Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Το τέλος της χωματερής στον Στρόφιλα;

Άνδρες του Λιμεναρχείου ρίχνουν προστατευτικό δίχτυ για περιορισμό της ρύπανσης



24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους .Να ετοιμαστούμε όσοι πετούσαμε σκουπίδια τόσα χρόνια να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος και ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ να μεριμνύσουν να μην ξαναδούμε αυτή τη φρίκη σε άλλο σημείο.

Μαρία Σ είπε...

Λόγια λόγια λόγια.............. ολοι εχουμε να πουμε κάτι. Συμβουλές παντα στους αλλους.............

Ανώνυμος είπε...

Η απολυτη οικολογικη καταστροφη. Σαν πυροκλαστικο κυμα ηφεστικο συμπαρεσιρε τα παντα. Ευτηχος που δεν ηταν το σκουπιδιαρικο να ειχαμε νεκρους. Σε αποτομη πλαγια και ρεμα αμα πετας αυτα ο νομος της βαρυτιτας με το νερο θα λειτουργιση. Η δηθεν μελετη που φαγνε τα λεφτα θα μηνη ατιμωριτη (παντος μαζι δεν τα φαγαμε).

Ανώνυμος είπε...

Εχεις λυσαξει με τη χωματερη ,(οχι τωρα , απο πολυ καιρο)και καλα κανεις, πεστο βιτσιο πες οτι θες ,Η Περλα τι σου φταιει και γυριζει μες το σκουπιδαριο ?
ΕjK

ΣΤΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

Ουτε γκαζαδικο να ηταν.Τα λαδια επιπλεουν αλα τα σκουπιδια φευγουν υποβριχιος.Σωστο?

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ?

sgouro είπε...

Για το Περλάρι συμφωνώ και επαυξάνω , αν και έχει οικολογικές ανησυχίες το κορίτσι μας!!!
Ως προς την ουσία τώρα , ίσως η βροχή αυτή οδηγήσει και στο τέλος αυτής της ακατάλληλης χωματερής.
Η Άνδρος , όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα , πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της. Έλεος πια!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος πιο πάνω, ενώ δε καταφέρνει να γράψει ούτε μια λέξη χωρίς ορθογραφικό λάθος, μιλάει για το νόμο της βαρύτητας και τα λεφτά που ... φάγανε για τη ... μελέτη.
Είμαι σίγουρος ότι δεν ξέρει τι πάει να πει "μελέτη". Ε ρε ξύλο που χρειάζονται κάποιοι!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η οικολογική καταστροφή είναι η απόδειξη ότι το πρόβλημα το δημιουργούμε εμείς , τις επιπτώσεις τις επωμιζόμαστε εμείς αλλά και τους άρχοντες που πρέπει να επιλύσουν και να διαχειριστούνε το πρόβλημα τους επιλέγουμε εμείς.
Ο καλλικρατικός Δήμος Άνδρου , αν δεν προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του θα είναι πολύ σύντομα υπόλογος απέναντι στον Ανδριώτικο λαό , αλλά και στην δικαιωσύνη.

Ανώνυμος είπε...

Η ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΠΗΡΑΞΕ

Δημήτρης Χέλμης είπε...

Με τα σκουπίδια μπαζωνόταν ένα ρέμα επί δεκαετίες και αυτό γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι το έκαναν παρανόμως!! Ήταν ΟΛΟΙ οι δήμαρχοι της Άνδρου και ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ!!!

Επικουρικώς πού ήταν το Δασαρχείο, η αστυνομία, ο Εισαγγελέας, ο Νομάρχης, ο Περιφερειάρχης, οι Υπουργοί; ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ που ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ και που κόπτονται ΔΗΘΕΝ για την προστασία του περιβάλλοντος;

Πλήρης ΑΝΟΜΙΑ και ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ επί δεκαετίες, των απολύτως συγκεκριμένων εκ του Νόμου υπευθύνων και αυτουργών.

Μόνο η τιμωρία αυτών των αδίστακτων εγκληματιών που δεν πληρώνουν εισητήριο ή τα διόδια είναι το πρόβλημα.... γιατί ΔΗΘΕΝ αυτοί....εμπεδώνουν ένα κλίμα ανομίας στην κοινωνία....

Ω!! τι θράσσος και τι μεγάλη υποκρισία έχουν ΑΚΟΜΑ οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες αυτής της χώρας!!!

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε το χαμπάρι και ξυπνάτε, οι πολιτικοί είναι υπόλογοι μόνο απέναντι στους πολίτες που τους ψηφίζουν και ποτέ στη δικαιοσύνη. Απλά μερικές φορές μπορεί να είναι κατηγορούμενοι, όμως κατά 100% αθωώνονται. Και προσέξτε, όταν αθωωθούν σε ένα θέμα, τότε εμφανίζονται σκληρότεροι σε αυτό, έχοντας τη νομιμοποίηση από τη δικαιοσύνη. Ρωτάω, μήπως για τη χωματερή ισχύει κάτι τέτοιο???

Ανώνυμος είπε...

