Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μόνο πολύ καλά λόγια για την "Μικρά Αγγλία"!

Οι συνεργοί της "Μικράς Αγγλίας"!

"Λίγο πριν από την έξοδό της στις κινηματογραφικές αίθουσες (στις 5 Δεκεμβρίου) είδαμε τη Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε!"...

Η Μικρά Αγγλία ανοίγει με ένα υπέροχο πλάνο της φουρτουνιασμένης θάλασσας. Μοιάζει σχεδόν να χορεύει, είναι ατίθαση και επικίνδυνη. Και ταυτόχρονα δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πλάνο πιο χαρακτηριστικό αυτού που ο Βούλγαρης και η Καρυστιάνη ήθελαν να δώσουν στην ταινία: τον κίνδυνο της θάλασσας σε έναν τόπο κατ’ εξοχήν ναυτικό και καραβοτσακισμένο.
 Είναι απίστευτο το πώς η ματιά του Βούλγαρη παραμένει τόσο σύγχρονη μετά από τόσα χρόνια σινεμά.
Το πώς –με τη βοήθεια του Σίμου Σαρκετζή, διευθυντή φωτογραφίας- κινηματογραφεί τα σώματα, τα πρόσωπα, τα δάχτυλα, τα βράχια, τη θάλασσα, τη φύση.
 Ο τρόπος της κινηματογράφησης και οι ερμηνείες απογειώνουν την ταινία. Τόσο οι νέοι ηθοποιοί (Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης), όσο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (Αννέζα Παπαδοπούλου, Χρήστος Καλαβρούζος) είναι εξαιρετικοί.
Ειδικά η Πηνελόπη Τσίλικα είναι τόσο από άποψη παρουσίας, όσο και από άποψη ερμηνείας, πραγματικά υπέροχη
Η παραγωγή είναι, φυσικά, υψηλότατων προδιαγραφών (κοστούμια, σκηνικά, μουσική, ειδικά εφέ).
 Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα χορταστικό δράμα χαρακτήρων που ίσως θα μπορούσε να ωφεληθεί εάν ήταν λίγο μικρότερο σε διάρκεια.
 Διαθέτει, πάντως, πολλές σκηνές ανθολογίας: ένας Επιτάφιος βγαλμένος από πίνακα, εμμονικές ερωτικές σκηνές (άλλες που βλέπουμε και άλλες που δεν βλέπουμε), τα βράχια και εκείνον τον χορό της θάλασσας που προαναφέραμε…
http://cinepivates.com/2013/11/little-england-first-impressions.html


Αφού άναψαν τα φώτα μετά το τέλος της δημοσιογραφικής προβολής, χρειάστηκε λίγος χρόνος για να ξεκινήσει η κουβέντα ανάμεσα στους θεατές της και στους δημιουργούς της ταινίας. Χρόνος για ένα τσιγάρο, τυπικά, αλλά στην ουσία χρόνος για να στεγνώσουν τα δάκρυα, να επιστρέψει η καρδιά στη σωστή της θέση και το μυαλό πίσω στο σήμερα μετά από ένα εξαιρετικά πετυχημένο ταξίδι στο χρόνο και το θυμικό....
http://flix.gr/news/eidame-thn-mikra-agglia-kai-synomilhsame-me-ton-pa.html

Η «Μικρά Αγγλία» αναμφισβήτητα διαθέτει ένα -σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα- υψηλό επίπεδο παραγωγής. Η Άνδρος κινηματογραφείται από τον Παντελή Βούλγαρη όχι καρτποσταλικά, αλλά δυναμικά και εσωτερικά, μέσα από πλάνα που εγκλωβίζουν υποδειγματικά την άγρια ομορφιά της. Την ίδια στιγμή ο πολύπειρος Έλληνας σκηνοθέτης φτιάχνει ένα κλειστό νησιωτικό μικρόκοσμο μέσα στον οποίο θα θρέψει τα ερωτικά απωθημένα και τα καταπιεσμένα πάθη της ιστορίας.
http://www.athinorama.gr/cinema/article.aspx?id=1001397


Δημήτρης Δανίκας 20/11/201319:45
Για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη

Θα δακρύσουν και οι τοίχοι !
Θα προβάλλεται από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα ενθουσιάσει όλο το γυναικομάνι και θα σκίσει στα ταμεία! Βάζω στοίχημα.
 Οτι έχω και δεν έχω. Οτι η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη (από το ομότιτλο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάννη) που θα προβάλλεται από Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα ενθουσιάσει όλο το γυναικομάνι και θα σκίσει στα ταμεία! Εδώ είσαι και εδώ είμαι. Με το δραματικό κορύφωμα το τελευταίο ημίωρο θα δακρύσουν και οι τοίχοι! Πρόκειται για το πιο συγκινητικό ρομαντικό, αισθηματικό έπος από συστάσεως ελληνικής οθόνης. Και όχι μόνο. Το στόρι, τοποθετημένο στην Ανδρο, επονομαζόμενη και «Μικρά Αγγλία» λόγω των ναυτικών , εφοπλιστικών επιδόσεών της, διαπερνάει μια ολόκληρη δεκαπενταετία. Από το 1930 μέχρι το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου Δύο τα κεντρικά πρόσωπα.

Η συνέχεια θα καθηλώσει ακόμα και τον πιο κυνικό θεατή. Οι επιτεύξεις όλων των συντελεστών βγάζουν μάτι. Εύθραυστης ομορφιάς η Πηνελόπη Τσιλίκα (Ορσα). Ρεσιτάλ ερμηνείας από την Σοφία Κόκκαλη (Μόσχα). Εξαιρετικός ο Ανδρέας Κωνσταντίνου (Σπύρος) Τρία παιδιά που θα αφήσουν εποχή. Οσο για τους δεύτερους ρόλους, η Ανέζα Παπαδοπούλου και ο Χρήστος Καλαβρούζος διεκδικούν τα πρώτα βραβεία. Ακόμα υποδειγματική η φωτογραφία του Σίμου Σαρκέτζη, αυθεντικής κοπής τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλιδή και τα κοστούμια της Γιούλας Ζωιοπούλου, λυρική η μουσική της Κατερίνας Πολέμη (θα κάνει επιτυχία) και «αόρατο», δηλαδή τέλειο το μακιγιάζ της Εύης Ζαφειροπούλου. Ισως η πιο ώριμη στιγμή του Παντελή Βούλγαρη. Απείρως ανώτερη από «Νύφες»!

Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ Η Ανδρος είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια στην πολυαναμενόμενη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη. Παρακολουθώντας χθες τη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας, παρουσία του σκηνοθέτη και της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη (συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου και σεναριογράφου του φιλμ), σκεφτόμασταν πως η ταινία αυτή, που στις 5 Δεκεμβρίου θα βγει στα σινεμά, θα δώσει φιλί ζωής στο πανέμορφο νησί, που σήμερα έχει πληγεί κι αυτό από την κρίση.
Πρωτίστως η άγραφη ιστορία της Ανδριώτισσας. Που γερνούσε περιμένοντας τον ναυτικό άντρα της. Με το στρώμα να βουλιάζει μόνο από τη δική της πλευρά...

Η ταινία, άλλωστε, έγινε χάρη στους Ανδριώτες και τις Ανδριώτισσες «που άνοιξαν τα σπίτια τους, αλλά και την καρδιά τους».
 Αν και διάρκειας 2 ωρών και 40 λεπτών, η ταινία παρακολουθείται απνευστί.
 Είναι μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης - σφοδρή όπως όλοι οι ανολοκλήρωτοι έρωτες και καταδικασμένη λόγω των καταπιεστικών κοινωνικών συνθηκών της εποχής.
 «Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο μέσα μου πως η ταινία πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς το δεκανίκι του βιβλίου», μας είπε η συγγραφέας.
«Εκανα λοιπόν μια ελεύθερη διασκευή της πλοκής με στόχο ο θεατής να βυθιστεί στις εικόνες. Επρεπε να πειθαρχήσω σ' αυτήν την ερεθιστική οικονομία».
 Οι ερμηνείες εξαιρετικές και δεν αναφερόμαστε μόνο στις δύο ενζενί-πρωτόβγαλτες ηθοποιούς που παίρνουν πάνω τους όλη την ταινία. Μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών λάμπει σε μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=399722

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα εφχαριστο στον ΒΑΓΓΈΛΗ και την ομαδα του που μας έφερε πιο κοντά στην ταινία με το τοι έγινε με το μετα της προβολής.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος θα μετάφραση αυτό το σχόλιο ;

Ανώνυμος είπε...

Και εγω έλεγα ΜΑ δεν υπάρχει ένα ξιπνιος να με διορθοση.εάν διαβαζης ελληνικά ΤΟΤΕΣ κατη θα καταλαβης.μια κε σου κόβει. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ θΖNY