Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Καθαρίστηκε προβληματικό τμήμα του μονοπατιού 14, Γαύριο -Άνω Γαύριο


Ίσως δεν ήμασταν πολλοί αλλά ήμασταν καλοί! 12 άτομα από Γαύριο, Πάνω Γαύριο, Χάρακα, Μπατσί, Απροβάτου, Στενιές, Μεσαθούρι και Κατακαλαίους,  η «σοδειά» των εθελοντών που δούλεψε με συγκινητικό μεράκι στο δύσκολο έργο διευθέτησης της πολύ κακής εικόνας, που παρουσίαζε τμήμα της διαδρομής από Γαύριο-Άνω Γαύριο.

Συγκεντρωθήκαμε στις 9.30 το πρωί στο γεφυράκι του Ματζώρου στο δρόμο από Γαύριο προς Άνω Γαύριο και προωθηθήκαμε λίγο ψηλότερα της διαδρομής στα σημεία που  παρουσίαζαν πρόβλημα.

Αρχίσαμε μαζεύοντας σκουπίδια σε τμήμα του χωματόδρομου και συνεχίσαμε με το μάζεμα πεσμένων πετρών από τις ξηρολιθιές και  τη δημιουργία σκαλιών σε 2 σημεία της διαδρομής, όπου το διαβρωμένο λόγω νερού υπόστρωμα δυσχέραινε τη διέλευση.

 Το έργο μας βοήθησε καθαρίζοντας τη φρέσκια βλάστηση εργάτης που αμείβεται με έσοδα από την πώληση του βιβλίου μας “Hiking on Andros”.  Στην παρέα μας προστέθηκαν λίγο αργότερα η δημοτική σύμβουλος Νίκη Μαμάη και η αδελφή της Κατερίνα.

Ακολούθησε το δυσκολότερο τμήμα του έργου με την απομάκρυνση των πεσμένων αιχμηρών αντικειμένων από συρματοπλέγματα παρακείμενης στο μονοπάτι κατοικίας. Κόψαμε τα σύρματα, που συγκρατούσαν τα γερμένα πλέγματα με τα σκουπίδια, όλα τα σκουπίδια και τα μπάζα χύθηκαν στο μονοπάτι, διαλέχτηκαν χέρι χέρι προσεκτικά και στοιβάχτηκαν στην αιμασιά της κατοικίας, ώστε από κει να προωθηθούν από τους ιδιοκτήτες σε πλανόδιους συλλέκτες μεταλλικών αντικειμένων, που συχνά πυκνά περνούν από την Άνδρο.

 Τα πεσμένα χώματα στρώθηκαν με τσάπες, το σύρμα ξανατοποθετήθηκε, δέθηκε και καλύφθηκε με λιόπανα που προσέφερε ο …«νονός» του τμήματος της διαδρομής 14, από Γαύριο –Πάνω Γαύριο, Νίκος Αυγουστής. Το έργο βοήθησε και ο κάτοικος της περιοχής Σάκης Μανάλης μαζεύοντας την πεσμένη μεταλλική σκουριασμένη σόμπα και άλλα σκουπίδια.


Στο τέλος του εγχειρήματος μας περίμενε ωραιότατο κέρασμα στο σπίτι της οικογένειας Σαργολόγου, που βοήθησε σημαντικά και στην οργάνωση της όλης δράσης ενημερώνοντας τους κατοίκους και αιρετούς της περιοχής. Πέραν του ωραιότατου κεράσματος ανέλαβαν τη δημιουργία πέτρινων σκαλιών στην είσοδο του μονοπατιού δίπλα στο σπίτι τους που παρουσιάζει δυσκολία λόγω κατωφέρειας και της διάσχισης του μονοπατιού από το δρόμο.


 Το παρών έδωσε και ο τοπικός σύμβουλος Άνω Γαυρίου Γιαννούλης Ματζώρος -που λόγω αλλεργίας δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στη δράση -με τον οποίο συζητήσαμε για την όλη προσπάθεια και τη διευθέτηση των σκουπιδιών, που μαζεύτηκαν.

Συγκινητική η προσφορά όλων που αφιέρωσαν την Κυριακή τους, κάποιοι από αυτούς οδήγησαν από την άλλη άκρη του νησιού, όλοι λερώθηκαν από πάνω μέχρι κάτω με σκόνη και χώματα, σήκωσαν πέτρες και μισό φορτηγό σκουπίδια, τσάπισαν και άπλωσαν χώματα, σκαρφάλωσαν και έδεσαν σύρματα και στην ουσία… γνώρισαν καλά κι άφησαν ένα κομματάκι της ψυχής τους στη στράτα 14 από Γαύριο για Πάνω Γαύριο.

Η αγάπη για το νησί και τα μονοπάτια μας έφερε κοντά κι ετούτη τη φορά κι η καλή παρέα μας άφησε όλους με χαμόγελα και χαρά στο τέλος της μέρας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους!
Όλγα Καραγιάννη




4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αχ να υπήρχαν κι άλλες Ολγες σε άλλους τομείς της κοινωνίας της Ανδρου!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΟΣΕΣ ΟΛΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ........ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΗ ΑΦΕΝΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΚΥΡΙΩΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΣ , ΔΕΝ ΣΕΒΕΣΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΟΥ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΖΕΙΣ, ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ..........
ΓΑΚ

Ανώνυμος είπε...

Οι "Ολγες" προσπαθούν και γίνονται παράδειγμα , κατάλαβες ; Η επιτυχία της Andros Routes δεν αμφισβητείται . Συμφωνώ όμως ότι πρέπει η πλατιά μάζα να μπει στο νόημα της οικολογίας , και εκεί είμαστε μάλλον μακριά , δυστυχώς .

Ανώνυμος είπε...

Ωραία δουλια κάνατε μπραβο σας ΘΖ Α'ος