Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Και εγένετο κοπριά


Στις 7 Μαρτίου 2012 γράφτηκε η πρώτη πράξη δημοτικής κομποστοποίησης με την χρήση κλειστού δυναμικού συστήματος.
Το υλικό που προέκυψε, με την βοήθεια ανθρώπων του δωρητή του κομποστοποιητή που χρειάστηκε να μπουν και μέσα στο μηχάνημα λόγω της υψηλής υγρασίας και λασπώδους υφής του κομπόστ, επικουρούμενοι από τον οδηγό του δημοτικού φορτηγού με γάντζο που κρατούσε σε κλίση το κοντέινερ , εκφορτώθηκε μετά από 3,5 ώρες περίπου και οδηγήθηκε σε άλλο χώρο για ωρίμανση όπου αργότερα θα ελεγχτεί η καταλληλότητα του για χρήση ως «λίπασμα».
Στην πρώτη αυτή παρασκευή κομπόστ προέκυψαν αρκετές...
δυσλειτουργίες (κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών ) οι οποίες ξεπεράστηκαν με την άμεση υποστήριξη της εν Ελλάδι αντιπροσωπείας( ALPHA GREEN ).
Στην πιλοτική εφαρμογή της κομποστοποίησης στην Άνδρο, λόγω της ιδιαιτερότητας των υλικών επεξεργασίας, έπρεπε να γίνει προσεκτική διανομή των κάδων συλλογής. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να δοθούν σε καταστήματα εστίασης , λόγω όμως της εποχικής λειτουργίας των περισσοτέρων από αυτά και μετά από συζητήσεις με την δημοτική αρχή αποφασίστηκε να διανεμηθούν πιλοτικά και σταδιακά σε επιλεκτικά σημεία της Χώρας για να είναι ευκολότερη η συλλογή , ο έλεγχος ,το άδειασμα , το πλύσιμο και η επιστροφή τους.
 Πολλοί δημότες ,στην γειτονιά των οποίων έχουν τοποθετηθεί οι κάδοι , συμμετέχουν ενεργά στην σωστή διαλογή στην πηγή των υλικών, στην απόθεση τους στους κάδους σύμφωνα με τις οδηγίες καθώς και στην διάδοση της προσπάθειας αυτής.
Το ποσοστό παρείσακτων υλικών είναι πολύ μικρό όπως και της απόθεσης των υλικών στους κάδους μέσα σε πλαστικές σακούλες , πράγμα το οποίο ΠΡΕΠΕΙ να αποφεύγεται γιατί δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην περαιτέρω διαλογή των υλικών πριν την φόρτωση στον κομποστοποιητή. Η ελάχιστη ποσότητα που απαιτούσε το μηχάνημα για να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές και η οποία μας οδήγησε στην συνεχή φόρτωση του (2 φορές την εβδομάδα) , η σύσταση των υλικών (πολλά «πράσινα» απόβλητα κουζίνας πλούσια σε άζωτο και υγρασία, με λιγότερα «καφέ ανθρακούχα» -ξερά κλαδιά, άχυρο, πριονίδι,..) και οι καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν την διαδικασία κομποστοποιησης .
Θέλω, κλείνοντας αυτό το σημείωμα, να πω ότι ,από την προσωπική μου εμπειρία γύρω από την ανακύκλωση, όλα είναι εφικτά αν αλλάξουμε τις συνήθειες μας και τον τρόπο αντιμετώπισης των παραγομένων από εμάς αποβλήτων. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο από την καθημερινότητα μας για να δώσουμε «ζωή» στα σκουπίδια μας και να μην τα οδηγήσουμε όλα στον «θάνατο».

  Κοντομάρκος Γεώργιος , Μέλος της ομάδας εργασίας για την Κομποστοποίηση στην Άνδρο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια!Η αλλαγές έρχονται μέσα από μικρά βήματα..Είναι καθήκον όλων μας η συνηδειτοποίηση της αλλαγής αντίληψης για τα απορρίμματα μας.

Ανώνυμος είπε...

Καλη αρχη και μπραβο στους εθελοντες για αυτο το προγραμμα!Καθε αρχη και δυσκολη θα μαθουμε ολοι σιγα σιγα απο αυτην την διαδικασια και θα μαθουμε πιστευω και επιτελους, να διαχειριζομαστε σωστα τα σκουπιδια μας χωρις να βρωμιζουμε τον τοπο μας και χωρις να κανουμε την ζωη μας δυσκολη!Αρκει να το πιστεψουμε ολοι και να συμμετεχουμε ενεργα και σωστα για να μην πανε στραφι ολες αυτες οι προσπσθειες!!

Ανώνυμος είπε...

Ειναι πολυ σημαντικο να καταλαβουμε οτι το χυμα στον καδο βοηθα τους ανθρωπους που ασχολουνται με την περαιτερω διαλογη. Βοηθηστε τους . Μην ριχνετε τα "αποφαγια με την σακουλα", σκεφθειτε τι τραβανε μεσα απο ενα μυρωδατο σωρο να προσπαθουν χειρονακτικα να διαλεγουν τις σακουλες.Μην σκεφτομαστε μονο την δικη μας πλευρα (θα λερωθουμε, που να παμε μετα την σακουλα κλπ). Κανουμε την κινηση ,ας την κανουμε σωστα.ΧΥΜΑ τα ΣΩΣΤΑ υπολειμματα στον καδο, ας μας γινει ΚΑΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Εξαιρετική κίνηση. Οφείλουμε να συνδράμουμε σε τέτοιου είδους εναλλακτικές πρωτοβουλίες.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Συγχαρητήρια!και μπράβο στους εθελοντες για αυτο το πρόγραμμα! Τι θα γίνει όμως σε λίγο καιρό που θα φτάσει το καλοκαίρι και θα έρθουν στο νησί κάθε καρυδιάς καρύδια για τουρισμό;;; Πως θα βάλουμε στο κλίμα κάθε "Ανδριώτη" που θυμάται το αγαπημένο νησί μονό το καλοκαίρι;

Δημήτριος Κ.Λάσκαρης είπε...

Συγχαρητήρια στην προσπάθεια, και στους εθελοντές που το ξεκίνησαν! Τωρα όμως πρεπει να αποκτησουμε όλοι μας οικολογική συνείδηση και να βοηθήσουμε!!!!!! Δεν περισσεύει κανένας!!