Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δήλωση στήριξης του Γιάννη Μαλταμπέ στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Δωρόθεο Β΄




Δήλωση στήριξης στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου κ.κ. Δωρόθεο Β΄

 Αναφορικά με τις έντονες, απαράδεκτες αποδοκιμασίες κατά του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου κ.κ. Δωροθέου Β’ που σημειώθηκαν στην Τήνο, κατά τη διάρκεια της παντηνιακής κινητοποίησης στο προαύλιο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Τήνου για την αλλαγή καθεστώτος στη λειτουργία του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, γεγονός που ενοχλεί συγκεκριμένες ομάδες τοπικών συμφερόντων, οι οποίες δεν επιθυμούν να έχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος, δικαίωμα να ψηφίζει και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για την επιλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., δηλώνω απερίφραστα τη στήριξη στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Δωρόθεο που απέδειξε πως είναι πνευματικός Ηγέτης, Άξιος της Του Χριστού Εκκλησίας.
 Εν προκειμένω Εάν ο Χριστός ήταν στη Γη της Τήνου θα είχε πιάσει το φραγγέλιο και θα είχε καθαρίσει τον περίβολο του Ναού από όλους όσοι το θεωρούν μαγαζάκι, όπως και τότε έπραξε το ίδιο.
 Ως νομικός προς αναίρεση των διαδοθέντων ψευδών μέσω ορισμένων Μ.Μ.Ε., διευκρινίζω ότι η μόνη μεταβολή του Νόμου 4301/2014, που ενοχλεί συγκεκριμένες ομάδες τοπικών συμφερόντων, είναι ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου και Πρόεδρος του Ιδρύματος, απέκτησε δικαίωμα να ψηφίζει και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για την επιλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., πράγμα που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν. Όσοι επιμένουν να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, ενεργούν εν πλήρη γνώσει της ψευδολογίας τους, καθώς είναι γνώστες της αλήθειας, όπως αυτή διατυπώνεται σαφέστατα στο ίδιο το κείμενο του Νόμου 4301/2014, στην επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β’ (α.π. 2090/2247/10.10.2014), στην επιστολή του εποπτεύοντος Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδου (α.π. Γ.Υ. 217/27.11.2014), αλλά και στην ερμηνευτική Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή (α.π. 1999665/Θ1/9.12.2014, ΑΔΑ: Ψ7ΩΑ9-ΟΑΟ).
 Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να καταργηθεί το μοναδικό δικαίωμα παρουσίας της Εκκλησίας στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος της Τήνου, δηλ. η συμμετοχή του επιχωρίου Μητροπολίτη ως Προέδρου, σε πείσμα όσων επιμένουν να λησμονούν ότι το Ίδρυμα έχει πανελλήνιο και θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς έχει υπό την ευθύνη του την Ιερά Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τον ομώνυμο ορθόδοξο Ιερό Ναό. Οι Ιεροί Ναοί και οι ιερές εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου Πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις.
 Είμαι Πάντα και Πάντοτε Ακροατής Σας, Ένθερμος Οπαδός και Πιστός Σας ακόλουθος,
Αγαπημένε Ποιμένα των Μαθητών Του Ιησού στην εποχή μας. Εσύ ο πάντοτε Νικητής στην Θυσιαστική Αγάπη προς Εκείνον θα Είσαι πάλι ο Άγιος Ποιμενάρχης των παιδιών Του, όταν αυτοί που σε προπηλάκιζαν θα ψάχνουν που θα κρύψουν την ήττα τους.
 Άνδρος 14 Δεκεμβρίου 2014 
 ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΤΑΜΠΕΣ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπρουμε να βγαλουμε ευκολα συμπερασματα, γιατι δεν ξερουμε τα παρασκηνια , γεγονος ειναι οτι οι τηνιακοι εχουν μεταβαλει σε υπερμετρο βαθμο την οικονομικη εκμεταλευση της Μεγαλοχαρης , αυτο το βλεπει και ο τελευταιος που πηγαινει εκει , και βεβαια δεν ηταν καθολου κολακευτικα γι αυτους ολα αυτα που εκαναν εναντιον του Μητροπολιτη,απο εκει και περα σιγουρα δεν ξερουμε πολλα πραγματα , δεν νομιζω ο λογος αυτης της απαραδεκτης αντιδρασης απο μερους τους να ειναι μονο η ψηφος του Μητροπολιτη!

Ανώνυμος είπε...

«Κοινή Γνώμη Κυκλάδων»:
Αναστάτωση και πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις αντίδρασης σημειώθηκαν στην Τήνο, με σύσσωμους τους πολίτες του νησιού να αποδοκιμάζουν και να υποδέχονται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και προπηλακισμούς τον Μητροπολίτη Δωρόθεο Β΄, σχετικά με την μεταβολή του καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), που με υπόγεια τροπολογία παραδόθηκε στην Εκκλησία.

Η μεταβολή του καθεστώτος διαχείρισης του Ιδρύματος και ο τρόπος που αυτή μεθοδεύτηκε ήταν η αιτία να ξεσπάσει η λαϊκή οργή κατά του Μητροπολίτη Δωρόθεου και του αρχιερατικού επιτρόπου που τον συνόδευε εχθές στο νησί, με τους Τηνίους να τον υποδέχονται με αποδοκιμασίες, απαξιωτικά συνθήματα και να τον καταβρέχουν, ως δείγματα της οργής τους, εναντίον όσων επιχειρούν την άλωση του ιδρύματος.
Αφορμή του ξεσπάσματος της λαϊκής οργής ήταν οι προγραμματισμένες εκλογές για την διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος, από τις οποίες απείχε το μεγαλύτερο μέρος των εκλεκτόρων, λαμβάνοντας μέρος στην ψηφοφορία, από τους 33 εξ αυτών μόνο 8, γεγονός που αυτομάτως δεν νομιμοποιεί και το αποτέλεσμα.

Το Ίδρυμα αυτό κτίστηκε το 1825 από την προσωπική περιουσία ιδιωτών, οι οποίοι με τη διαθήκη τους (διαθήκη των κτητόρων) το κληροδότησαν στον λαό της Τήνου και όρισαν με σαφήνεια τον λαϊκό του χαρακτήρα και τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του (αποκλείοντας ρητώς τους ιερωμένους από τη διοίκηση).

Υπογείως οι τροπολογίες
Η πρόκληση για τους Τηνίους ξεκίνησε όταν ψηφίστηκαν τρεις τροπολογίες, οι οποίες κατατέθηκαν από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα και τη βουλευτή Β’ Αθηνών της Ν.Δ., Άννα Καραμανλή και συμπεριλήφθηκαν στον νόμο 4301/2014, μέσω των οποίων το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου από την εποπτεία του κράτους πέρασε στην Εκκλησία, χάνοντας την αυτοτέλεια του.

Χαρακτηριστικό της μεθόδευσης που υπήρξε για να επιτευχθεί η επιθυμούμενη από συγκεκριμένους εκκλησιαστικούς κύκλους μετάβαση του Ιδρύματος στην αρμοδιότητα της εκκλησίας, ήταν το γεγονός ότι οι τροπολογίες δεν γνωστοποιήθηκαν ούτε στους πολιτικούς εκπροσώπους του νησιού, ούτε στην Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε και στην Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, και φυσικά δεν υπήρξε καμία δημόσια διαβούλευση.
Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για πραξικοπηματικού τύπου και άκρως αντισυνταγματική ενέργεια, η οποία πλήττει την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος, κατά πολύ μακράν των όσων όριζε η αρχική διαθήκη των κτητόρων.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση πολιτικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών εκπροσώπων, αλλά και πλήθους απλών πολιτών του νησιού, διότι διαφάνηκε η μεθόδευση που υπήρξε στην πράξη αυτή ώστε το κοινωφελές ίδρυμα της Τήνου, με την μεγάλη του οικονομική δύναμη και την ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική του προσφορά, όπως την επέδειξε στα 189 χρόνια ύπαρξης του, να περάσει από την λαϊκή διοίκηση υπό την εποπτεία του κράτους, στην δικαιοδοσία της εκκλησίας.

Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Τήνου, Σίμου Ορφανού, ο οποίος καλώντας του συμπατριώτες του ανέφερε «Ο αγώνας μας για την αποτροπή και ανάκληση των ιδιαίτερα βλαπτικών και αβάστακτα επώδυνων για το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και το νησί μας συνεπειών που αναπόφευκτα επέρχονται μετά την πρόσφατη ψήφιση, ερήμην και εν αγνοία της Τήνου, του Ν. 4301/7-10-2014, συνεχίζεται κλιμακούμενος και με μεγαλύτερη μαχητικότητα μέχρι την τελική μας δικαίωση».

Ανώνυμος είπε...

Υπό τη δικαιοδοσία της εκκλησίας
Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, με την νομοθετική ρύθμιση που προκάλεσε ριζική μεταβολή του δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας του, όπως αυτός οριζόταν από τους δωρητές του, χάνει τον χαρακτήρα του ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και της εξαιρέσεως του από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας και πλέον περνά εξ ολοκλήρου τόσο η διοίκηση του όσο και η διαχείριση της περιουσίας του στην εκκλησία.

Ειδικά για το θέμα της διοίκησης θα πρέπει να αναφερθεί πως στη διαθήκη των κτητόρων, γίνεται σαφής και συγκεκριμένη αναφορά για μη συμμετοχή ιερωμένων στη διοίκηση του Ιδρύματος.

Το κοινωφελές έργο του Ιδρύματος χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους, χωρίς ουδέποτε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και διοικείται από μία άμισθη10μελή επιτροπή, την οποία απαρτίζουν εννέα αιρετά μέλη, που εκλέγονται από το σώμα των 33 εκλεκτόρων, ενώ την προεδρία κατέχει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου.

Οι αλλαγές που επέφερε η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, αφορούν τρεις καίριες αλλαγές που επηρεάζουν την λειτουργία του Ιδρύματος.

Πρωτίστως η μεταβολή του από αυτοτελές κοινωνικό ίδρυμα σε ίδρυμα της εκκλησίας, η οποία πλέον αναλαμβάνει την διοίκηση του, μέσω του Μητροπολίτη, αλλά και την διαχείριση της μεγάλης περιουσίας του.

Πέραν αυτού, μέσω των διοικητικών αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει πλέον ο Μητροπολίτης, αποκτά άμεσο έλεγχο επί των προωθούμενων τεχνών αλλά και του ύφους αυτών, καθώς θα δύναται να μετέχει στην επιλογή του διοικητικού αλλά και διδακτικού προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, που μέχρι σήμερα ήταν υπό την ευθύνη τεσσάρων καθηγητών, εκ των οποίων δύο προέρχονταν από την Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και δύο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το τρίτο σημείο που εντοπίζεται ως καίρια μεταβολή αφορά στην ενίσχυση του ρόλου του Μητροπολίτη στην διοίκηση του Ιδρύματος, καθώς του δίνεται η δυνατότητα και μάλιστα μέσω διπλής ψήφου να μετέχει στην εκλογή αντιπροέδρου και γραμματέα της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος.

Ανώνυμος είπε...


Απαλλοτρίωση της Παναγίας
Ο δεσπότης διασχίζει το πλήθος και ακούγεται: «ανάξιος», «αλήτη», «αίσχος». Πρόκειται για χριστεπώνυμο πλήθος, συγκεντρωμένο στον προαύλιο χώρο της Παναγίας Τήνου. Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος δεν γλίτωσε ούτε τα μπουγέλα_ κάποιος μάλιστα πέταξε προς το μέρος του το νερό μαζί με το πλαστικό μπουκαλάκι.

Η ένταση δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Οι πρωτοβουλίες του μητροπολίτη δεν έχουν προηγούμενο: προχώρησε στην απαλλοτρίωση της Παναγίας.

Υπάρχει μια άγνωστη λεπτομέρεια. Η Παναγία Τήνου είναι ίδρυμα που ελεγχόταν από λαϊκούς. Δεν ανήκε στην Εκκλησία. Αυτή ήταν η επιλογή των κτητόρων της που το 1825 έδωσαν τα χωράφια τους, πλήρωσαν την ανέγερση του ναού, προνόησαν για κληροδότημα με την προϋπόθεση να ελέγχονται τα οικονομικά από ντόπιους επιτρόπους. Το αναφέρουν ρητά στη διαθήκη: «Οι εφημέριοι, οι διάκονοι, οι ψάλται, οι κανδηλανάπται να εκτελούν τα χρέη τους και να μην ανακατώνονται διόλου εις τας υποθέσεις της Εκκλησίας».
Η συνέχεια του αρθρου εδω..
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=657527

Ανώνυμος είπε...

Χέρι -χέρι με τον Καρατζαφέρη.

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ μην ανακατεβεσε με θρησκεία και πολιτική εινε εξίσου στον ίδιο παρανομαστή .εγω θελο να ΞΕΡΟ που πανε τα χιλιάδες EU καθημερινός ???.απο την τίνος

Ανώνυμος είπε...

Αν ήξερα τις λεπτομέρειες και το χρονικό των οικονομικών θα έπαιρνα θέση! Προς το παρόν παρατηρώ και θλίβομαι για τον οίκο εμπορίου!

Ανώνυμος είπε...

Aπο την στιγμη που ο κληρος εκμεταλευονται τους ναους προπαντος οι πιο μεγαλοι μας εγιναν οικοι που ανακατευονται με χρηματα και με οικονομικα συμφεροντα τοτε τι περιμενουμε , ο κληρος που πληρωνεται πλουσιοπαροχα απο το κρατος δηλαδη απο εμας ενω εχει τεραστια εσοδα τοσα χρηματα διεροτονται ολοι που πανε σε κοινοφελει σκοπα πανε ελαχιστα.. δυστηχως πολιτικοι και κληρος ειναι μια απο τις πιο μεγαλες εξουσιες που κανουν οτι θελουν χωρις να λογοδοτουν ποτε και πουθενα και παντα οι δυο τους τα βρισκουν και την πληρωνει παντα ο απλος λαος και ο καθε ευσεβεις χριστιανος που βλεπει τις καθε ρεμουλα και τα οικονομικα σκανδαλα αλλα τον εχουν κανει να μην μπορει να αντιδραση σε τιποτα

Ανώνυμος είπε...

πολιτικοι και κληρος στον ιδιο παρονομαστη, τα λεφτα τους τρελαναν...