Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ο Καλόγερος

Την ονομασία «Καλόγερος» ή «Καλόγεροι» τη συναντάμε σε έξι διαφορετικά σημεία στις Ελληνικές Θάλασσες. Οι ναυτικοί μας γενικά ονομάτιζαν έτσι τους απομονωμένους βράχους και με πιο γνωστούς, τους "Καλόγερους" που βρίσκονται 26 μίλια βορειοδυτικά της Άνδρου ,δύο φαγωμένοι πια βράχοι στο κέντρο του Αιγαίου από όπου δεν διακρίνεται σχεδόν καμία στεριά.
Μερικές φορές φαίνονται από την Άνδρο και όταν φαίνονται πιάνει μετά μεγάλη κακοκαιρία.


Το όνομά τους το πήραν μάλλον από τους ασκητές καλόγηρους που ζούσαν πάνω σ' αυτούς ,όπως φαίνεται  σε παλιές γκραβούρες .


 Κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν ως σκοπόσημο από διάφορους στόλους, γι' αυτό και σήμερα υπάρχουν πάνω τους και γύρω στον βυθό πολλά θραύσματα από οβίδες.

Παλιοί περιηγητές υποστηρίζουν   ότι ο Βυζαντινός χρονογράφος του 12ου αιώνα Ζωναράς έζησε πέντε χρόνια στον Καλόγερο της Άνδρου και ότι υπήρχε μοναστήρι εκεί. Το οικονομικό στοιχείο που αναφέρει δείχνει την συσσώρευση πλούτου στον Καλόγερο.

            
 Η βραχονησίδα Καλόγερος ήταν αγαπημένο θέμα των πρώτων χαρτογράφων του Αρχιπελάγους.   Το μοναστήρι στο μικρό οροπέδιο και ο μηχανισμός ανέλκυσης λέμβων κάνουν το τοπίο τόσο ιδιόμορφο και αξιοπερίεργο ώστε η ασήμαντη βραχονησίδα καταλαμβάνει στις σελίδες των Ισολαρίων ισότιμη θέση με τα μεγάλα νησιά.
       
Φωτογραφία: ΦΩΤΟ ΑΝΔΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: