Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η 20χρονη ιστορία της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου

Το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου την ημέρα των εγκαινίων του, 12 Φεβρουαρίου 1992

Το 1995 υπήρχε ζωντανή επιθυμία της κοινωνίας της Άνδρου για χειμερινό κινηματογράφο στο νησί. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς κατόπιν ανακοίνωσης που τοιχοκολλήθηκε, κανονίστηκε συνάντηση στο εστιατόριο ΠΑΡΕΑ, που πραγματοποιήθηκε με μια εντυπωσιακή συμμετοχή 80 ατόμων! Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η δημιουργία συλλόγου Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ» και  ο Βαγγέλης Λουκίσας και ο Γιώργος Κοντομάρκος ανέλαβαν το στήσιμο της αίθουσας προβολών.
Ο Λάκης Παπαστάθης στην Άνδρο
 Με παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου, με τη συγκέντρωση των πρώτων συνδρομών αλλά και με δάνειο από την τράπεζα για την αγορά της μηχανής προβολής, η ιδέα έγινε πράξη. Η μηχανή προβολής ήταν τεχνολογίας του 1950 με κάρβουνο και κόστισε 3,5 εκατ. Δρχ.. Μέρος της δαπάνης καλύφθηκε από συνδρομές, και μέρος από δάνειο το οποίο επωμίστηκαν οι Βαγγέλης Λουκίσας και Γιώργος Κοντομάρκος.
Μετά από παιδική προβολή
Η πρεμιέρα έγινε με τον «Μαγεμένο Απρίλη», τον Δεκέμβριο του 1995 στην κατάμεστη κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου. Διοργανωτές και θεατές θυμούνται τη θέρμανση της εποχής που παρείχε σάπιος ξυλολέβητας κι έφερνε την κάπνα μες την αίθουσα κάνοντας όλους να αναρωτιόνται μήπως ο χώρος είχε πάρει φωτιά…! Πρώτος μηχανικός προβολής ο Γιάννης Κοντομάρκος που γρήγορα μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις και την αρμοδιότητα στον Βαγγέλη Λουκίσα.
Η πρεμιέρα της "Μικράς Αγγλίας" στην Άνδρο 29 Νοεμβρίου 2013
Οι πρώτες χρονιές κύλησαν με προβολή εμπορικών ταινιών 2 φορές την εβδομάδα, πάντα τους χειμερινούς μήνες με σταθερά μεγάλη προσέλευση κόσμου, μια ιδιαίτερα ζωντανή και πολύ φιλική νότα στη χειμερινή Χώρα. Μόνο η  τότε Υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη βοήθησε οικονομικά την λέσχη και εξοφλήθηκε μέρος του Δανείου για την μηχανή προβολής.
 Το πρόβλημα της θέρμανσης το έλυσε με κλιματιστικά μηχανήματα ο Σύνδεσμος Ανδρίων Πειραιώς.  Άλλες δυσκολίες της εποχής υπήρξαν το υψηλό κόστος μίσθωσης των ταινιών και η έγκαιρη μεταφορά των ταινιών 35μμ σε κουτιά  από την Αθήνα στη Ραφήνα, με  βαπόρι στο Γαύριο, από το λιμάνι με λεωφορείο στη Χώρα και αντίστροφα. Ακόμη, το δέσιμο της κάθε ταινίας πριν την προβολή, το λύσιμο και η συσκευασία της στο τέλος κάθε προβολής.

Με την πάροδο της πρώτης 10ετίας ζωής της Κινηματογραφικής Λέσχης έγινε ακόμη πιο έντονο το πάγιο πρόβλημα της κάλυψης των εξόδων λειτουργίας και κυρίως τα ενοίκια των ταινιών, τα μεταφορικά και η συντήρηση της μηχανής προβολής. Στα πρόθυρα του κλεισίματος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου το 2004, την ομάδα ενίσχυσαν δημιουργικά νέοι τότε κάτοικοι του νησιού, οι Όλγα Καραγιάννη και ο Αλέξανδρος Μαβής.

Ο Μπερτράντ Ταβερνιέ στην Αυλή 
 Θεσπίστηκε σύστημα συνδρομών που αντιστοιχούσε σε εισόδους εξασφαλίζοντας ετήσιο κομπόδεμα για τη Λέσχη, λειτούργησε το μπαρ με σπιτικά μεζεδάκια και εθελοντικές προσφορές και θεσπίστηκαν τακτικές ανακοινώσεις μηνιαίων προγραμμάτων προβολών.

 Επίσης δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην προβολή ποιοτικών ταινιών και συνάφθηκαν συνεργασίες με Φεστιβάλ και νέες εταιρείες διανομής ταινιών.

Η δεκαετία 2004-2014 κύλησε με πολλές δημιουργικές συνεισφορές της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου στην κοινωνία του νησιού. Η λειτουργία της Λέσχης στο Δημοτικό Θέατρο συνέβαλε στον εξωραϊσμό και τον εκσυγχρονισμό του με τη βοήθεια πολλών φίλων και υποστηρικτών.


 Αναλυτικότερα :
- τοποθετήθηκαν κουίντες με έξοδα της Λέσχης
- τοποθετήθηκε οθόνη προβολής – αρχικά πάνινη γαζωμένη από τα χεράκια του Βαγγέλη Λουκίσα, η οποία αντικαταστάθηκε με πλαστική, δαπάνη της Λέσχης, μετά από PVC επαγγελματική με την ευγενική χορηγία του Γιάννη Τσεπέρκα και εν τέλει πτυσσόμενη επαγγελματική, με την ευγενική χορηγία του Σπύρου Πολέμη
Μετά από 55 χρόνια λειτουργίας το Δημ Θέατρο Άνδρου απέκτησε παρασκήνια 
- κατασκευάστηκαν παρασκήνια και μεγαλύτερη σκηνή μετά από υπόδειξη του Παντελή Βούλγαρη, σχέδιο του Βαγγέλη Λουκίσα και τη βοήθεια των Αντώνη Αμωράτη και Σπύρου Πολέμη.
- δημιουργήθηκε μεγαλύτερο φουαγιέ, μετά από υπόδειξη της Λέσχης και κάλυψη δαπάνης από τον Δήμο
- δημιουργήθηκε εξωτερικός χώρος εκδηλώσεων με φυτά, πέργκολα και μπαρ εξ ολοκλήρου με δαπάνη της Λέσχης και με δωρεά των καθισμάτων από την Άννα Γκούμα.
το νέο φουαγιέ
Ο διάκοσμος του εσωτερικού χώρου του Θεάτρου έγινε με επιμέλεια της Λέσχης και υλικό που απλόχερα δώρισαν οι:
 Παντελής Βούλγαρης, (τα παλιά πορτραίτα των κωμικών ηθοποιών )
Θοδωρής Μπαφαλούκος, ( μακέτες σκηνικών και αφίσες έργων του Θ.Ο.Α.)
Λία Δανιόλου, ( παλιές διαφημιστικές αφισέτες  ταινιών)
Αντώνης Πολέμης,( προπολεμικά προγράμματα  παραστάσεων στην Άνδρο)
 Γιάννη Τσεπέρκα (κορνιζομένα αντίγραφα κινηματογραφικών αφισών )
Jusara Salther. (μεγάλα πόστερ στη αίθουσα)

Σωτήριες υπήρξαν για τη λειτουργία της Λέσχης οι βοήθειες που παρείχαν τα τελευταία χρόνια οι Έφη Ραπτάκη και Λία Δανιόλου. Με τη διοργάνωση ετήσιου bazaar με χειροποίητα  προϊόντα τους - μέρος από τα έσοδα του οποίου δωρίζονται στη Λέσχη- στήριξαν και στηρίζουν μέρος των ετήσιων λειτουργικών δαπανών της Λέσχης.

Ιδιαίτερα σημαντική και η δημιουργία στεκιού της Λέσχης στην κεντρική πλατεία Καΐρη στη Χώρα, σε χώρο που  παραχωρήθηκε γενναιόδωρα από τους Αθηνά και Κατερίνα Κυρτάτα και Σάκη Αντωνόπουλο και διαμορφώθηκε με εργασία και υλικά μελών και φίλων της Λέσχης


Το 2008 δημιουργήθηκε ο διαδικτυακός ηλεκτρονικός χώρος «ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου» για την ενημέρωση του κόσμου αρχικά για τις δράσεις της Λέσχης και τα πολιτιστικά δρώμενα στην Άνδρο και γρήγορα εξελίχθηκε σε ηλεκτρονικό χώρο καταγραφής της καθημερινής ζωής στην Άνδρο με φωτογραφικό υλικό και ντοκιμαντέρ, μία συνεχής προσπάθεια  που υποστηρίχθηκε από τον Σωκράτη Μπαζάκη και από τον δήμαρχο Γιάννη Γλυνό.
 Παράλληλα επιδιώχθηκε η συλλογή και ψηφιοποίηση παλαιού φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού της Άνδρου.

Το 2011 ύστερα από εκτεταμένη καμπάνια και με τη συνδρομή πολλών φίλων της Λέσχης έγινε εφικτός ο στόχος αγοράς επαγγελματικού εξοπλισμού προβολής DVD που βοήθησε σημαντικά το έργο των προβολών και επέτρεψε τη λειτουργία του θερινού χώρου της Λέσχης στο  περίφημο ΣΙΝΕ ΑΥΛΗ, στην όμορφη αυλή του Κινηματοθεάτρου Χώρας.


To 2013 η μικρή εθελοντική ομάδα της Κινηματογραφικής Λέσχης συμμετείχε  στα γυρίσματα της Μικράς Αγγλίας και στο τέλος της ίδιας χρονιάς, με την πολύτιμη βοήθεια φίλων και υποστηρικτών διοργάνωσε την απαιτητική πρεμιέρα της ταινίας πανελλαδικά στην Άνδρο, αρχικά για τους ηθοποιούς και κομπάρσους αλλά και το κοινό της Άνδρου, πραγματοποιώντας 35 προβολές  για 3000 άτομα!
Και η  «Μικρά Αγγλία» έτυχε να είναι η τελευταία ταινία που προβλήθηκε σε κόπια 35μμ με την παλιά μηχανή προβολής.


Η Κινηματογραφική Λέσχη φιλοξενεί σταθερά τα τελευταία χρόνια ταινίες του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και συμμετέχει ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα land art ΕΠΙΤΟΠΟΥ.

Στα τρέχοντα οράματα και στόχους της Λέσχης περιλαμβάνονται :

- η αγορά εξοπλισμού ψηφιοποίησης του φωτογραφικού και ερασιτεχνικού  8mm. super8 και video υλικού της Άνδρου που έχει ήδη συλλεχθεί και συνεχίζεται να συλλέγεται
- η αγορά φορητού μηχανήματος προβολής για προβολές εξωτερικού χώρου που θα πραγματοποιούνται στα χωριά της Άνδρου καθώς και
- η αγορά ενός  ειδικού υπολογιστή για μοντάζ ταινιών


Η Κινηματογραφική Λέσχη  Άνδρου κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Το έργο της βασίστηκε και βασίζεται στην αγάπη των ανθρώπων που τη λειτούργησαν και τη λειτουργούν, στη συνδρομή των κατοίκων και τακτικών επισκεπτών της Άνδρου, στους εθελοντές και τους πιστούς χορηγούς της.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου συνεχίζει σταθερά και αθόρυβα το έργο της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: