Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

"Ένωσις Ανδρίων"

Η "Ένωσις Ανδρίων" δημιουργήθηκε το 1957 με συγχώνευση τριών Ανδριακών σωματείων της Αθήνας, του "Συνδέσμου των εν Αθήναις και εν Πειραιεί Ανδρίων" (1896) ,της "Ενώσεως Ανδρίων" (1924) που έδωσε την επωνυμία στον νέο σύλλογο και της "Πανανδριακής Ενώσεως" (1956) που έδωσε την βάση του καταστατικού και το έμβλημά της , τον προπολεμικό Τουρλίτη.
Σύμφωνα με το καταστατικό ο νέος σύλλογος θεωρεί την Άνδρο ενιαία , μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι οι Ανδριώτες που ζουν και δρουν στην πρωτεύουσα της Δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών της ,στα έργα του συλλόγου συγκαταλέγονται : η έκδοση, τα πρώτα χρόνια, του ετήσιου "Ανδριακού Ημερολογίου", των ανα τρίμηνον "Ανδριακών Σελίδων" και πολλών βιβλίων ,η κατασκευή του Ηρώου των Πεσόντων στον Όρμο Κορθίου, οι μοναδικοί φανοί που κοσμούσαν την Χώρα,οι καμπίνες λουομένων στο Νειμποριό, πολλές δενδροφυτεύσεις αλλά και η ενίσχυση απόρων και ασθενών, η διοργάνωση επιστημονικών και πολιτιστικών ομιλιών, κοινωνικές εκδηλώσεις, συνεστιάσεις και εκδρομές.
Αύριο Κυριακή 9 Ιανουαρίου στις 6:30μμ η επιτροπή κοινωνικών εκδηλώσεων της "Ενώσεως Ανδρίων" διοργανώνει σ' ένα μουσικοχορευτικό απόγευμα την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην αίθουσα Ballroom του ξενοδοχείου "ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ" όπου θα απονεμηθούν και μαθητικά βραβεία.


Δύο από τα λιγοστά σωζόμενα μπρούτζινα μοναδικά φανάρια, δωρεά της Ενώσεως Ανδρίων που θα προλάβουν την υπογειοποίηση των καλωδίων στην Χώρα,τα υπόλοιπα χωρίς συντήρηση διαλύθηκαν και αντικαταστάθηκαν από πλαστικά και αλουμινένια.
Φωτογραφίες :Vanglouk, Νειμποριού: .Μ. Σαραντοπούλου
Πληροφορίες: Ανδριακόν Ημερολόγιον 1964

3 σχόλια:

efi είπε...

Ευχαριστουμε και παλι για την ενημερωση και το μαθημα κοινωνικης ιστοριας του νησιου μας. Δεν ηξερα τα εργα που ειχε κανει η Ενωση Ανδριων, και τα φαναρια ειδικα ειναι θαυμασια. Καλογουστα και πραγματικα στολιδια στην Χωρα. Αν ηθελες να κανεις και μια θλιβερη συγκριση, βαλε φωτογραφειες απ αυτα που ειναι μπροστα στα εστιατορεια του Νειμπορειου, μεταξυ ποταμου και προτομη Δερτουζου. Δεν θα μπορουσε καποιος φορεας (συλλογος, Ενωση Ανδριων) η και ιδιωτης που θα ηθελε να ομορφυνει τον τοπο να παραγγειλει τα ιδια φαναρια και να ξαναμπουν στα σημεια που ηταν? Μπορουμε να μαθουμε ποσο κοστιζουν? και να γινει γνωστο ωστε να δημιουργηθει μια κινηση να συγκεντρωθουν τα χρηματα?

Ανώνυμος είπε...

Η ιδέα της Εφης είναι πολύ σωστή. Δεν νομίζω τεχνικά να είναι δύσκολο?

Ανώνυμος είπε...

Γιατι κυρια Εφη μου να αλλαξει τα φαναρια καποιος φορεας ? (εσεις εμεις )και οχι οι εστιατορες της περιοχης που εξυπηρετουν τα μαγαζια τους και μαλιστα να πληρωνουν και το λογαριασμο του ρευματος γιατι μονο για τους ιδιους καινε οι λαμπες.
Γενικα το θεμα της υπερβολικης καταναλωσης ενεργειας πρεπει συντομα να περιοριστει στο πολυ απαραιτητο γιατι δεν πιστευω οτι θα εχουμε την οικονομικη ευκολια σαν δημοτες να πληρωνουμε τις φωτολαμψιες και τις αρχοντολολαδες των εκαστοτε κρατουντων.
ΕjK