Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Βίντεο: Η Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων Άνδρου στο Δημοτικό Θέατρο ( αποσπάσματα)





8 σχόλια:

Γ.ΞΑΝΘΟΣ είπε...

Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ : Στην συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στις 23/8/2015 με πρωτοβουλία του Δήμου στο Δημοτικό Θέατρο ' Ανδρου, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες και διοργανωτή , για ανταλλαγή εκατέρωθεν συγχαρητηρίων και φιλοφρονήσεων για την πρωτοβουλία και την πρόσκληση και οι μετέχοντες να λάβουν τον λόγο σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τον τόπο τους και το νησί και να προβάλλουν τις δράσεις τους. Ακολούθησε η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής για το Πανανδριακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου.
Ως μέλος των διοικήσεων και των Συλλόγων που μετέχω αλλά και ως ενεργός πολίτης, πρότεινα προς τους συντονιστές της συνάντησης, προς τον κ. Δήμαρχο και στους μετέχοντες εκπροσώπους των Συλλόγων, την ανάγκη δημιουργίας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΔΡΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ η οποία να αποτελέσει αντικείμενο προετοιμασίας της συντονιστικής επιτροπής για εισήγηση στο Πανανδριακό Συνέδριο . Μίας δευτεροβάθμιας ένωσης δηλαδή των Ανδριακών Συλλόγων (Πολιτιστικών και μη) που προσφέρουν έργο και δράσεις, για την Πανανδριακή εκπροσώπηση σε θέματα πολιτισμού και δράσεων που άπτονται γενικώτερου πανανδριακού ενδιαφέροντος (υποδομών, ανάπτυξης, προβολής κλπ), χωρίς οι μετέχοντες Σύλλογοι να χάνουν την αυτοτέλειά τους και την νομική τους προσωπικότητα .Την πρότασή μου , αλλά και τις σχετικές όμοιες χλιαρώτερες προτάσεις κάποιων άλλων ομιλητών, οι έχοντες την πρωτοβουλία της συνάντησης, τις αντιπαρήλθαν σιγή. Ακούστηκαν και κάποιες ελάχιστες φωνές από θεωρούμενους προοδευτικούς συλλόγους και προέδρους ότι "δεν θέλουμε ομοσπονδία". Ποιούς και για ποιούς λόγους φοβίζει άραγε η δημιουργία μίας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ στα πρότυπα άλλων νησιών (λ.χ. Νάξου ); Αν η πολιτιστική μας δράση θέλουμε να εξαντλείται κυρίως στις καλοκαιρινές φιέστες του Αυγούστου που αλληλοκαλύπτονται, κακοποιώντας τις περισσότερες φορές την παραδοσιακή μουσική, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας , χωρίς προβολή του πολιτισμού και των ιδιατεροτήτων του κάθε τόπου και του νησιού μας, χάριν των ταμειακών εισρροών επειδή "τον Αύγουστο έχει κόσμο" , έχει καλώς. Αν θέλουμε όμως να προβάλλουμε πραγματικά τον τόπο και τον πολιτισμό μας και να τονώσουμε διαχρονικά την οικονομία του, πρέπει να ξεφύγουμε από τους εγωϊσμούς και το στενό μετερίζι του κάθε Συλλόγου , εντασσόμενοι παράλληλα και αυτόνομα στους ευρύτερους σκοπούς και τις επιδιώξεις μίας δευτεροβάθμιας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΝΔΡΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του κ. Ξάνθου. Αλλιώς η εξέλιξη όπως διαμορφώθηκε με την καθοδήγηση του κ.Δημάρχου, προωθεί την τακτική του "διαίρει και βασίλευε". Άλλωστε η δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Ανδριακών Συλλόγων, θα προωθούσε την κουλτούρα της συνεργασίας μεταξύ των Ανδριακών συλλόγων και συνεπώς την κοινωνική και πολιτιστική ολοκλήρωση ολόκληρου του νησιού. Αλλιώς θα διαιωνιστούν οι τοπικιστικές διακρίσεις της από εδώ και από εκεί Άνδρου.

Ανώνυμος είπε...

Όλα γινουντε ακομα και του σπανού τα γαινια.οταν ιπαρχει θέληση με τον καταλιλο πρόσωπο .ειμαστε λίγο ΔΙΣΚΟΛΗ αλλα όλα γινουντε .θζ ΝΥ

Μαρία Ψαρρού είπε...

Είναι πολύ θετικό που αναγνωρίζεται ευρέως η ανάγκη συμπράξεων από πλευράς του Δήμου με την κοινωνία των πολιτών καθώς επίσης και η συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στην Άνδρο, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα τα οποία διαμένουν ή έλκουν την καταγωγή τους από το νησί και θα μπορούσαν να προσφέρουν τις γνώσεις ή την εμπειρία τους για την ανάπτυξη του.
Η σύσταση ομοσπονδίας αποτελεί πράγματι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να συμβάλει στο συντονισμό των δράσεων του τρίτου τομέα στην Άνδρο, όπως επίσης και η διοργάνωση συνεδρίου με τη συμμετοχή των συλλόγων το νησιού.
Κατά τη γνώμη μου, καθώς τα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του νησιού είναι πολλά και προκύπτουν καθημερινά ανάγκες για διάλογο και διευρυμένη συναίνεση και συνεργασία, θα ήταν χρήσιμη η σύσταση Δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 76 του Καλλικράτη.
Η εν λόγω επιτροπή συστήνεται υποχρεωτικά σε δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, ενώ σε μικρότερους, όπως ο Δήμος Άνδρου, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου.
Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως:
α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
ι) δημότες.
Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, μπορεί να είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος που ορίζει ο δήμαρχος με απόφασή του. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.
2. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών. δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..
Κατ’ αυτόν τον τρόπο:
α. κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και έτσι ο Δήμος προετοιμάζεται έγκαιρα για το καλοκαίρι του 2016, ανάγκη την οποία επισημαίνει η κυρία Σταματούδη.
β. συντονίζονται οι δράσεις των συλλόγων καθώς προάγεται η συνεργασία μεταξύ τους
γ. η τοπική κοινωνία εμπλέκεται ενεργά στον προγραμματισμό του έργου του Δήμου
δ. διασφαλίζεται κοινωνική συναίνεση σε τοπικό επίπεδο και κάμπτονται αντιδράσεις που δημιουργούν συχνά πόλωση.

Παραθέτω, τέλος, σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής διαβούλευσης από πρότυπο της ΕΕΤΑΑ:
http://web1.eetaa.gr:8080/kallikratis/support/Kanonismoi/d_epitropi_diavoulefsis.pdf

Γιάννης Χαλάς είπε...

Καλές και οι δύο προτάσεις για ενεργοποίηση της επιτροπής διαβούλευσης και της σύστασης ομοσπονδίας ανδριακών συλλόγων, αλλά αυτή τη στιγμή μάλλον δεν ενδείκνυνται για την υλοποίηση της ιδέας του συνεδρίου το καλοκαίρι του '16. Απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για διαμόρφωση κοινών αντιλήψεων τόσο ως προς την ομαλή λειτουργία τους, όσο και ως προς την οργάνωση του συνεδρίου. Η σύσταση μιας εθελοντικής συντονιστικής επιτροπής - εφ' όσον δεν υπάρξουν τάσεις καπελωμάτων- εγγυάται μια ευέλικτη μορφή σχεδιασμού του κεντρικού σχήματος υλοποίησης του συνεδρίου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που ίσως έχει σημασία να διευκρινίσουμε είναι αν το ζητούμενο είναι το συνέδριο που θα γίνει το 2016 ή ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα προάγει τη συνεργασία μεταξύ των συλλόγων και θα μπορεί να συνεργάζεται με το δήμο στα ζητήματα ανάπτυξης και καθημερινότητας του νησιού.

Ανώνυμος είπε...

Πολλη εδιαφερον Μακαρη αλλα το βλεπω λίγο δύσκολο .αλλα γίνετε οταν υπάρχει θελυσει ΘΖ ΝΥ

Unknown είπε...

Το μελλον του νησιου ειναι η αναπτυξη του πρωτογενη τομεα και ο τουρισμος διαφορετικα η Ανδρος θα ζει μονο τον Αυγουστο