Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η Alexis Averbuck του Lonely Plannet προτείνει την Άνδρο για πεζοπορία!


Η Alexis Averbuck, συγγραφέας ταξιδιωτικών οδηγών του Lonely Plannet στο άρθρο της  "Hiking in Greece"  παρουσιάζει τα  10 καλύτερα μέρη για ορειβασία σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο μέρη όπως ο Όλυμπος, τα Μετέωρα, τα Ζαγοροχώρια, η Πελοπόννησος αλλά και σε 10 ελληνικά νησιά  και η σειρά που τα παρουσιάζει  είναι:
 
  1. Κρήτη Το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη ανήκει στα πιο δημοφιλή σημεία για ορειβασία στην Ευρώπη, αφού συνδυάζει την άγρια φυσική ομορφιά των φυτών και των ζώων. Το Ζάκρος και το Κάτω Ζάκρος οδηγούν μέσω μονοπατιού στην Κοιλάδα των Νεκρών – που και από το όνομα καταλαβαίνει κανείς το μυστήριο που υπάρχει γύρω από αυτή- και έπειτα μπορεί κανείς να φθάσει στο σημείο όπου βρισκόταν το παλάτι του βασιλιά Μίνωα.  
   2. Άνδρος 
Το επόμενο σε σειρά κατάταξης για το Lonely Planet καθώς τα πολλά μονοπάτια περνούν μέσα από τα χωριά και οδηγούν σε ανέγγιχτες κοιλάδες και σε αρχαίους νερόμυλους. 
 
 3. Νάξος
 Η Τραγαία, η μεγάλη κοιλάδα με ελαιώνες που περιλαμβάνει πολλά μονοπάτια που οδηγούν σε χωριά. Το Φιλωτί, μάλιστα, προσφέρει μια κουραστική αλλά απολαυστική αναρρίχηση στη Σπηλιά του Δία, ένα φυσικό σπήλαιο στις πλαγιές του βουνού του Δία.  
 
4. Τήλος
 Aναρίθμητα μονοπάτια οδηγούν σε απόκρημνες πλαγιές που τελικά οδηγούν σε απομονωμένες παραλίες. Είναι, επίσης, ένας παράδεισος για τους λάτρεις των πουλιών αφού εκεί μπορεί κανείς να δει πολλά και σπάνια είδη πουλιών.   

5. Νίσυρος
 Ένα ηφαιστειογενές νησί που προσφέρει πεζοπορίες που οδηγούν στον κρατήρα στο βουνό Πολυβώτη. 
 
 6. Παξοί 
Το μικροσκοπικό νησί του Ιονίου που ενδείκνυται για αποδράσεις σε μονοπάτια που περνούν μέσα από αρχαία ελαιόδεντρα και πέτρινους τοίχους.  

 7. Ιθάκη
 Όσοι αγαπούν τη μυθολογία θα λατρέψουν την πεζοπορία σε αυτό το νησί καθώς μπορούν να περιηγηθούν σε μέρη όπου πέρασε ο ήρωας του Τρωικού Πολέμου, Οδυσσέας.  

 8. Σάμος 
Το γαλήνιο Αιγαιοπελαγίτικο νησί προσφέρει αρκετά ορεινά χωριά και δασώδεις εκτάσεις για το βουνό Άμπελος. 
 
 9. Ύδρα 
Το νησί του Σαρωνικού όπου τα οχήματα είναι ανύπαρκτα, με καλοδιατηρημένα μονοπάτια που οδηγούν σε παραλίες και μοναστήρια. 
 
 10. Αλόννησος Ένα εδραιωμένο δίκτυο που οδηγεί μέσα από εύκολες διαβάσεις που οδηγούν σε παρθένες παραλίες. 

2 σχόλια:

Μπαλόγιαννης Anemomiloi Andros είπε...

https://twitter.com/Carolyn_Bain/status/590980727665270784

Καλημέρα,

η Carolyn Bain που πρόσφατα επισκέφτηκε την Άνδρο είναι συνεργάτης στο Lonely Planet και ταξίδεψε από την Αυστραλία εξερευνώντας τα νησιά της Ελλάδας. Την φιλοξενήσαμε στα Anemomiloi Studios και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις.

Ανώνυμος είπε...

Το φαράγγι της Σαμαριάς 6 ώρες πολλη ορεα διαδρομή .μετα περνάς με το βαποράκι απέναντι τρως το ψαράκι και μετα πας για γιαούρτι με μέλι .μετα ειναι το ποταμό της βουρκοτις μεχρι αχλα 8 ώρες ποτάμι ποτάμι μετα βραδινό στο βράχο .θζ ΝΥ