Μοιαζει με παγετωνα ο ΣΚΟΥΠΙΔΩΝΑΣ της Ανδρου. Και πρωτοποριακος.

Ανώνυμος είπε...

Ρίχνουν σκουπίδια βάγγο
Μπράβο κύριε Γλυνέ
Είστε υπέυθυνος για τα επόμενα....

Δημήτρης Χέλμης είπε...

Πράγματι δυστυχώς για τους πολίτες, οι πολιτικοί, έχουν ασυλία.... και μπορούν ελεύθερα να παρανομούν, να κλέβουν ενδεχομένως δημόσιο χρήμα, να καταστρέφουν το περιβάλλον, να αυθαιρετούν γενικώς χωρίς καμμία αστική ή ποινική συνέπεια.

Σε λίγο θα μας πουν ότι στο όνομα αυτών που τους ψηφίζουν (περίπου το 25% του εκλογικού σώματος!!!), ότι θα μπορούν να σκοτώνουν κιόλας... επειδή είναι υπόλογοι μόνο στους πολίτες που τους ψηφίζουν.

Οι ποινικές συνέπειες υπάρχουν μόνο για τους πολίτες που στρέφονται κατά της αυθαιρεσίας και της παρανομίας των πολιτικών...

Που είναι η ισότητα των πολιτών απέναντι στους νόμους που θεωρητικά είναι βασικότατο στοιχείο της δημοκρατίας;

Όταν κάποιοι χτίζουν ένα αυθαίρετο δωμάτιο ή όροφο τους ξεσκίζουν.

Όταν όμως αυτοί οι κάποιοι είναι πολιτικά πρόσωπα και με τις παράνομες πράξεις τους κλέβουν δημόσιο χρήμα, ή μπαζώνουν ρέματα, ολόκληρες παραλίες και θάλασσα, τότε δεν τρέχει τίποτα.

Αυτή η προκλητική αδικία προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ας το καταλάβουν καλά αυτό τα πολιτικά πρόσωπα και στην Ελλάδα πριν είναι πολύ αργά...

Ανώνυμος είπε...

ά ρε Βαγγό έβγαλες την Πέρλα στα κανάλια...
είδα το βίντεο σου σε ειδήσεις ιδιωτικού καναλιού στην τηλεόραση...
άντε και στο Χόλιγουντ σύντομα

Δημήτρης Χέλμης είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, η δέσμευσή του Δημάρχου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ (8-2-2011)

ότι στην περιοχή της Σταυροπέδας δεν θα ξαναπέσουν απορρίμματα και ότι για μικρό χρονικό διάστημα (εννοείτε προφανώς μέχρι τη δημιουργία κατάλληλου χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων στην Άνδρο),

η λύση της εντατικοποίησης της ανακύκλωσης και η μεταφορά των υπολειμάτων σε κατάλληλο νόμιμο χώρο,

είναι λύση προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να υποστηριχθεί και να υλοποιηθεί.

(΄Ισως να συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό και η παρουσία της Πέρλας στην ΤV!!)

κακιας είπε...

Τα σκουπιδια τωρα θα τα μυρικαζουμε?

Ανώνυμος είπε...

Σημείωση κύριε Χέλμη:
Σήμερα 09/02/2011 σκουπίδια έπεφταν στη χωματερή
Μπράβο κύριε Γλυνέ

Ανώνυμος είπε...

Όσο υπάρχει μηχανή που παράγει σκουπίδια (βλέπε όλους μας), κάπου πρέπει να πάνε. Εάν δεν μαζευτούν και παραμένουν στους δρόμους, πάλι θα γκρινιάζουμε. Απλά έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Σίγουρα υπήρχε ολιγωρία και αντίστοιχη αναλογική ευθύνη των μέχρι χθες δημάρχων της Άνδρου. Δεν γίνεται όμως σε μια μέρα να γίνει αυτό που δεν έγινε τόσα χρόνια. Λύση δεν βλέπω να προτείνεται από κανέναν, κριτική μόνο και φυσικά όχι άδικα. Και η παραγωγή σκουπιδιών να συνεχίζεται αμείωτα, χωρίς καμμιά προσπάθεια μείωσης τους ή την όποια απορρόφηση κάποιων στην ανακύκλωση.
Γιώργος Λαλαίος

Δημήτρης Χέλμης είπε...

Νομίζω ότι στην προκειμένη περίπτωση η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ λύση μπορεί ενδεχομένως να είναι στην κατεύθυνση:

1. Εντατικοποίηση της ανακύκλωσης

ΚΑΙ

2Α. ΦΌΡΤΩΜΑ των υπολειμμάτων που απομένουν μετά την ανακύκλωση, με συμπίεση ΣΕ ΕΙΔΙΚΆ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ, και μεταφορά τους σε νόμιμα λειτουργούσα χωματερή ΕΚΤΟΣ Άνδρου. (Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε άλλα μέρη: Ιταλία-Γερμανία)
ή
2Β. ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ των υπολειμμάτων που απομένουν μετά την ανακύκλωση, με κατάλληλα μηχανήματα και παραμονή τους προσωρινά (max 1
έως 2 έτη σε κατάλληλα διαμορφωμένο οικόπεδο ΕΝΤΟΣ Άνδρου (ελπίζω όχι πάλι κοντά σε ρέμα , πηγές ή αρχαιολογικό χώρο), μέχρι ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να γίνει ΧΥΤΥ στο νησί.

