Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Εκπαιδευτικός αγροτικός κήπος στο κτήμα του Πύργου Αγαδάκη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης



Επιλεγμένοι σπόροι από  ποικιλίες της Άνδρου , που  μαζεύτηκαν, τα δύο τελευταία χρόνια,  στα πλαίσια του προγράμματος LIFE- ΑΝΔΡΟΣ  Δήμου Άνδρου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φυτεύθηκαν στο Κτήμα Αγαδάκη στ'Απατούρια κυρίως για αναπαραγωγή  και διατήρησή τους.

  Οι τοπικές  ποικιλίες σπόρων  καθορίστηκαν εδώ και εκαντοντάδες χρόνια από τους αγρότες με βάση την διαχρονική  σταθερότητα των χαρακτηριστικών τους (γεύση, χρώμα, άρωμα), την  πολύ καλή προσαρμοστικότητά και αντοχή τους στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και τώρα που μειώθηκε η γεωργική καλλιέργεια και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, γίνονται προσπάθειες για την διάσωσή τους

και κομπόστ από το παραγόμενο στη Χώρα
Η επιλογή των σπόρων που φυτεύθηκαν στο κτήμα Αγαδάκη  έγινε με βάση τη σπανιότητά τους και την τυχόν μελλοντική συμβολή τους σε μία  ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Εκτός από την διατήρηση των σπόρων, ο σκοπός της προσπάθειας είναι και εκπαιδευτικός με επισκέψεις σχολείων στο κτήμα και διοργάνωση ημερίδας  στο συνεδριακό  χώρο του Πύργου.
 Η  προσπάθεια διάσωσης των τοπικών ποικιλιών σπόρων θα συνεχιστεί και με το νέο πρόγραμμα LIFE- ANDROS που θα εγκριθεί με στόχο την τυποποίησή τους και την απόκτηση Σήματος Ποιότητος.

 Συντονιστής  του προγράμματος LIFE- ΑΝΔΡΟΣ του Δήμου Άνδρου  είναι ο Ισίδωρος Νικολάου και  επιστημονικός συνεργάτης στις τοπικές ποικιλίες , ο γεωπόνος  Φραγκίσκος Λουκρέζης.

και το βίντεο του Vanglouk  από την καταγραφή και τη συλλογή σπόρων που έγινε πριν δύο χρόνια :



Δεν υπάρχουν σχόλια: