Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Ανακοίνωση Αντιδημάρχου οικονομικών Δήμου Άνδρου, Χρήστου (Τάκη) Βουραζέρη,


Εκλεκτοί φίλοι ανακάλυψαν τις τελευταίες μέρες πως τα οικονομικά του Δήμου Άνδρου αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα του». Κι έβγαλαν το συμπέρασμα αυτό είτε επειδή, όπως λένε, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος φέρνει στο ΔΣ προς συζήτηση τα οικονομικά θέματα, είτε επειδή προχωρά σε αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, είτε επειδή δεν έχει καταθέσει τον ισολογισμό του έτους 2014 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.
Θέλω να θυμίσω, λοιπόν, σ΄ αυτούς τους καλούς φίλους πως μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014 δεν είχαν ποτέ ασχοληθεί με τα οικονομικά του Δήμου. Για τον απλούστατο λόγο πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τα είχε ως «επτασφράγιστο μυστικό». Μη επιτρέποντας σε κανέναν να μάθει το παραμικρό. Αντίθετα, η δική μας διοίκηση δεν κρύβει τίποτε απολύτως, σε κανέναν τομέα, επειδή πιστεύει ότι όλοι οι Ανδριώτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ακριβώς την οικονομική κατάσταση του Δήμου.
Θα ήθελα, όμως, να ρωτήσω τους καλούς φίλους:
Δεν γνωρίζουν, άραγε, πως για να κατατεθεί ο ισολογισμός του 2014, θα πρέπει να κατατεθούν πρώτα οι ισολογισμοί των ετών 2011-2013, τους οποίους δεν συνέταξε και δεν κατέθεσε ποτέ η προηγούμενη δημοτική αρχή; Εμείς τους ολοκληρώνουμε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αν ληφθεί υπόψιν ότι παραλάβαμε το απόλυτο χάος.
Όσον αφορά την αλλαγή του εξωτερικού συνεργάτη, ο οποίος τηρεί το διπλογραφικό σύστημα και συντάσσει τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου, θα μου επιτρέψουν οι φίλοι μου μετά από 23 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στο χώρο, να μπορώ να ξεχωρίζω ποιο είναι το καλύτερο και να το αναζητώ. Είναι πράγματι αξιοπρόσεχτο να κατηγορείται κάποιος επειδή έχει ως αρχή του να αναζητά το καλύτερο!
Πάμε τώρα στην ουσία, επειδή μάλλον οι καλοί φίλοι έχουν μπερδέψει ημερομηνίες και άρθρα νόμων:
Ας υποθέσουμε πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε καταθέσει ισολογισμούς μέχρι και το 2013. Σύμφωνα με το νόμο 3463/2006, άρθρο 163, η διαδικασία σύνταξης του ισολογισμού είναι η ακόλουθη:
Μέχρι τις 31 Μαΐου 2015, θα πρέπει ο ταμίας του Δήμου να φέρει στην Οικονομική Επιτροπή για προέλεγχο τον ταμειακό απολογισμό του 2014. Αυτό έγινε ήδη, όπως φαίνεται από τα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής.
Στη συνέχεια –και μέσα σε διάστημα δυο μηνών- θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο προέλεγχος και να συνταχθεί ο ισολογισμός. Άρα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2015. Τις πρώτες 5 μέρες του Αυγούστου ο ισολογισμός στέλνεται στον ορκωτό λογιστή για έλεγχο και στην καλύτερη των περιπτώσεων μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς έγκριση.
Ακόμη, λοιπόν, κι αν είχαν κατατεθεί οι ισολογισμοί 2011-13, ακόμη και τότε ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ να κατατεθεί προς έγκριση στο ΔΣ ο ισολογισμός του 2014 πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτός είναι ο λόγος που ΚΑΝΕΝΑΣ Δήμος, σε όλη την Ελλάδα, δεν έχει καταθέσει ισολογισμό 2014 όχι μέχρι τις 30 Ιουνίου, αλλά μέχρι και σήμερα. Όπως κανένας Δήμος δεν ολοκληρώνει μια οικονομική χρήση χωρίς αναμόρφωση και επικαιροποίηση του προϋπολογισμού του.
Επιστρέφουμε, όμως στα δικά μας για να πληροφορήσουμε πρώτα τις Ανδριώτισσες και τους Ανδριώτες και μετά τους καλούς μας φίλους ότι:
-Ο ισολογισμός του 2011 έχει παραδοθεί στις 20 Ιουλίου. Για το λόγο, όμως, ότι η ανάθεση έργου ήταν για τους ισολογισμούς 2011 και 2012, αναμένουμε να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών και ο ισολογισμός του 2012, προκειμένου να κατατεθούν μαζί και να εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αμέσως μετά θα κατατεθεί ο ισολογισμός του 2013, με νέα ανάθεση έργου που ήδη έχει γίνει.
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι μια και μοναδική: Σε έναν μόλις χρόνο καταφέρνουμε να καταθέσουμε τρεις ισολογισμούς που η προηγούμενη Διοίκηση, αν και είχε την υποχρέωση, δεν το έκανε σε μια ολόκληρη τετραετία. Αυτή είναι η ολιγωρία και η «αχίλλειος πτέρνα»;
Πληροφορούμε ακόμη τους ανησυχούντες φίλους μας πως μέχρι το τέλος του έτους ο Δήμος Άνδρου θα έχει εγκεκριμένο, από την αποκεντρωμένη Διοίκηση, προϋπολογισμό του 2016. Κι αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου.
Όσον αφορά τον κ. Καπάκη, καλό θα είναι εκτός από τους ελέγχους τυπικότητας, τους οποίους μάλιστα κοινοποιεί και στην αποκεντρωμένη δίκην επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, να ασχοληθεί με τα πολύ σοβαρά θέματα του Δήμου μας, όπως το σκάνδαλο των ανεμογεννητριών, στο οποίο εμπλέκεται ο υποψήφιος με την παράταξή του, στις τελευταίες εκλογές, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο τελευταίο ΔΣ.
Η δουλειά που έχει γίνει στα οικονομικά του Δήμου από τότε που αναλάβαμε μέχρι τώρα, θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον Δήμαρχο, στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.
Τέλος, για τα περί ελέγχου από τον Δήμαρχο για την αποτελεσματικότητα του Αντιδημάρχου Οικονομικών, δεν έχω να κάνω το παραμικρό σχόλιο. Ο χρόνος θα δείξει…