Όχι και τόσο δαπανηρή διαδικασία σε σχέση με το πρόστιμο των 34.000 ευρώ την ημέρα που υποχρεούται να πληρώνει ο Δήμος για την παράνομη χωματερή.

Είναι ασφαλώς πολύ μεγάλο θέμα και πολύ μεγάλη και η δαπάνη αποκατάστασης της υπάρχουσας επί δεκαετίες χωματερής.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ αυτής της τεράστιας οικολογικής καταστροφής μετέχουν στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΛΥΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Το παρακάτω δελτίο τύπου του Δήμου Άνδρου, νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΔΡΟΣ 9/2/2011

Στην διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Άνδρο το διήμερο 29-30/1/2011 και 4-5/2/2011 προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που προέκυψε απ’την θεομηνία ήταν η κατολίσθηση της χωματερής και η διασπορά των απορριμμάτων στην κοιλάδα και στην παραλία του Σχοινιά.

Ο Δήμος Άνδρου κινητοποιήθηκε άμεσα στις 5 Φεβρουαρίου, συγκαλώντας σε επείγουσα συνεδρίαση την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, για να παρθούν μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης και την αποκατάσταση του χώρου.

Συγκεκριμένα:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ θαλάσσια φράγματα περιμετρικά της ρύπανσης.
ΖΗΤΗΘΗΚΕ από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα απ’το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας – Υδρογεωλογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων επείγουσα μελέτη για την αποκατάσταση του χώρου.

ΖΗΤΗΘΗΚΕ από την ΚΑ ΕΠΚΑ Κυκλάδων και χορηγήθηκε η έγκριση εργασιών με επίβλεψή τους, προκειμένου να γίνει ανάκληση των διασπαρμένων υλικών και αποκατάσταση του χώρου.

Από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων καθώς και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και Κρήτης, ζητήθηκε η έγκριση εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διαβούλευση μαζί τους συνεχίζεται για την επιλογή του τρόπου και την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται.

Ο Δήμος Άνδρου σ’αυτή την δύσκολη συγκυρία θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση του χώρου και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της διαχείρισης των σκουπιδιών του νησιού τα τελευταία σαράντα χρόνια στην περιοχή.

Η επιλογή χώρου κατασκευής ΧΥΤΥ είναι πλέον όχι μόνο αναγκαία και επιβεβλημένη, αλλά επιτακτική!

Από τους Δημότες της Άνδρου, σ’αυτή την δύσκολη στιγμή, ζητούμε να ρίχνουν τα ελάχιστα απορρίμματα, αυτά που δεν είναι δυνατόν να διατεθούν διαφορετικά ή να ανακυκλωθούν.

Η συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης είναι απαραίτητη.

κακιας είπε...

Να φτιαξετε και το λιμανι για να φευγουν τα σκουπιδοκοντεινερ.

Ανώνυμος είπε...

Η φύση έσπασε τον γόρδιο δεσμό και επιταχύνει καθώς φαίνεται τις εξελίξεις. Δεν περισσεύει κανείς στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την μεριά μου να πω ότι όσες φόρες προσπάθησα να πείσω συναδέλφους να ανακυκλώσουν συνάντησα μια δυστοκία και απροθυμία αλλαγής συνηθειών. Επίσης υπήρξε μια χαλαρή αντιμετώπιση της ανακύκλωσης από τις δημοτικές αρχές παρόλη την φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια με τους γνωστούς κάδους τριών ρευμάτων υλικών ανακύκλωσης. Τώρα είναι η ώρα να αναδειχτεί η ανακύκλωση . Στο διαδίκτυο υπάρχει μια κοινή πρόταση τριών οργανώσεων για πόλεις χωρίς σκουπίδια την οποία έχει συνυποβάλλει ο Σύνδεσμος Καφεστιασης μαζί με άλλες προτάσεις στον Δήμο Άνδρου και η οποία είναι με τις κατάλληλες προσαρμογές αμεσα εφαρμόσιμη στην περίπτωση μας . Προτείνω στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο ανακύκλωσης, να κάνει τον κόπο να την διαβάσει και να καλέσει όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους σε συνάντηση ώστε να βγει ένας κανονισμός αμοιβαίων υποχρεώσεων για να πειστούν και οι τελευταίοι "Θωμάδες" (όχι κυριακοι) να συμμετέχουν με κάθε τρόπο στην Ανακύκλωση.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Κοντομάρκος Γεώργιος.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ είπε...

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Πολιτισμού και Τουρισμού
-Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Σε χωματερή έχει μετατραπεί ο προϊστορικός οικισμός Στρόφιλα στην Άνδρο».


Δείτε ολόκληρο το ενδιαφέρον και προφητικό κείμενο από:

http://www.psarianos.eu/index.php/parliament/parliament-questions/item/686