Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Τέλος οι ξαπλώστρες μέχρι το κύμα


Τέλος τα τραπεζάκια και οι ξύλινες πλατφόρμες «επάνω στο κύμα». Οι δε ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από το κύμα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για όλους τους λουόμενους. Η νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών για τον τρόπο παραχώρησης των παραλιών έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ αυξάνει από 20% σε 30% το ποσοστό των μισθωμάτων που θα καταλήγει στο Δημόσιο. Ωστόσο, παραμένει στην ίδια φιλοσοφία της «μαζικής» παραχώρησης των παραλιών στους δήμους, αντίθετα με τις υποδείξεις πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα και, αντίθετα με τις προηγούμενες, θα έχει διάρκεια ζωής 2 ετών, δίνοντας για πρώτη φορά στους δήμους το δικαίωμα να συνάψουν διετείς συμβάσεις μίσθωσης παραλιών. Η απόφαση ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να μισθωθούν τμήματα παραλιών σε δήμους ή ιδιώτες για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων (λ.χ. ξαπλώστρες με ομπρέλες), θαλάσσιες δραστηριότητες και καντίνες. Η νέα απόφαση περιέχει κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις, που είναι καλό να γνωρίζει το κοινό:

• Για πρώτη φορά απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με την εξαίρεση των ξύλινων διαδρόμων.

• Αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και το κύμα.

• Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν τον μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014). Οι καντίνες απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.

• Απαγορεύονται οι «αφαιρούμενες σκιάδες» (τέντες ή κατασκευές σκίασης) στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη).

• Απαγορεύεται η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).

Εκτός από τις υπέρ των λουομένων (και κατά του χάους) τροποποιήσεις, η απόφαση περιλαμβάνει και μερικές οικονομικού ή διοικητικού τύπου βελτιώσεις. Η πιο σημαντική είναι ότι αυξάνει το ποσοστό του μισθώματος που αποδίδεται στο Δημόσιο από 20% σε 30%. Επίσης, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα υπογραφής διετούς σύμβασης, καθώς η ΚΥΑ έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Τέλος, δίνει μια μικρή ανάσα στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες (που πρέπει διά νόμου να ελέγξουν τις συμβάσεις), αυξάνοντας την προθεσμία ελέγχου από 7 σε 12 εργάσιμες.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις της, όμως, η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών διατηρεί τη φιλοσοφία της άνευ εξαιρέσεων παραχώρησης όλων των παραλιών (η εξαίρεση κάποιων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των δήμων), κάτι που είναι αντίθετο με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, η απόφαση δεν υπογράφεται και από τον υπουργό Περιβάλλοντος.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλα κατσε να δεις αν θα εφαρμοστει τιποτα απο ολα αυτα , στην ελλαδα οι νομοι ειναι για να παραβιαζονται και να μενουν στα χαρτια, εδω ειμαστε και εδω εισαστε να τα δουμε αυτο το καλοκαιρι, τιποτα απο αυτα δεν θα εφαρμοστει , απλα σε δουλεια να βρισκομαστε, οπως και τοσα αλλα στο παρελθον δεν εχουν εφαρμοστει και παραβιαζονται κατα κορον. Ας πουμε αν εφαρμοστει για τα 5 μετρα τοτε στον νειμποριο ας πουμε διπλα στον βραχο δεν πρεπει να μπει καμια ξαπλωστρα εφοσον υπαρχει και η πεζογεφυρα , θα γινει κατι τετοιο;;; οπως επισης και σε αλλες παραλιες , βλεπε χρυση αμμο , παραλια μπατσιου , και αλλες...χλωμο το κοβω λοιπον και εν παση περιπτωση το θεμα ειναι τι ειναι προτιμοτερω να δουλευουν τα μαγαζια η' να κινουνται ανετα οι λουομενοι , δεν παιρνω κανενος το μερος απλα θετω το ερωτημα. Παντως δεν βλεπω να γινει κατι απο αυτα που αποφασισανε!

Ανώνυμος είπε...

Kαι βέβαια να κινούνται άνετα οι λουόμενοι(έγκυες,μικρά παιδιά,ηλικιωμένοι)!!!!Επίσης να σταματήσουμε αυτή την αηδία με τη μουσική στο τέρμα.Θες να πας για ένα μπάνιο και σου παίρνουν το κεφάλι.Δεν λέω να μην έχει μουσική,αλλά χαλαρά και όμορφα.

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω η εφαρμογή θα ξεκινήσει από την Μύκονο

Ανώνυμος είπε...

και οι σκύλοι να μην κυκλοφορούν στις παραλίες, επιτέλους

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον κατι τυποι σαν και σενα δεν πρεπει να κυκλοφορουν γενικως....

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον κάτι τύποι σαν και σένα δεν πρέπει να κυκλοφορούν γενικώς.. .

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον κάτι τύποι σαν και σένα δεν πρέπει να κυκλοφορούν γενικώς.. .

Ανώνυμος είπε...

Μη θιγούν τα ζώα!!! Για τους ανθρώπους θα νοιαζόμαστε; Έλεος βρε παιδιά!!!

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή και μόνο ντροπή. Ν α απαιτούν να κατουρούν και να λερώνουν οι σκύλοι τους εκεί που παίζουν μικρά παιδιά και κυκλοφορούν έγκυοι και ηληκιωμένοι. Να μην τους απασχολεί αν αν θα επιτεθούν σε οποιονδήποτε γιατί κατά δήλωσή τους το ζωάκι τους είναι πολύ φιλικό.................Ας μάθουν επιτέλους τα όρια της ελευθερίας τους και την ενόχληση που προκαλούν στους υπόλοιπους που για τους λόγους τους δεν επιθυμούν τόσο στενό νταλαβέρι με του καθενός τα σκυλιά!

Ανώνυμος είπε...

Πρεπει επισης να ριξουν και τις τιμες ειναι πανακριβες, οσοι ειχαν μεσο... καντινες να οικονομισουμε 3 μηνες και του χρονου παλι ..

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΦΕ ΣΝΑΚ ΜΕΧΡΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΕΨΙΝΑΝ. ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΒΙΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΙΣ ΑΝΔΡΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΦΕ ΣΝΑΚ ΜΕΧΡΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΕΨΙΝΑΝ. ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΒΙΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΙΣ ΑΝΔΡΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΦΕ ΣΝΑΚ ΜΕΧΡΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΕΨΙΝΑΝ. ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΒΙΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΙΣ ΑΝΔΡΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΛΑ πολλη ΣΟΣΤΑ το εχουν παρακανη .ΑΛΛΑ εδω δεν μπορούν να δεσουνε τα κορδόνια τον παπουτσιών τους πιος θα τους ΕΦΑΡΜΟΣΗ ???Δεν το έχετε καταλάβει εχωμε γένη ενα μπαχαλό .Και τα σκυλιά εχουν πιο πολυ μυαλό απω ορισμένους..Μακαρη να ψήφιζαν .ειμαστε η χώρα για τουςΠαράνομους κλέφτες κουκουλοφόροι τρομοκράτες για αφτους ειναι παράδεισος .Τα παραλεο δεν νομιζω.κανε μια βόλτα στην Αθήνα .θελαμε Αλαγη ορίστε καλη όρεξη ΘΖ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Και όχι μόνο,ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς απαγορεύει να μπαίνουν σκυλιά στην θάλασσα που κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι ,αλλού χωρίς ανθρώπους .....

Ανώνυμος είπε...

Μιλάς για πια χώρα;;;;

Ανώνυμος είπε...

Την ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ για αυτήν που ΖΗΣ