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλα μπραβο σας και ΣΥΧΑΡΙΤΙΡΙΑ αλλα τη θα γινει με τους Χοματοδρομους που εχωμε σπάσει ΟΛΛΑ τα αφτοκινιτα ,έλεος επιτελους . ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Στο φίλο με τα σπασμένα αυτοκίνητα του συνιστώ λίγη υπομονή γιατί φέτος είναι η χρονιά των ασπρισμάτων στους δρόμους. Δες τον π/υ και τις συνεχόμενες αναθέσεις και θα καταλάβεις.
Όμως μη στεναχωριέσαι γιατί και οι χωματόδρομοι μπορούν να ασπριστούν. Όλα φέτος θα αποκτήσουν χρώμα σαν το πουκάμισο του Αντιδημάρχου

Ανώνυμος είπε...

AX NA ΜΗ ΜΑΛΩΝΑΤΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ.
ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΤΕ-ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ-ΣΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΔΡΩΜΕΝΑ.

ΑΝ ΚΑΝΑΤΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΘΑ ΒΛΕΠΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΚΉΡΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΟΤΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΗΡΕΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗ ΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΤΑΚΕΣ ΚΑΙ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ.

ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΣΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΡΓΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΡΗ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ..ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΝΥΓΗΡΙΑ ΠΑΝΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.. ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΣ. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΠΟ ΑΡΝΗ ΓΙΑ ΒΟΡΗ -ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΚΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΥΝΟΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΟΛΤΟΖΑ ΤΟΣΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ...ΜΟΝΟ ΚΟΙΤΑΞΑΝ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΟΛΑ ΜΕ ΑΓΓΑΡΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ... ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΛΕΩΣ . ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ...