα γινουμε 5000 στα νησια μας με προσπαθειες ,αν ρωτησετε αυτους που ηταν πριν 50 χρονια κατ/εξοχην κυριο επαγγελμα θα σας πυν οτι δεν θα μεινουν ουτε 2000 με την πολιτικη αυτη με ασφαλιστικες εισφορες τυπου οεεε οσο ανε\αφορα τις περισοτερες επιδιτησεις τις επαιρναν οι γιαλαντζη αγροτες.Τωρα με βιολ. καλλιεργιες και αρωματικα φυτα δεν γινεται τιποτα διοτι θελει νιατα ,χρημα , και εκτασεις μεγαλες που οι κυκλαδες δεν εχει ηταν μονο η κτηνοτροφια που δυστηχως τα αγοραζουν 2,2 ευρω το κιλο με λιγη επιδοτιση που σε λιγο θα κοπουν ολα αυτα ,και οσο αναφορα οταν εγινε σχεδιασμος τι μπορει να κρατιση ορθια την ελλαδα μας ειχαν πει για τον τουρισμο που και αυτον τον αφησαμε στα χερια αλλων, τωρα καμποι για φυτεμα αρωματικων φυτων και βιοκαλιεργεια δεν υπαρχουν στην ΑΝΔΡΟ διοτη τα λευκα ,βορη, ατενι,οι καμοι τις αλλαξαν τοπιο απο τισ πλημμυρες χαθηκαν αμπελια ,συρ/πλεγματα , λαστιχα οι κατοχοι αυτων δεν πηραν καμια αποζημιωση διοτη και η τοπικη εξουσια του νησιου και αρμοδιοι δεν εκαναν τιποτα να κανουν διαμαρτηρια εκει που πρεπει μονο οι μισθοι τους να τρεχουν και οι αγροτες να πεινουν....... οσο για τα καρτελ και τους κολοσους να ---χανονται οι σχολιασμοι--- και τι κοστιζουν τα επιμελητηρια, λογοκρισια λεγεται η οχι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΔΙΟΤΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΖΙΠ ΣΤΟ ΚΟΛΟΝΑΚΙ Π.Χ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ΕΤΡΩΓΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΕΧΕ ΕΛΕΝΧΟΣ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΙΟΚΑΛΙΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ... ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ ΣΕ ΚΟΛΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΩΝΕΣ . 350000 ΣΠΙΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΡΕΥΜΑ ΔΙΟΤΗ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΚΑΤΡΕΛ ΚΑΙ ΚΟΛΟΣΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ.

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από τη καταστροφολογία και το τι έγινε στο παρελθόν υπάρχει και το ζήτημα τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής ώστε να προλάβουμε ανεπτυγμένες χώρες και να ακολουθήσουμε όποιες μεθοδολογίες κρίνουμε πως απέδωσαν.Επίσης, αν δεν απαγαλακτιστούμε από το κρατισμό της περασμένης 20ετίας και δεν αποκτήσουμε εξωστρέφεια ως παραγωγοί πως θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε για παράδειγμα την εγχώρια αγορά αλλά και την αγορά του εξωτερικού που έχει ανάγκη τα ελληνικά προιόντα?Είναι πλέον πολύ βασική η τεχνογνωσία και η σωστή κατάρτιση,η ανταλλαγή ιδεών από όπου κιαν προέρχεται.