Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι πληγές του Φαραώ στην Χώρα

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ,η ζαλισμένη Χώρα δέχτηκε και δεύτερο πλήγμα.
 Ο τωρινός δήμαρχος βολτάροντας στο Νειμποριό αντίκρισε δυο ξερούς φοίνικες, θορυβημένος    τηλεφώνησε σε ειδικό που διέγνωσε ότι τα φυτά χτυπήθηκαν από την κατάρα του σκαθαριού Φαραώ.
Το «σκαθάρι Φαραώ» ή το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι των φοινίκων (Rhyncophorus ferrugineus), όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι ένα έντομο που αναπτύσσεται στα φοινικόδεντρα και τα καταστρέφει ύπουλα και ταχύτατα. Στην Ελλάδα ήρθε γύρω στο 2001, μέσω της εισαγωγής φοινικόδεντρων μεγάλου μεγέθους, από την Αίγυπτο, γι αυτό και του δόθηκε το προσωνύμιο «Φαραώ». Είναι μία πολύ σοβαρή και ύπουλη απειλή για τους φοίνικες της χώρας μας, σαν μια «κατάρα» που ήρθε από την Αίγυπτο. Είναι πολύ ανθεκτικό , δεν εξοντώνεται εύκολα και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στους γύρω φοίνικες.
Άλλη μία ευκαιρία της Χώρας χάθηκε ώστε να γίνει η Κυανή Ακτή της Άνδρου ,τώρα που βγήκε ο Γλυνός δήμαρχος και του καταλογίζουν ότι θα κάνει το Κόρθι το Λος Άντζελες της νήσου.




19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω οτι η "εποχη του φοινικα" τελειώνει για την Ανδρο. Το δειγμα του Γλυνού στο Κόρθι οσον αφορα την φυτική αισθητική καμία σχεση δεν ειχε με φοίνικες.

καψοραχη είπε...

Χα! συμφωνω με τον ανωνυμο πιο πανω!!μακαρι να μπορουσαμε να επαναφερουμε και τις αρχαιες μουριες στην Χωρα!!!επιτελους...καιρος η Ανδρος να παψει να μιμητε την ....Κρητη!

Ανώνυμος είπε...

den exei finikes exei almirikia pou ta plirose o kosmos

καψοραχη είπε...

καλα κοτζαμ φοινικες στην φωτο δεν τους βλεπεις!!!!για αλμυρικια σου φαινονται!!!!!
φοινικες ειναι και βεβαια τους πληρωσε ο κοσμος!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καψοράχη, ο Ανώνυμος εννοεί τα αλμυρίκια του Κορθίου. Βέβαια δεν νομιζω οτι ο Γλυνός θα ασχοληθεί με την "τρέλλα" των φοινίκων της υπάχρουσας Δημοτικής αρχής. Θα εχει άλλα ποιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί απο την 1/1/2011, βλέπε ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΧΥΤΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ (ΜΕΓΑΛΑ ΑΓΚΑΘΙΑ) κλπ κλπ.
Κουράγιο.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ άλλο βλέπω και καταλαβαίνω.
Πιάσατε τους φοίνικες και αφήσατε τις ανεμογεννήτριες.
Από τώρα άρχισαν οι συμβιβασμοί;
Το blog πλέον θα γίνει όργανο του κ. Γλυνού και του κ. Βρουτση, που έχουν συμφέροντα από τις ανεμογεννήτριες;
Και το έργο που έχει δρομολογηθεί να γίνει στον Νειμποριό θα το παρουσιάσει για δικό του;

Μ.

Ανώνυμος είπε...

Ποιο είναι το δρομολογημένο έργο του Νειμποριού φίλε Ανώνυμε ??? Μήπως εννοείς τον Βιολογικό? Εχει γίνει κατι μεχρι τώρα??
Οσο δε για το blog εχει εξελιχθεί σε blog τοπικών ειδήσεων. Κακό είναι και αυτό???

καψοραχη είπε...

μου αρεσει που δεν ενοχλουν τα διαφορα "παπαγαλακια" της δεξιας συντηρησης χρονια τωρα στο νησι!ενοχλει ενα blog που σε τελευταια αναλυση θες το διαβαζεις θες οχι!
εδω κυκλοφορησαν φεϊγ βολαν οτι το νησι το κατελαβαν οι κομμουνιστες!!!αυτα δεν σας ενοχλουν?? μιλαμε για αηδια και σιχαμα!
Βαγγελη μη μασας...το blog σου ανηκει.....

sgouro είπε...

Ένας προφήτης θα μας σώσει...

Ανώνυμος είπε...

Καθόλου κακή η εξέλιξη του blog, απλά διαπίστωσα 'σιωπή' τελευταία για τις ανεμογεννήτριες.
Δρομολογημένο έργο εννοώ εκείνο της παράλληλης του αυτοκινητόδρομου πεζοδρόμησης, για την οποία θα απαιτηθεί ίσως να φύγουν οι άρρωστοι φοίνικες.
΄Οσο για τον βιολογικό δεν μας φταίει κανείς παρά η στενοκεφαλιά μας που αντιδρουσαμε σε κάθε προτεινόμενη λύση, ή δεν απαλλοτριώναμε εκτάσεις και θέλαμε δωρεάν παραχώρησή τους.
Φυσικά και με ενοχλούν τα φέιγ βολάν φίλη Μαρία, αλλά είναι άσχετο θέμα με τους φοίνικες.
Όσο για το blog είμαι από τους πρώτους που το διαβάζω και το διαδίδω στους συμπατριώτες μου, ως το μέσο που παράγει πολιτισμό στην ΄Ανδρο και μας κρατάει ενήμερους για ότι γίνεται, σχεδόν real time.

M.

Ανώνυμος είπε...

- Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με πολλαπλά αναμενώμενα ωφέλη τόσο στην ίδια όσο και στον πλανήτη.
- Η Άνδρος ως γνωστό ανήκει στην Ελλάδα.
Επομένως:
- Ο Δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο κτλ θα δουλέψουν σωστά και τίμια για να τοποθετηθούν σωστά με κύριο γνώμονα την προστασία της φύσης και την παραγωγή ενέργειας.
Καιρός να αφήσουμε λοιπόν τα φαντάσματα και να ασχοληθούμε με την ΠΑΡΑΓΩΓΗ γιατί έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για την Ελλάδα τόσο στα οικονομικά μας όσο και στα ενεργειακά.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ, αλλά 'παν μέτρον άριστον',
γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Μαβή:
'Τώρα που η «πράσινη» ενέργεια προβάλλεται ακόμη πιο πολύ ως λύση στην κλιματική αλλαγή και καθώς στη διασυνδεδεμένη με το ηπειρωτικό σύστημα Άνδρο, οι εξελίξεις θα είναι άμεσες, επείγει μια σφαιρική ενημέρωση των κατοίκων για το θέμα. Η προωθούμενη πολιτική αφορά κυρίως μεγάλα αιολικά πάρκα, μερικών δεκάδων MW έκαστο αποτελούμενο από τεράστιες μηχανές ύψους 100-150 μέτρα (περίπου όσο ο ½ πύργος του Άιφελ). Για την Άνδρο έχουν κατατεθεί αιτήσεις για πάνω από 500 MW (βλ. επισυναπτόμενο χάρτη) με τις προτεινόμενες θέσεις, ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί από τις εταιρείες – παράνομα- ανεμολογικοί ιστοί σε αρκετά σημεία. Μερικά βασικά που δεν λέγονται είναι : 1) Η αιολική ενέργεια είναι συμπληρωματική και όχι εναλλακτική πηγή ενέργειας, εξαρτώμενη από τον κύβο της ταχύτητας του ανέμου. Δεν μπορεί να μας απαλλάξει από τις λιγνιτικές μονάδες. 2) Δημιουργεί αστάθεια στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, απαιτώντας τεράστιες επενδύσεις σταθεροποίησης που τις πληρώνει ο καταναλωτής. 3) Η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων συνεπάγεται τεράστιες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο ανάγλυφο και στο τοπίο, πλήττει καίρια τη βιοποικιλότητα και απαξιώνει τεράστιες εκτάσεις γύρω από τα πάρκα. 4) Οι μόνοι πραγματικά κερδισμένοι είναι οι επιδοτούμενοι αδρά επενδυτές.'

Ποιοί είναι λοιπόν αυτοί οι επενδυτές;

Γιατί δεν δημοσιεύονται εδώ οι απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων για τις προτάσεις τους, όπως είχε ζητήσει ο κ. Μαβής;
Εκτός κι αν δεν απάντησαν.

Διαβάστε εδώ στο blog όλα τα σχετικά με την αιολική ενέργεια.

Και γω στην αρχή έλεγα ότι είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις σ αυτήν την λεγόμενη 'πράσινη ενέργεια', αλλά μήπως πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή; Δεν είναι απλά τα πράγματα.
Θα κάνουν την Ανδρο βιομηχανική περιοχή χωρίς ωφέλη για το νησί και μετά θα κλαίμε.

Μ.

Ανώνυμος είπε...

Η Ανδρος ανήκει στην Ελλάδα,
αλλά μήπως πάνε να φτιάξουν στην Ανδρο αιολικό πάρκο, που να καλύπτει τις ανάγκες όλης της Ελλάδας;

Και πες και γίνεται, τα ωφέλη ποιοι θα τα καρπωθούν;
Θα γίνουν δημοτικές επιχειρήσεις;

Οπως καταλαβαίνετε αγωνιούμε για το μέλλον και το τοπίο του όμορφου, πράσινου και ιστορικού νησιού μας.

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΚΑΙΡΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΜΑΚΡΙΑ. ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
(ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΥΤΟ!)

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς, όταν δεν ξεφεύγουν από το μέτρο.
Το μέτρο πώς θα προκύψει;
Μάλλον από ένα ρυμοτομικό σχέδιο;

Τώρα δεν μιλάμε για τις 5-6 μικρές ανεμογεννήτριες, που ήδη υπάρχουν στην βόρεια ΄Ανδρο και δεν ξέρω αν λειτουργούν καν.
Αλήθεια, τί γίνεται μ' αυτές, γιατί δεν αξιοποιούνται από τους υπέρμαχους της αιολικής ενέργειας και θέλουν μεγάλα έργα σε όλες τις κορυφογραμμές του νησιού;
Γιατί πεταμένα τόσο λεφτά;
Μήπως ήταν συμφερόντων δημόσιου φορέα ή της ΔΕΗ και τώρα θέλουν να βάλουν χέρι ιδιώτες;

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΟΛΩΝ (ΕΝΝΟΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ). ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΑΝ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΙΟΠΟΙΟΥΜΕ Ή ΝΑ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν δαιμονοποιούμε, άλλοι όμως σίγουρα αγιοποιούν το χρήμα.

Ανώνυμος είπε...

- Τα λεγόμενα του κ. Μαβή αποτελούν μη έγκριτη πληροφορία. Υπάρχει η ελάχιστη αλήθεια σε αυτά που υποστηρίζει εκτός και αν οι εξελιγμένες χώρες είναι θύματα και εμείς οι σκεφτόμενοι Έλληνες τουλάχιστον 100 χρόνια μπροστά (λιγνίτης, πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια)
- Το χρήμα το αγαπάμε όλοι μας ιδιαίτερα τώρα που θα το βλέπουμε απο φωτογραφία. Το να το επενδύεις σε ενέργεια είναι μία καλή κίνηση.
- Επαναλαμβάνω: θέλει σκέψη και σχέδιο να εγκατασταθούν σωστά και να μη βλάπτουν. Μετά θα ανάβετε το φως (μη ξαναδιαβάσω αηδίες όπως "αναβω φως όταν φυσαει" κτλ) και θα γνωρίζεται ότι μέρος της ενέργειας που καταναλώνετε είναι αέρας κοπανιστός
- Εμπιστεύομαι τον νέο δήμαρχο και πιστεύω και στους σύμβουλους του ότι θα κάνουν σωστή και ΤΙΜΙΑ δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

Μην αλλάξετε πλευρό....να κοιμόσαστε συνεχώς από το ίδιο! Σιγά μην περιμένουν την έγκριση του κόσμου για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων ΙΔΙΩΤΩΝ! Πάμε τρέχοντας να γίνουμε αιολική Πτολεμαϊδα.
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