Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ανοίγει στην Άνδρο η έκθεση-αφιέρωμα στον Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα

Η Αφίσα της Έκθεσης
Την Κυριακή 3 Ιουλίου ανοίγει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή   η έκθεση με τίτλο “Ένας συγχρονισμένος αιώνιος” που θα διαρκέσει έως 25 Σεπτεμβρίου.
Το πρωΐ της Κυριακής (10.30πμ) στο Δημοτικό θέατρο Άνδρου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα “Η Γενιά του ΄30” με ομιλητές τους Άγγελο Δεληβοριά (διευθυντή του μουσείου Μπενάκη), Νάσο Βαγενά (ποιητή) και τον Παναγή Ψωμόπουλο (αρχιτέκτονα-πολεοδόμο). Θα συντονίσει όπως πάντα η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

 Το αφιέρωμα, φόρος-τιμής στον διαπρεπή Ελληνα ζωγράφο και σημαντικό εκπρόσωπο της γενιάς του '30, περιλαμβάνει περίπου 100 εκθέματα: 71 ζωγραφικά έργα, 21 σχέδια και 12 γλυπτά προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

Ο δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) τόμος που θα πλαισιώνει την έκθεση, εκτός από το εισαγωγικό κείμενο του Κυριάκου Κουτσομάλλη, περιλαμβάνει το μνημειώδες, μακροσκελές κείμενο που ο Οδυσσέας Ελύτης αφιέρωσε στον Χατζηκυριάκο-Γκίκα -αναδημοσιευμένο αυτούσιο- καθώς και αποσπάσματα από κείμενα του ίδιου του ζωγράφου τα οποία επέλεξε η ιστορικός τέχνης Ελεάνα Μαργαρίτη.
 Μετά το τέλος αυτής της έκθεσης θα “ανοίξει” στην Αθήνα η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα (Κριεζώτου 3, Αθήνα), από το μουσείο Μπενάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: