Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η Χάρτα του Ρήγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Άνδρου


  Το αρχαιολογικό μουσείο Χώρας Άνδρου φυλάσσει στη συλλογή του ένα από τα λίγα σωζώμενα πλήρη αντίτυπα της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή που είχε φέρει μαζί του στην Άνδρο ο "Φιλικός" Θεόφιλος Καΐρης από τη Σμύρνη.
Πλήρη αντίτυπα του χαρτογραφικού αυτού μνημείου του Ελληνισμού υπάρχουν στην Ελλάδα ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αμπελάκια, Άνδρο, Τήνο και Καπέσοβο) και στο εξωτερικό ( Βιέννη, Βελιγράδι, Παρίσι, Λονδίνο, Στοκχόλμη και Κέημπριτζ της Μασαχουσέτης).

Η Χάρτα, αποτελείται από 12 φύλλα και κάθε πλευρά της είναι συνολικά κάτι παραπάνω από δύο μέτρα. Κυκλοφόρησε σε 1220 αντίτυπα. Από αυτά, τα 624 στάλθηκαν στη Σμύρνη, τα 300 στο Βουκουρέστι, ενώ 296 πουλήθηκαν στη Βιέννη. Η τιμή της ήταν 36 γρόσια και για τα 12 φύλλα, τιμή που ισοδυναμούσε περίπου με την τιμή ενός καλού βιβλίου στη Βιέννη της εποχής
Απεικονίζει όλη τη βαλκανική χερσόνησο νοτίως του Δούναβη έως την Κρήτη, την Αδριατική δυτικά έως τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας ανατολικά
Έχει αρκετά λάθη και παραλήψεις και ως προς τα τοπωνύμια και ως προς τη γεωγραφική θέση των τόπων. Ωστόσο, η εργασία του Ρήγα επιδίωκε να συντελέσει στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης, και όχι να παρουσιάσει μια με ακρίβεια γεωγραφική απεικόνιση.


   Είναι ίσως ο πρώτος χάρτης στην ιστορία της Χαρτογραφίας, που χαρακτηρίζεται επίσημα από τις αρχές ασφαλείας της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, ως επαναστατικό μέσο, “καθεστωτικής ανατροπής”και συνδέεται με την Επανάσταση.
Στη Χάρτα η Χώρα αναφέρεται ως Άντρος νέα ,25 μίλια βόρεια υπάρχει ο Καλόγερος της Άντρου
και στο στενό με την Τήνο υπάρχουν νησάκια Καλογέροι
http://www.karaberopoulos.gr/karaberopoulos/rhigas/52.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: