Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η Λέσχη Ανάγνωσης Γαυρίου στην Άρνη


Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, τα μέλη και οι φίλοι της Λέσχης Ανάγνωσης ενηλίκων Γαυρίου, επισκέπτηκαν την Άρνη.

 Τη φετινή χρονιά, διαβάζουμε βιβλία που έχουν σχέση με την Άνδρο, με στόχο να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο που ζούμε.

Αφορμή γι αυτή την εξόρμηση ήταν το διάβασμα του βιβλίου του κ. Χαλά, για την Άρνη. Συγκεντρωθήκαμε στο παλιό Εμπειρίκειο σχολείο του χωριού, όπου μας υποδέχτηκαν ζεστά τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Άρνης.
 Απολαύσαμε τον καφέ και τα εδέσματα που τα μέλη της λέσχης πρόσφεραν σε όλους και συζητήσαμε, σε πολυ φιλικό κλίμα, για το ένδοξο παρελθόν και το δύσκολο παρόν του τόπου.


Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι μας μίλησαν για τις δυσκολίες και την εγκατάληψη που έχει επανέλθει, αλλά και για τις προσπάθειές τους να κρατήσουν ζωντανό αυτό το υπέροχο μέρος. Η βόλτα στα κοντινά μονοπάτια και κρίνες του χωριού, αποκαλυπτική της μοναδικότητας του τοπίου.
 Στην επιστροφή προς Μπατσί κάναμε δυο στάσεις στα Ρέμματα για να ανακαλύψουμε καλά κρυμμένες ομορφιές. Επισκεφτήκαμε, ακολουθώντας το μονοπάτι πλάι στο ρέμα, το ανακαινισμένο λιοτρίβι του Λεμπέση, (δυστυχώς κλειστό) και το παλιό πέτρινο γεφύρι.
Το μεγαλύτερο μέρος των μονοπατιών έχει εγκαταλειφθεί και χρειάζονται καθάρισμα για να μπορέσει κανείς να προσεγγίσει τους περισσότερους απο τους 13 νερόμυλους της περιοχής και ότι άλλο έχει αντέξει στο χρόνο.

Αναχωρίσαμε νωρίς το απόγευμα, γεμάτοι συναισθήματα γι αυτά που μας είχαν αποκαλυφθεί. Δώσαμε υπόσχεση να ξαναέρθουμε όταν καθαριστούν τα μονοπάτια για να γνωρίσουμε περισσότερο τον ξεχωριστό ετούτο τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: