Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

http://www.nuribilgeceylan.com/photography/photography.php?mid=1





Ο Τούρκος σκηνοθέτης στη τελευταία του ταινία « Τρεις πίθηκοι» στήνει κάδρα περισσής ομορφιάς, πέρα από το ότι «πιάνει» τη συννεφιασμένη Κωνσταντινούπολη εκπληκτικά, έχει σκηνές όπως πχ ένα ανοιχτό παράθυρο φτωχικού σπιτιού που «βλέπει» στη θάλασσα, συγκλονιστικές ,ή εκείνη της αρχής όπου ένα αμάξι που κινείται βραδιάτικα σε δρόμο με δέντρα, το ακολουθεί η κάμερα από κοντά, έως ότου η κάμερα σταματάει και βλέπουμε τα φώτα του αμαξιού καθώς απομακρύνεται, ως μια δέσμη φωτός που ρίχνεται πάνω στα δέντρα και διαρκώς μικραίνει. Η εξήγηση είναι ότι έχει σπουδάσει φωτογραφία και όλες οι ταινίες του είναι εικαστικοί πίνακες και αποτυπώνει την ψυχολογία των ηρώων στην φωτογραφία. Κατά την διάρκεια του 47ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2006 πραγματοποιήθηκε στη Αγορά Μπεζεστένι έκθεση με φωτογραφικά έργα του(διαστάσεων 60 επί 120 εκ., cinemascope) που είχε τραβήξει κατά την διάρκεια γυρισμάτων ταινιών του στη Τουρκία





Σάββατο 30  Ιανουαρίου & Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου  8:30μμ
Δημοτικό Κινηματοθέατρο Χώρας

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Στενιών ,1923-24



Για το νέο site : http://www.steniotes.gr/
 που όπως λένε οι δημιουργοί του:
" Ο ιστοχώρος αυτός δημιουργήθηκε για να στεγάσει κάθε τι που θα κάνει την αγάπη για το χωριό μας, τις Στενιές της Ανδρου, μεγαλύτερη.
Το πρώτο από αυτά είναι η γνώση των οικογενειακών ριζών μας."
Φωτογραφίες: Φώτο Άνδρος

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας : Παράνομη η παράταση λειτουργίας χωματερής στην Άνδρο


Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 293/2010 απόφασή του, ακύρωσε ως αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στην αρχαιολογική νομοθεσία την από 2.8.2007 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία παρατάθηκε η λειτουργία χωματερής εντός του αρχαιολογικού χώρου του νεολιθικού οικισμού του Στρόφιλα στη νήσο Άνδρο.
Η χωματερή λειτουργεί πλέον των 20 ετών σε απόσταση 300 μέτρων από το νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα.
Το ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος και την νομοθεσία έκρινε ότι η λειτουργία της χωματερής προκαλεί «αισθητική υποβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και έντονη αλλοίωση των αρχαιοτήτων». Και κατά συνέπεια η προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού είναι παράνομη.
Ακόμη, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα πυρασφάλειας αλλά ούτε μέχρι σήμερα υπάρχει μελέτη για ανεύρεση χώρου απόθεσης απορριμμάτων στην Άνδρο.

Πηγή : εφημερίδα Καθημερινή, 25/1/2009

Αξιοσημείωτες προσπάθειες στο χώρο της εκπαίδευσης στην Άνδρο.

Στα πλαίσια πρωτοβουλιών της Σχολικής Συμβούλου Α' βάθμιας Εκπαίδευσης της Άνδρου, Ειρήνης Βλαστάρη, το τελευταίο διάστημα "τρέχουν" δύο αξιόλογες δράσεις. Αναλυτικότερα :
Σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού σε εκπαιδευτικούς : 











Τα σεμινάρια γίνονται σε εκπαιδευτικούς, στο χώρο του νηπιαγωγείου Χώρας Άνδρου.Σκοπός τους είναι η ανακάλυψη ρόλων και συναισθημάτων του εαυτού μας σε συγκεκριμένες ή τυχαίες καταστάσεις ζωής. Το απρόβλεπτο, η ανατροπή, η υπερβολή είναι στοιχεία που απασχολούν, με κινητήρια δύναμη το παιχνίδι. Και όλα αυτά για τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το Θεατρικό Παιχνίδι (Θ.Π.) στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, στηρίζεται στη δυναμική της ομάδας και την ψυχολογία της αλληλεπίδρασης. Το Θ.Π είναι κι αυτό ένα μέσο στα χέρια του δασκάλου, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει όταν και όπως αυτός κρίνει, για να κάνει τη διαδικασία της μάθησης πιο ευχάριστη κι αποτελεσματική.

Τοπική ιστορία της Άνδρου : ένα πρόγραμμα για παιδιά και εκπαιδευτικούς
Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής 2 παρουσιάσεις, στα Δημοτικά Σχολεία Γαυρίου και Μεσσαριάς. Παρουσίαση υλικού έκαναν ο Δημήτρης Στεφάνου και η Ειρήνη Βλαστάρη. Στην παρουσίαση στη Μεσσαριά (επισυναπτόμενες φωτογραφίες), ζευγάρι μαθητών , ντυμένα γαμπρός και νύφη με παραδοσιακές αντριώτικες φορεσιές, έδειξαν κάθε κομμάτι της. Ακολούθησαν αντριώτικοι παραδοσιακοί χοροί που έπαιξε ο Δημήτρης Στεφάνου. Τα παιδιά, στα πλαίσια του προγράμματος, έχοντας ήδη μελετήσει την τοπική ιστορία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και το συντονισμό της εκπαιδευτικού της αγγλικής Γιώτας Γιαννέλου συμμετείχαν ενεργά. Σημαντικός ο θετικός ρόλος της διευθύντριας κας Δέσποινας Λαμπριάδου. Oι μαθητές με την εργασία τους αυτή απλώνονται έξω από τη σχολική κοινότητα, στην περιοχή τους, και εισχωρούν στην κοινωνική,οικονομική, πολιτισμική και πολιτική ιστορία του τόπου τους. H ενασχόληση με την τοπική ιστορία συνδέει τη σχολική ζωή με τον τοπικό αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο και συντελεί στην άμβλυνση των προκαταλήψεων και στην καλλιέργεια του σεβασμού προς τους άλλους.

Καλή συνέχεια σε τέτοιες θετικές δράσεις στην Άνδρο !

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Κι' άλλο μπετόν χρειάζεται ο δρόμος στα Γυάλια!

Ευτυχώς έμεινε ανέπαφο από την διάβρωση το πεζουλάκι με την επένδυση πέτρας!

Τα Γυάλια χωρίς τον δρόμο που θα μπορούσε να είναι 300 μ. μέσα από την αμμουδιά

Γερμανικός κινηματογράφος: Ένα contrast εικόνων . με την ιστορία…

O γερμανικός κινηματογράφος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ανοδική πορεία, με τις γερμανικές ταινίες να γνωρίζουν επιτυχία τόσο στη χώρα τους όσο και σε διεθνή φεστιβάλ, καθώς και σε κινηματογραφικές αίθουσες του εξωτερικoύ. Το σημαντικό, όμως, εδώ δεν είναι η ποσότητα των ταινιών αλλά η ποιότητα τους.
Με τους εκπροσώπους του ‘Νέου Γερμανικού Σινεμά’ να βρίσκονται ακόμα σε πλήρη δράση, όπως οι Wim Wenders, Volker Schlondorf, Werner Herzog και Margarethe von Trotta, άνοιξε ο δρόμος σε μια νέα γενιά δυναμικών δημιουργών, η οποία δεν θεωρεί την τεχνική τελειότητα σαν τον μοναδικό παράγοντα επιτυχίας, αλλά δίνει βαρύτητα στην ιστορία, στο σενάριο.
Το κοινό σημείο αναφοράς στη δουλειά των εκπροσώπων και των δύο γενεών είναι το ενδιαφέρον τους για γερμανικά θέματα(ενοχές για το ναζιστικό παρελθόν,η πτώση του τείχους,ανεργία,μετανάστες), αλλά και η απόρριψη των απρόσωπων ευρωπαϊκών και διεθνών παραγωγών, που για χρόνια θεωρούνταν ως ένας εύκολος τρόπος προσέγγισης του κοινού. Και αυτό το επίμονο ενδιαφέρον για το παρελθόν και το παρόν της Γερμανίας είναι ακριβώς αυτό που, κατά παράδοξο τρόπο, αποτελεί πόλον έλξης όχι μόνο των σινεφίλ αλλά και ευρύτερου κοινού.


Γερμανικές ταινίες που έχουμε προβάλει στη λέσχη:
Οι μέρες της αφθονίας, Η πτώση, Goodbye Lenin, Bella Martha , Ο ήχος της πόλης,
Oι ζωές των άλλων, Ανθισμένες κερασιές, Τελευταίες Hμέρες της Sophie Scholl
και τώρα Το σύμπλεγμα Baader Meinhof ,

Σάββατο 23 & Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 8:30μμ
Δημοτικό Κινηματοθέατρο Χώρας