Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ενημέρωση για το πρόγραμμα Life Άνδρου

Για το καλό ελεύθερα δύο γεράκια βραχοκιρκίνεζα με την καθοδήγηση της Μαρίας Γανωτή της ANIMA
Στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος Life με την επωνυμία : Διαχείριση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Άνδρου με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης 4 ειδών πτηνών προτεραιότητας , πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Αγία Τριάδα στο Κόρθι το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012.

Πρώτος αφού καλωσόρισε , μίλησε ο Δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός για το πόσο αναγκαίο είναι σε αυτό τον καιρό της κρίσης να αναπτύσσονται τέτοια προγράμματα που σκοπό έχουν την ανάδειξη μοναδικών στοιχείων του τόπου που θα αποτελέσουν τα πλεονεκτήματά του στην προσέλκυση επισκεπτών και ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να περάσει το πρόγραμμα στη κοινωνία.


ο Δήμαρχος Γ. Γλυνός και ο Ισίδωρος Νικολάου
Στην συνέχεια ο συντονιστής του προγράμματος ,Ισίδωρος Νικολάου, ανέφερε ότι το πρόγραμμα, διάρκειας 48 μηνών και προυπολογισμού 1800000 ευρώ έχει ως πρωταρχικό στόχο να παράγει βασικά εργαλεία διαχείρισης και υποδομής των περιοχών Natura που καλύπτουν το 50% της Άνδρου, με βάση το Σχέδιο Διαχείρισης θα εφαρμοστούν στοχευμένες δράσεις για την άμεση προστασία 4 πτηνών : του μαυροπετρίτη, του σπιζαετού, του αιγαιόγλαρου και του θαλασσοκόρακα και τέλος συμμετέχοντες φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι ο Δήμος Άνδρου , η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η εταιρεία συμβούλων περιβαλλοντικού σχεδιασμού NCC.ΕΠΕ.

Νίκος Χρυσίνης
Τάσος Δημαλέξης
Ο Νίκος Χρυσίνης  της NCC έκανε έναν γενικό σχεδιασμό του προγράμματος


Ο Τάσος Δημαλέξης ως επιστημονικός υπεύθυνος μίλησε ειδικά για τις σημερινές συνθήκες διαβίωσης των πουλιών στις Ζ.Ε.Π. και για τις προτεινόμενες δράσεις προστασίας αυτών.
Δημήτρης Πανταζής
Ο Δημήτρης Πανταζής, υπεύθυνος επικοινωνίας αναφέρθηκε στα παράπλευρα οφέλη (ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου ίσον αύξηση επισκεπτών ίσον νέες θέσεις εργασίας ) που θα έχει η τοπική κοινωνία από την υλοποίηση του προγράμματος.

  Ο Δημήτρης Ζάννες , φροντιστής πεδίου μίλησε για τους θαλάσσιους βιότοπους της τραγάνας και της ποσειδωνίας γύρω από την Άνδρο, την χαρτογράφησή τους με το σκάφος που θα αποκτηθεί με το πρόγραμμα και την προστασία τους.

Η Τζάλη Μαργαρίτα , εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Εταιρείας μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας εθελοντικής ομάδα διατήρησης της βιοποικιλότητας της Άνδρου και το έργο που θα αναλάβει και μετά το πέρας του προγράμματος. Η Μαρία Γανωτή από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ANIMA) αναφέρθηκε στον σταθμού Α' βοηθειών για άγρια ζώα που θα δημιουργηθεί και θα εγκατασταθεί στο Κόρθι και η τελευταία εισηγήτρια Ρούλα Τρίγκου, εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Εταιρείας μίλησε για την σπουδαιότητα της περιβαλλοντική εκπαίδευσης του προγράμματος στη νέα γενιά της Άνδρου.
Επόμενο ραντεβού για ενημέρωση εκεί γύρω στα μέσα Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: