Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Παρουσίαση του προγράμματος τηλε-ψυχογηριατρικής Άνδρου στο συνέδριο για πρόληψηκαι προαγωγή υγείας στην Σύρο





Το 5ο συνέδριο για την πρόληψη και προαγωγή υγείας με γενικότερο τίτλο «Μένω υγιής από επιλογή … όχι από τύχη!» πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στην Ερμούπολη, από τις 31/10 έως τις 2/11.
Για πρώτη φορά φέτος το συνέδριο είχε παρουσία από την Άνδρο, με την συμμετοχή μελών της ομάδας του Προγράμματος Τηλε-ψυχογηριατρικής από το Κέντρο Υγείας Άνδρου, το ΚΑΠΗ Κερατέας και την Α΄ Ψυχιατρική κλινική του Αιγινητείου νοσοκομείου.
 Παρουσιάστηκε ένα αυτόνομο τραπέζι, με τίτλο «Παρόν και μέλλον στη διαχείριση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές», με τέσσερις ομιλίες.
Ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής της Α΄ψυχιατρικής κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, Αντώνης Πολίτης, εμπνευστής και υπεύθυνος του προγράμματος, έκανε την εισαγωγή και μίλησε για την «Ηλεκτρονική υγεία (eHealth) στην υπηρεσία της ψυχογηριατρικής: παράθυρο στο μέλλον». Ανέλυσε τα νέα δεδομένα για την αύξηση των  ηλικιωμένων παγκοσμίως και τις ανάγκες που προκύπτουν από την αύξηση του μέσου όρου ζωής, εστιάζοντας στα ψυχιατρικά προβλήματα. Παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χρήση της τεχνολογίας στην ψυχιατρική. Ενημέρωσε για το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την Άνοια αλλά και το δίκτυο ΑΗΑ για την ενεργό και υγιή γήρανση, προσκαλώντας σχετικές υπηρεσίες των Κυκλάδων να ενταχθούν.
Ο δ/ντης γενικής ιατρικής του Κέντρου Υγείας Άνδρου, Ν. Θεολόγου,  παρουσίασε το θέμα: «Ηλικιωμένοι ασθενείς στην Άνδρο: σημερινά προβλήματα και προβληματισμοί». Στην ομιλία του παρέθεσε τα στατιστικά δεδομένα για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Άνδρο. Παρουσίασε τις δομές που υπάρχουν στο νησί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, εστιάζοντας σε αυτά της άνοιας και της κατάθλιψης. Ανέλυσε τα οφέλη από τη χρήση υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής στα νησιωτικά – απομακρυσμένα μέρη, που στερούνται εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας Άνδρου Μ. Αλεξάκη, παρουσίασε την «Υπηρεσία Τηλε-ψυχογηριατρικής στην Άνδρο: Αποτελέσματα από τη λειτουργία της». Στην ομιλία αναφέρθηκε η λειτουργία του προγράμματος Τηλε-ψυχογηριατρικής από το Δεκέμβρη 2012, στα πλαίσια της συνεργασίας του ΚΥ Άνδρου και του Αιγινητείου, που εφαρμόζουν πρόγραμμα Τηλε-ψυχιατρικής από το 2004. Η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται σε ηλικιωμένους άνω των 60, που ζουν στην κοινότητα, και τους φροντιστές τους. Εστιάζει στην αντιμετώπιση προβλημάτων  κατάθλιψης, ήπιας γνωστικής εξασθένισης και άνοιας. Παρουσιάστηκε η τεχνολογική εξέλιξη της μονάδας, όπου η χρήση της τεχνολογίας αφής επέτρεψε τη λειτουργία κινητής τηλεψυχιατρικής μονάδας. Με αυτή υπάρχει δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με το γιατρό του Αιγινητείου στο σπίτι του ασθενούς, που αρνείται ή αδυνατεί να μετακινηθεί. Αναλύθηκε η φροντίδα που παρέχεται στους ηλικιωμένους ασθενείς και η κατ’ οίκον περίθαλψη, μέσω της λειτουργίας εξειδικευμένης υπηρεσίας. Παρατέθηκαν στατιστικά δεδομένα από το πρόγραμμα και τα θετικά αποτελέσματα από τη χρήση του.
Ο ψυχολόγος του Δήμου Κερατέας Γ. Σταθάκης, παρουσίασε αντίστοιχα την «Υπηρεσία Τηλε-ψυχογηριατρικής στη Κερατέα: αποτελέσματα από τη λειτουργία της». Αναφέρθηκαν οι λόγοι επιλογής της περιοχής και η συνάφεια που έχει με την Άνδρο. Στην Κερατέα το πρόγραμμα υλοποιείται στο ΚΑΠΗ της περιοχής και αφορά αντίστοιχες διαγνώσεις ασθενών.  Εκεί οι συνδέσεις και οι συνομιλίες με το γιατρό του Αιγινητείου γίνονται στον χώρο του ΚΑΠΗ. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για μια κλειστή κοινωνία, με ανυπαρξία εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Το όλο πρόγραμμα απέσπασε θετικά σχόλια και έγινε αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων και την ανυπαρξία εξειδικευμένων δομών, στις νησιωτικές περιοχές.
Τέλος στα πλαίσια του συνεδρίου ο καθηγητής Α. Πολίτης και η Μ. Αλεξάκη, διεξήγαγαν το εργαστήρι: «Εκπαίδευση στη διαχείριση των ψυχιατρικών συμπτωμάτων της άνοιας και της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», που απευθύνονταν σε πολίτες και επαγγελματίες υγείας. Μέσω της ανώνυμης παρουσίασης περιπτώσεων ηλικιωμένων που έχουν αντιμετωπιστεί στην κοινότητα, αναλύθηκε ο μηχανισμός υποστήριξης και τα κύρια σημεία παρέμβασης, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών ηλικιωμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: