Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Στην Υψηλή

Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κορθίου ήταν χθές, 19 Νοεμβρίου, οι πρώτοι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Υψηλής που άνοιξε για πρώτη φορά εκτάκτως με δανεικό προσωπικό από τα μουσεία της Χώρας και της Παλαιόπολης.
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός και για άλλα σχολεία σήμερα Παρασκευή και για όποιον προλάβει το Σάββατο
Η Υψηλή, στ’ Απροβάτου εντοπίστηκε από την αρχαιολόγο Δρα Χριστίνα Τελεβάντου το 1981 . Στην περιοχή βρέθηκαν ερείπια οικισμού , οχυρωμένης ακρόπολης και ερείπια ναού στο κέντρο της ακρόπολης (6ος αιώνας π.Χ.). Ο διπλός βωμός και τα ευρήματα φανερώνουν ότι ενδεχομένως υπήρχε εδώ διπλή λατρεία, ίσως της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Επίσης αποκαλύφθηκε τμήμα σημαντικού οικοδομικού συγκροτήματος με τέσσερις οικιστικές φάσεις, από τη Γεωμετρική μέχρι και την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Εποχή.
Η διαμόρφωση και ανάδειξη όλου του αρχαιολογικού χώρου εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου και υλοποιήθηκε από την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2008 ,ο αρχαιολογικός χώρος είναι πια επισκέψιμος με φυλάκιο, πωλητήριο, τουαλέτες περιφράξεις, διαδρόμους και πινακίδες αλλά μέχρι σήμερα παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης, πρόβλημα που υπάρχει και στα αρχαιολογικά μουσεία της Χώρας και της Παλαιόπολης και πρέπει να λυθεί άμεσα από την νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτά όλο τον χρόνο.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Υψηλής περιτριγυρισμένος από οικοδομήματα σύγχρονης ,τοπικής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: