Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Και γω για μένα

Μια πραγματική και δύσκολη ιστορία ενός πολύ κοντινού του προσώπου διάλεξε να μεταφέρει στην οθόνη ο Τζώρτζης Γρηγοράκης και έφυγε από το 32ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με το βραβείο καλύτερης ταινίας (μυθοπλασίας).
Στα 20 λεπτά που διαρκεί η ταινία «Κι εγώ για μένα» διηγείται το 24ωρο ενός νέου ανθρώπου (Βαγγέλης Μουρίκης), που έχει χάσει σε αυτοκινητικό δυστύχημα και τα δυο του χέρια. Το θέμα είναι βαρύ, αλλα όπως μας λέει ο σκηνοθέτης, «προσπάθησε να το αποδραματοποιήσει, να το ελαφρύνει».

Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης εμπνεύστηκε την ταινία του από την περιπέτεια του φίλου του Αντώνη Ηλία, που τον βοήθησε σε όλα τα στάδια: από το σενάριο μέχρι το γύρισμα  και ανέβηκε  στη Δράμα για την προβολή. «Δεν ήθελα να γυρίσω μια ταινία για έναν ανάπηρο», μας λέει ο Τζώρτζης Γρηγοράκης. «Πρόκειται για μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, αφού αποφάσισα να επικεντρωθώ στις δυσκολίες της προσωπικής του ζωής. Ο ήρωας μετά το δυστύχημα οφείλει να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του και τη σχέση του με μια γυναίκα (Αλεξία Καλτσίκη), από την οποία είναι εξαρτημένος».
Η ταινία τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά διακρίνεται για το χιούμορ της, χαρακτηριστικό που, όπως λέει ο σκηνοθέτης της, διαθέτει και ο ήρωάς του. «Χιούμορ και τσαμπουκά». Ανάλογη ήταν η αίσθηση που δημιουργήθηκε και στο κοινό της Δράμας, αφού πολλές σκηνές της ταινίας έβγαλαν γέλιο. .
Η Κριτική Επιτροπή του ελληνικού τμήματος διαπίστωσε αναβαθμισμένη ποιότητα σε σχέση με πέρυσι, μια «αξιοπρόσεκτη εξωστρέφεια», καθώς και εμφανή γνώση στη χρήση των νέων τεχνολογιών, κυρίως στον τομέα του ήχου.
(της Β. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΎΛΟΥ από την Ελευθεροτυπία)
Δεύτερη και τελευταία προβολή ταινιών φεστιβάλ Δράμας :
Τρίτη 24 & Τετάρτη 25/11
Δημοτικό Κινηματοθέατρο Χώρας  8:30μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: