Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η Γουόρις Ντίρι και "Το λουλούδι της ερήμου"

Το 1997, όταν δημοσιεύθηκε το ομώνυμο βιβλίο "ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ" της Γουόρις Ντίρι, ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκε: το διάσημο μοντέλο αφηγείται τη συνταρακτική του πορεία, περιγράφοντας το απίστευτο ταξίδι της από τη νομαδική ζωή στην έρημο της Σομαλίας στις πιο λαμπερές πασαρέλες του κόσμου. Ήταν ένα όνειρο και ένας εφιάλτης μαζί. Το ομώνυμο βιβλίο της Γουόρις Ντίρι κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ και έχει πουλήσει περισσότερα από 110.000 αντίτυπα.

Στη Νέα Υόρκη, στο απόγειο της καριέρας της μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και περιέγραψε τη διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων στην οποία υποβλήθηκε όταν ήταν μόλις πέντε ετών. Λίγο αργότερα η Γουόρις Ντίρι εγκατέλειψε την καριέρα του μοντέλου και αφιερώθηκε στον αγώνα για τον τερματισμό αυτού του βάρβαρου τελετουργικού το οποίο υφίστανται εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

Το 2002 εγκαινίασε το Waris Dirie Foundation με έδρα στην Αυστρία. Το ίδρυμα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σε όλο τον κόσμο για εκστρατείες για την ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης κατά του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών και παρέχει υποστήριξη σε υπάρχουσες καμπάνιες, καθώς και στα θύματα του Α.Γ.Γ.Ο.
Τον Φεβρουάριο του 2005, η Γουόρις Ντίρι συναντήθηκε με 25 υπουργούς από τα κράτη μέλη της Ευρώπης σε ένα συνέδριο για να συζητήσουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μετά από αυτή τη διάσκεψη, οι νόμοι έγιναν αυστηρότεροι σε πολλές χώρες. Η Γουόρις Ντίρι έχει συναντήσει πολλούς κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς για τους σκοπούς του Ιδρύματός της και κατάφερε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγει στην ατζέντα της (για πρώτη φορά στην ιστορία της) την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Λόγω ασφυκτικής πίεσης από τη διεθνή κοινότητα, 14 αφρικανικά κράτη έχουν απαγορεύσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών από το νόμο από το 2007. Υπάρχουν 150 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο (πηγή: UNICEF 2006) με σοβαρά ψυχολογικά τραύματα και για αυτά τα εκατομμύρια των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών που υπήρξαν θύματα αυτής της βαρβαρότητας σε όλο τον κόσμο, η Γουόρις Ντίρι έχει γίνει ένα σύμβολο ελπίδας και δικαιοσύνης.

Η Γουόρις Ντίρι έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις για το ανθρωπιστικό της έργο και τα βιβλία της. Το 2007 ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τής απένειμε το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής και πρόσφατα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙος το βραβείο My Way.

Σάββατο 11 &  Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου Δημοτικό Κινηματοθέατρο Άνδρου 8:45 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: