Κυριακή 4 Μαΐου 2014

O περίπατος για την παρατήρηση πουλιών


 Παρόλο το βροχερό καιρό, περίπου 30 άτομα, ενήλικες και παιδιά από διάφορες περιοχές του νησιού και αρκετοί επαγγελματίες του τουρισμού συμμετείχαμε στον περίπατο για παρατήρηση πουλιών στα Λιβάδια, στο Μεγάλο Ποταμό της Άνδρου την Κυριακή 27 Απριλίου 2014. Μαζί μας ήταν οι ορνιθολόγοι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ruben Gonzalez και Victoria Saravia που μας διένειμαν ενημερωτικό υλικό και μας παρείχαν πολύτιμες γνώσεις για τον φυσικό πλούτο που διαθέτει η Άνδρος, τα σπάνια είδη πουλιών που φιλοξενούνται αλλά και επισκέπτονται το νησί τις περιόδους αποδημίας.

 Συζητήσαμε για την έννοια της βιοποικιλότητας και το πως η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών ειδών σηματοδοτεί ένα υγιές φυσικό περιβάλλον. Συζητήσαμε ακόμη σχετικά με τις απειλές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην άγρια ζωή καθώς και το πως η παρατήρηση πουλιών αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα, ένα δείκτη για την αξιολόγηση της υγείας του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούμε.
  Μάθαμε για τα 4 προστατευόμενα είδη που διαβιούν ή/και αναπαράγονται στην Άνδρο, τον Σπιζαετό (Aquila fasciata),  μόλις 2-3 ζευγάρια σε όλη την Άνδρο, τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae), που στο Αιγαίο αναπαράγεται το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού τους, το Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) και τον Αιγαιόγλαρο (Larus audouinii), 2 είδη θαλασσοπουλιών ενδημικά της Μεσoγείου.
 Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν… «ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά είναι μεγάλη η ευθύνη για εσάς τους Ανδριώτες να έχετε ένα τόσο πλούσιο φυσικό περιβάλλον με σημαντικά είδη πουλιών, σε παγκόσμιο επίπεδο».


Είχαμε την τύχη να ακούσουμε αλλά και να δούμε και ακούσουμε μικρόπουλα όπως  τον Κοκκινοτσιροβάκο (Sylvia cantillans), τη Γαλαζοπαπαδίτσα (Cyanestes caruleus) τη Καρδερίνα (Carduelis carduelis), το Σιρλοτσίχλονο (Emberiza cirlus), το σπίνο (Fringilla coelebs), το Ψευταηδόνι (Cettia cetti) και το Σταβλοχελίδονο (Hirundo rustica). Είδαμε και άλλα πουλιά όπως το μελισσοφάγο (Merops apiaster), τη Νερόκοτα (Gallinula chloropus),  Νανοσκαλίδρα (Calidris minuta) με βοηθητικά μέσα ειδικά κυάλια και τηλεσκόπιο.

Χωρίσαμε μέσα σε καταρρακτώδη βροχή περίπου 2 ώρες αργότερα στον υγρότοπο του Παραπορτίου με τη δέσμευση να οργανώσουμε ξανά αντίστοιχες δράσεις.
Κατά τη διάρκεια του Μαϊου προγραμματίζουμε ένα σεμινάριο που απευθύνεται στους επαγγελματίες του τουρισμού της Άνδρου.

Η παρατήρηση πουλιών (γνωστή στα αγγλικά ως bird watching) μπορεί να αποτελέσει και στην Άνδρο, όπως σε πολλούς άλλους προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό μια σημαντική δραστηριότητα όχι μόνο για τη φύση του νησιού αλλά και για την οικονομία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: