Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Νέα έκδοση Καϊρείου Βιβλιοθήκης: "Λίθινες Τοξωτές Γέφυρες της Άνδρου"



 Στην Άνδρο  με τα πολλά νερά  η ανάγκη μεταφοράς εμπορευμάτων και γενικώτερα των μετακινήσεων, αναπτύχθηκε διαχρονικά  ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο από μονοπάτια τα οποία κατέληγαν στα υπάρχοντα λιμάνια στο μήκος της ακτογραμμής. Στις θέσεις όπου τα μονοπάτια διασταυρώνονταν με τους πολλούς χειμάρρους και τα ρέμματα, υπήρξε η ανάγκη να κατασκευαστούν γέφυρες οι περισσότερες μικρού ανοίγματος με ενδιαφέροντα τεχνικά στοιχεία και αξιοθαύμαστη αισθητική.
το γεφύρι του εξώφυλλου, στα Λειβάδια σε φωτογραφία πριν το 1932

Αυτές τις γέφυρες έψαξε και μελέτησε, μετά από παρότρυνση του ιδρυτή και διευθυντή της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, Δημητρίου Πολέμη,  η Αικατερίνη Ρεβιθιάδου- Τσότσου μαζί με φοιτήτριές της από το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Θεσσαλονίκης.
Μετά το τέλος της καταγραφής και της αποτύπωσης μετρήθηκαν πενήντα πέντε λιθόκτιστα γεφύρια.
Στο κύριο μέρος του βιβλίου γίνεται αναφορά ξεχωριστά σε κάθε γέφυρα και των τεχνικών - κατασκευαστικών στοιχείων αυτής, ενώ στο επίλογο επισημαίνεται η μεγάλη ποικιλομορφία των τόξων τους που οφείλεται όχι μόνο στη χρονική περίοδο της κατασκευής αλλά και στην οικονομική ευρωστία των τοπικών παραγόντων που έδιναν την εντολή της κατασκευής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις με αφορμή το ιστορικό της κατασκευής της κάθε γέφυρας , γίνεται αναφορά και σε θέματα της μακράς ιστορίας της Άνδρου, μερικές φορές συμπληρούμενα με ποικίλα μικρά αλλά χαρακτηριστικά περιστατικά.
Υδραγωγός γέφυρα κάτω από τα Λουριά 

Η συγγραφέας  ευχαριστεί τις βοηθούς της τότε αρχιτέκτονες τώρα, Μάγδα Μαυρίδου, Σταυρούλα Παπώτη και Χρύσα Πολύζου
τους Ζωή Ευαγγελοπούλου και Κώστα Καλούση για την απόδοση ορισμένων σχεδίων, τον καθηγητή Μιχάλη Τιβέριο, την Ειρήνη Δάμπαση, τη Μαρία Χαλά, την Αικατερίνη Παπαδοπούλου Δράκου, τον Νίκο Βασιλόπουλο, τον Μιχάλη Λουκίσσα, τον Νικόλαο Νικολαΐδη,την οικογένεια Ζήτη και τον Άρη Σύρμο.
Την Καΐρειο Βιβλιοθήκη για την φιλοξενία.
Και τέλος την οικογένεια της Κατίνας Λ. Πολέμη για την χορηγία της έκδοσης. Το βιβλίο διατίθεται και από το βιβλιοπωλείο της Σοφίας Γαρυφάλλου.





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ορεα γέφυρα της βουρκοτις στο βαρίδι . Με άφθονο νερο και καταραχτες με ωραία φυσικές ομορφιές .παρατιμενες στο έλεος του παρελθόν ΘΖ Α'ος

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Θ.Ζ.: Λέμε το παρελθόν, γενική του παρελθόντος.