Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Σάββατο 25 και Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, η ταινία: Μεσοτοιχίες



 Η ταινία, που απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας, προβλήθηκε (μετά από απαίτηση του κοινού) δύο φορές σε κατάμεστες αίθουσες, αφήνοντας θεατές κάθε ηλικίας ενθουσιασμένους.

Τι ήταν άραγε αυτό που συγκίνησε τόσο το ελληνικό κοινό σε αυτή τη χίπστερ παραγωγή για την καταγραφή ενός έρωτα - πριν καν αυτός ξεκινήσει; Ίσως η λυρική ομορφιά του αστικού τοπίου του Μπουένος Άιρες, την άναρχη ομορφιά του οποίου αποτύπωσε ο Ταρέτο και η οποία σε σημεία θυμίζει τη δική μας ομορφάσχημη πόλη. Ίσως πάλι η ιστορία μιας καθημερινότητας που υπόσχεται δυνατότητες έρωτα μέσα στην αέναη ματαίωση της πόλης να φάνηκε γνώριμη στους κατοίκους αυτής της βαλκανικής ψευτο-μητρόπολης.

Μεσοτοιχίες (Medianeras) trailer από Flixgr
Ο Μαρτίν ζει μόνος σε ένα διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες, φροντίζοντας το σκύλο της πρώην του και κερδίζοντας τη ζωή του από το web-design. Η Μαριάνα μένει στο διπλανό κτήριο, παρέα με κούκλες-μανεκέν που τις χρησιμοποιεί για να διακοσμεί βιτρίνες, μια που δεν της δόθηκε η ευκαιρία να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Έχοντας βγει και οι δύο από μια μακροχρόνια σχέση, βιώνουν μια περίοδο απαξίωσης, αδιαφορίας και αγοραφοβίας η οποία, ωστόσο, σιγά-σιγά μετατρέπεται σε αναζήτηση ενός συντρόφου, του «έτερου ήμισυ».

Πανέμορφο φιλμ, σαν παραμύθι, με μουσική συνοδεία που δένει όμορφα με την πλοκή, χαρακτήρες απόλυτα οικείους με τη δική μας πραγματικότητα, ενώ συντίθεται ένας προβληματισμός από την άλλη μεριά για το κοινωνικό φαινόμενο της αποξένωσης και της ασυναίσθητης επιλογής ενός μοναχικού βίου, που στον κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται όλο και πιο έντονα.

 (7,5/10)
Ιάκωβος Γωγάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια: