Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Τα νεώτερα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς



Για τέταρτη εβδομάδα συνεχίζουν και το 2014  το ανασκαφικό τους έργο  στον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς οι αυστραλοί  αρχαιολόγοι με τους  συνεργάτες τους και με επικεφαλείς τις καθηγήτριες κυρίες  Margaret Miller και  Lesley Beaumont  του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ  και τον υποδιευθυντή του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα  κ. Σταύρου Πασπαλά.

Το 2013 έγιναν τομές σε κτίσματα και σε ελεύθερους χώρους και υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την πυκνή κατοίκηση μέσα στα τείχη του οικισμού και την υποπρωτογεωμετρική και την γεωμετρική  και την ύστερη γεωμετρική περίοδο.

Ενδιαφέρον εύρημα στο εσωτερικό ενός δωματίου υπήρξε  ένας πίθος  με ανάγλυφη διακόσμηση σε επτά ζώνες που εικονίζουν ζώα.

Και εφέτος  στις ίδιες αυτές τομές συνεχίστηκαν οι ανασκαφές που έφεραν στο φως αξιόλογα ευρήματα και γνώσεις για την ζωή των αρχαίων κατοίκων της Ζαγοράς  που συμπληρώνουν τα όσα γνωρίζουμε από τις προηγούμενες ανασκαφές.


Την πρώτη ημέρα  του Νοεμβρίου τελειώνουν για τούτη την χρονιά οι ανασκαφές και θ΄ αρχίσει η προστατευτική κάλυψη των τομών  μέχρι την επόμενη χρονιά που θα συνεχιστούν οι εργασίες,  αφού  υπάρξουν οι απαραίτητες επιχορηγήσεις.



Το επόμενο Σάββατο 25 Οκτωβρίου, οι αρχαιολόγοι θα ξεναγήσουν όσους ενδιαφέρονται στον αρχαιολογικό χώρο και λίγο πριν φύγουν για την πατρίδα τους, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της Άνδρου.
Για τις 2 εκδηλώσεις θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις. 


Στην Ζαγορά πέρασε ωραία και η Πέρλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: