Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Η ανδριώτισσα Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη μιλά για τα εκθέματα του Μουσείου



Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούλιο του 2004.
Φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας στο νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κοντά στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, δωρεά του Λάμπρου Ευταξία.

Η συλλογή που συγκροτήθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη και συνεχώς εμπλουτίζεται από δωρεές είναι μοναδική τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. Η σημασία του υλικού της συνίσταται στην καλλιτεχνική και ιστορική αξία των αντικειμένων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μοναδικά παγκοσμίως.

Βασικός σκοπός της δημιουργίας του ήταν και είναι η ανάδειξη της τέχνης του ισλαμικού κόσμου και η γνωριμία και κατανόηση των γειτονικών λαών και πολιτισμών. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε στενή εγγύτητα με την Μέση Ανατολή και οι πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις είναι ορατές σε διάφορες περιόδους.
Με τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκδηλώσεων, ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης κατόρθωσε μέσα στα δέκα χρόνια λειτουργίας του να προβάλει με επιτυχία ποικίλες όψεις του ισλαμικού κόσμου και αποκτώντας ένα πιστό κοινό.
Στα δέκα αυτά χρόνια, "τα μισά από τα οποία μέσα στην κρίση", όπως σημείωσε η Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια των συλλογών του, η απόφαση να δοθεί έμφαση στο "άλλο", το διαφορετικό, μέσα από την αυτόνομη στέγαση της συλλογής του ιδρυτή του Μουσείου, Αντώνη Μπενάκη, επιβραβεύτηκε από 100.000 περίπου επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων ξένοι, αλλά και με τη συμμετοχή του σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό, ανάμεσά τους και εκείνη για το "χατζ", το προσκύνημα στη Μέκκα, στο Βρετανικό Μουσείο, η οποία θα μεταφερθεί στο Αμπού Ντάμπι, τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα κ.ά.
Ακόμη, όπως τόνισε η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, 30.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει έως τώρα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα των πολυπολιτισμικών σχολείων του κέντρου. Το Μουσείο, συμπλήρωσε, δίνει μια νέα διάσταση στην ενασχόληση της εκπαίδευσης με τον ισλαμικό κόσμο.
Όσο για το φετινό πρόγραμμα του Μουσείου, ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου με την ομιλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Βυρηττού Νάντια - Μαρία Ελ - Σέικ για "Το Βυζάντιο όπως το είδαν οι Άραβες", μια αναφορά στο ιστοριογραφικό έργο του Ιμπν Χαλντούν, συνεχίζεται με την παρουσίαση της έκδοσης της Συλλογής Μαντώς και Λόντου Οικονομίδη, με αντικείμενα από χρωματιστό γυαλί, και κορυφώνεται με τη μεγάλη έκθεση έργων του οριενταλιστή ζωγράφου Θεόδωρου Ράλλη, που θα εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο.

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης μετρά 100.000 επισκέπτες, από τους οποίους αρκετοί ξένοι. «Έχει ένα κοινό πιστό που αγαπά πολύ το Μουσείο, και έχει μεγάλο περιθώριο να ακουστεί η ύπαρξή του.
Ας μην ξεχνάμε ότι λειτουργεί μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα και πως η επίσημη μουσειακή πολιτική δεν το έχει ενθαρρύνει», είπε η υπεύθυνη του μουσείου, Μίνα Μωραΐτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: