Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Αξιοσημείωτες προσπάθειες στο χώρο της εκπαίδευσης στην Άνδρο.

Στα πλαίσια πρωτοβουλιών της Σχολικής Συμβούλου Α' βάθμιας Εκπαίδευσης της Άνδρου, Ειρήνης Βλαστάρη, το τελευταίο διάστημα "τρέχουν" δύο αξιόλογες δράσεις. Αναλυτικότερα :
Σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού σε εκπαιδευτικούς : 











Τα σεμινάρια γίνονται σε εκπαιδευτικούς, στο χώρο του νηπιαγωγείου Χώρας Άνδρου.Σκοπός τους είναι η ανακάλυψη ρόλων και συναισθημάτων του εαυτού μας σε συγκεκριμένες ή τυχαίες καταστάσεις ζωής. Το απρόβλεπτο, η ανατροπή, η υπερβολή είναι στοιχεία που απασχολούν, με κινητήρια δύναμη το παιχνίδι. Και όλα αυτά για τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το Θεατρικό Παιχνίδι (Θ.Π.) στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, στηρίζεται στη δυναμική της ομάδας και την ψυχολογία της αλληλεπίδρασης. Το Θ.Π είναι κι αυτό ένα μέσο στα χέρια του δασκάλου, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει όταν και όπως αυτός κρίνει, για να κάνει τη διαδικασία της μάθησης πιο ευχάριστη κι αποτελεσματική.

Τοπική ιστορία της Άνδρου : ένα πρόγραμμα για παιδιά και εκπαιδευτικούς
Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής 2 παρουσιάσεις, στα Δημοτικά Σχολεία Γαυρίου και Μεσσαριάς. Παρουσίαση υλικού έκαναν ο Δημήτρης Στεφάνου και η Ειρήνη Βλαστάρη. Στην παρουσίαση στη Μεσσαριά (επισυναπτόμενες φωτογραφίες), ζευγάρι μαθητών , ντυμένα γαμπρός και νύφη με παραδοσιακές αντριώτικες φορεσιές, έδειξαν κάθε κομμάτι της. Ακολούθησαν αντριώτικοι παραδοσιακοί χοροί που έπαιξε ο Δημήτρης Στεφάνου. Τα παιδιά, στα πλαίσια του προγράμματος, έχοντας ήδη μελετήσει την τοπική ιστορία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και το συντονισμό της εκπαιδευτικού της αγγλικής Γιώτας Γιαννέλου συμμετείχαν ενεργά. Σημαντικός ο θετικός ρόλος της διευθύντριας κας Δέσποινας Λαμπριάδου. Oι μαθητές με την εργασία τους αυτή απλώνονται έξω από τη σχολική κοινότητα, στην περιοχή τους, και εισχωρούν στην κοινωνική,οικονομική, πολιτισμική και πολιτική ιστορία του τόπου τους. H ενασχόληση με την τοπική ιστορία συνδέει τη σχολική ζωή με τον τοπικό αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο και συντελεί στην άμβλυνση των προκαταλήψεων και στην καλλιέργεια του σεβασμού προς τους άλλους.

Καλή συνέχεια σε τέτοιες θετικές δράσεις στην Άνδρο !

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι πραγματικα περιεργος αν γινεται αναφορα στην ιστορια και την παραδοση των περιφερειων Αμολοχου,Αρνης και Βουρκωτης ή αν προσπαθουν να τα κρυψουν κατω απ'το χαλακι.Η ειρωνεια ειναι οτι η ιστοσελιδα του δημου Υδρουσας στο λημμα "ιστορια της περιοχης" μιλαει για την ιστορια της Ανδρου γενικα, αλλα ουτε στο ελαχιστο για την ιστορια της περιοχης.Ισως να ειναι ταμπου για ορισμενους.Ελπιζω οχι για οσους εχουν αναλαβει τη συγκεκριμενη πρωτοβουλια.
Ορё μιρё!

καψοραχη είπε...

σε τι αναφερεσαι? εχω μεσανυχτα και πεντε..και αν δεν θελεις να πεις πες μου που ανατρεξω να διαβασω σχετικα?...
ευχαριστω!

Ανώνυμος είπε...

Δεν προκειται και για κανενα επτασφραγιστο μυστικο ή για καμια θεωρια συνωμοσιας.Αναφερομαι στους Αρβανιτες και τα αρβανιτικα της Ανδρου.