Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

"Τα παιδιά του πολέμου"

 Σαββατο 1 & Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014,   8:30μμ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΑΝΔΡΟΥ
Στις τελευταίες ημέρες του πολέμου και σε μια χαώδη γερμανική ύπαιθρο στην οποία προελαύνουν οι σύμμαχοι, η έφηβη Λορ ξεκινά με τα τέσσερα μικρότερα αδέρφια της ένα ταξίδι προς τον Βορρά και το σπίτι της γιαγιάς της.

Η Cate Shortland με μια λιτή κινηματογραφική γραφή ρίχνει μια ματιά - γροθιά στην πλύση εγκεφάλου της χιτλερικής νεολαίας, που βλέπει τις βεβαιότητες με τις οποίες είχε φανατικά γαλουχηθεί να καταρρέουν. Και το κάνει με μια ιδιοφυή εικονοληπτική μαεστρία, όπου χρησιμοποιεί μια κατακερματισμένη ιμπρεσιονιστική φαντασιακή οπτική, με την οποία περιγράφει σαν μέσα από έναν καθρέπτη ηθικής αποδόμησης πως τα παιδιά αλλάζουν το σύμπαν των βεβαιοτήτων τους κατά την διάρκεια ενός βασανιστικού και εξοντωτικού ταξιδίου μέσα σε ένα απόλυτα αφιλόξενο τοπίο.
Καταλυτικές για το εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι οι υποδειγματικές ερμηνείες των παιδιών πρωταγωνιστών - λαμβανομένων υπόψη των δυσχερειών που δημιουργούνται από την ανάγκη να υποδυθούν τους ρόλους εξαιρετικά νεαρά άτομα.
Κορυφαία είναι η αποτύπωση του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας Lore που ερμηνεύεται καταπληκτικά από την Saskia Rosendahl που δίνει και ένα εξαιρετικό φινάλε απορρίπτοντας την προσπάθεια των ενηλίκων να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον όπου υποκρίνονται ότι με την ήττα δεν άλλαξε τίποτε.
Τελικά πρόκειται για μια πολύ απαιτητική και καθόλου εύπεπτη κινηματογραφική δημιουργία, με ένα πολύ δεμένο και δυνατό σενάριο που η μελέτη των μηνυμάτων του εξηγεί όχι μόνο την μεταπολεμική συμπεριφορά της ηττημένης γενιάς του Γερμανικού λαού, αλλά και την πρόσφατη μεταστροφή της διεθνούς στάσης της ενιαίας εδώ και μιαεικοσαετία Γερμανίας.



Βραβεια - Συμμετοχές:
 Επίσημη υποψηφιότητα της Αυστραλιας στα Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας

Καλύτερη ταινία στο Φεστιβαλ Αμβούργου
 Hamptons International Film Festival 2012
 Cinematography Award Best Cinematography Adam Arkapaw
 Golden Starfish Award Jeremy Nussbaum
 Prize for Provocative Fiction Cate Shortland
 Narrative Feature Cate Shortland
 Βραβείο κοινοι στο Φεστιβαλ Λοκάρνο
 Βραβειο πρωτοεμφανιζομενης σκηνοθετιδος στο Valladolid International Film Festival
Επίσημη συμμετοχη στο Φεστιβαλ του Σιδνευ
Επίσημη συμμετοχη στο Φεστιβαλ του Τορόντο
Επίσημη συμμετοχη στο Φεστιβαλ του Ριο ντε Τζανειρο
Επίσημη συμμετοχη στο Φεστιβαλ του Λονδίνου
Επίσημη συμμετοχη στο Φεστιβαλ του Αμβούργου
Επίσημη συμμετοχη στο Φεστιβαλ της Στοκχόλμης
Χωρα παραγωγής: Γερμανία, Αυστραλία, Αγγλία Ετος παραγωγης: 2012 Γλώσσα: Γερμανικά Διαρκεια : 90

Δεν υπάρχουν σχόλια: