Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Φεστιβάλ Άνδρου (4) : "Τρωάδες" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο.


Μία παράσταση που, δυστυχώς, δεν θα δούν όλοι όσοι θέλουν να δουν.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αρχαίο δράμα και μάλιστα σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, στην Άνδρο και το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, όπως αποδεικνύεται και από την προπώληση των εισιτηρίων.
Οι Τρωάδες, έργο εμβληματικό, διαχρονικό και από τα σημαντικότερα του Ευριπίδη, παρουσιάστηκε στις 3 και 4 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
Ο Ευριπίδης με τις Τρωάδες γράφει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα και κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν, εναντίων των Μηλίων, καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοιμάζουν. Οι Τρωάδες είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.
Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.


TΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Χορογραφία: Κική Μπάκα
Η επιλογή των παραδοσιακών τραγουδιών είναι του Σωτήρη Χατζάκη
ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)
Ποσειδών: Θέμης Πάνου
Aθηνά: Κωνσταντίνα Τάκαλου
Εκάβη: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη                      
Ταλθίβιος: Νίκος Ψαρράς
Κασσάνδρα: Κόρα Καρβούνη
Ανδρομάχη:  Μαρία Κίτσου                                            
Μενέλαος: Κρατερός Κατσούλης                                              
Ελένη: Ελένη Ρουσσινού                                      
                                                                     
Χορός:
Ντίνα Αβαγιανού, Κατερίνα Γιαμαλή, Ανδρομάχη Δαυλού, Άννα  Ελεφάντη, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Δανάη Κατσαμένη Γιασεμί Κηλαηδόνη, Σταυρούλα  Κοντοπούλου, Σταυρούλα-Μελισσάνθη  Μάκρα, Βάγια Ματαφτσή, Γεωργία Μητροπούλου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Στέλλα Ράπτη, Αγγέλα  Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γεωργία Τσαγκαράκη, Ιώβη Φραγκάτου.

Φρουροί: Αλέξανδρος Βαμβούκος, Αντώνης Χαντζής
Στο ρόλο του Αστυάνακτα ο μικρός Βασίλης Δημουλής      

Δεν υπάρχουν σχόλια: