Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Το χιόνι έπεφτε κ η άμμος έφευγε



 Με τα πολλά μποφόρ στις 31 Δεκεμβρίου 2014, σε όλο της σχεδόν το μήκος  η πεζογέφυρα  γέμισε από κάτω άμμο  και η αμμουδιά μπροστά της διπλασιάστηκε. Μόνο προς την πλευρά της Χώρας , κοντά στον Τούρλο, η άμμος έφευγε προς τ΄αλμυρίκια φτάνοντας σιγά σιγά στο επίπεδο του δρόμου και έφευγε προς την άσφαλτο. Με τον χιονιά και με λιγότερο βοριά, πάνω στον δρόμο πέρασε πάρα πολλή μεγάλη ποσότητα άμμου,σκορπίστηκε πάνω στον δρόμο, έφτασε μέχρι τα σπίτια, ώσπου με φορτωτή και φορτηγό κάπου πετάχτηκε.
Αποτέλεσμα της μετακίνησης αυτής ήταν να φτάσει η θάλασσα μέχρι την πεζογέφυρα και τώρα η σκάλα να είναι μέσα στο νερό.
















Η μετακίνηση αυτή της άμμου δεν είναι τωρινό φαινόμενο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του 1905
του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, η άμμος μαζεύονταν εκεί που χτίστικε  αργότερα ο προσφυγικός συνοικισμός που για προστασία του, φυτεύτηκαν αργότερα τ΄αλμυρίκια που μεγάλωσαν και θέριεψαν μέχρι που μπήκαν οι μπουλντόζες για "καθαρισμό" και τουριστική αναβάθμιση της περιοχής

(φωτ. Βενετίκη)

ζευγάρι προσφύγων μπροστά από τ΄αλμυρίκια 1961 (φωτ. Ονίκ Εσσαγιάν)
 Μέχρι να έρθει ένας ειδικός για τις παραλίες, φράχτες από καλάμια ή ξύλα φαίνεται να είναι η πιο φτηνή και γρήγορη  λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


 και η προσαρμογή  στο Νειμποριό ακόμα και με την πεζογέφυρα: εδώ




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βλέπο ΟΛΛΑ πανε καλλα με το πεζόδρομο για να δούμε θα το περπατισομε το Καλοκαίρι.οι δε αμμος εινε ΚΑΛΛΗ για τους παγωμένους δρομους. ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Η άμμος απο το δρόμο ήδη εχει μαζευτει από την Παρασκευή

Ανώνυμος είπε...

ας δωθει μια λυση στο προβλημα , κριμα ειναι η πεζογεφυρα να θαχτει , και επισης η παραλια να μικρηνει! αρα ολοι βλεπουμε οτι το μεγεθος της κοκοκαιριας ηταν παρα πολυ μεγαλο, και οποιος ειναι εξω απο τον χορο πολλα τραγουδια ξερει να λεει!