Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Φέτος στην Άνδρο, Man Ray: «Τα πρόσωπά της γυναίκας»


Η φετινή  έκθεση, για το καλοκαίρι του 2015, που οργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου είναι  αφιερωμένη στον πολυσχιδή Man Ray


 Ο Man Ray γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια το 1890, από Ρώσο-εβραίους γονείς και το πραγματικό του όνομα ήταν Emmanuel Rudnitzky. Σε ηλικία επτά ετών μετακομίζει στο Brooklin, τέσσερα χρονια αργότερα αντιμετωπίζοντας προβλήματα στο γυμνάσιο λόγο τις καταγωγής του αλλάζει το όνομα του σε MAN RAY με το οποιο έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Το 1910 αρνείται υποτροφία για σπουδές στην αρχιτεκτονική και ξεκινάει μαθήματα ζωγραφικής.
Το 1914 γνωρίζεται με τον  Marcel Ducham με τον οποίο οργανώνουν την διάδοση του ντανταϊστικού κινήματος στην Αμερική.Ένα χρόνο αργότερα πραγματοποιεί την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής στη Νέα Υόρκη.


Αυτή η έκθεση ήταν το "εύνασμα" για να ασχοληθεί με την φωτογραφία καθώς φωτογραφίζει ο ίδιος τα έργα του, ο Man Ray "μαγεύεται" από την φωτογραφία και από δω και πέρα αποτελεί το κύριο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης του.
Το 1921 είναι μια σημαντική χρονια για τον ίδιο, μετακομίζει στο Παρίσι δεχόμενος την πρόταση του Marcel Duchamp, εκεί γνωρίζει μεγάλες προσωπικότητες του Ευρωπαικο εικαστικού και πνευματικού κύκλου.
Στα αμέσως επόμενα χρόνια γίνεται γνωστός και φωτογραφίζει πορτραίτα διασήμων της εποχής (Μπρετόν,Ελιοτ, Ερνστ, Ματίς και Χεμινγουέι) , Παράλληλα διαφορφώνει το προσωπικό του ύφος το γνωστό ως rayographies το οποιο είναι μια τεχνική τοποθετώντας αντικείμενα σε φωτοευαίσθητες επιφάνειες.
 Στο Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο  φεύγει  για την Αμερική, εκεί θα μείνει για τα επόμενα χρονια ως φωτογράφος μόδας στο Ηollywood.
Επιστρέφει στο αγαπημένο του Παρίσι μετά το πέρας του πολέμου και μένει εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του το 1976 σε ηλικία 86 ετών.



Ο επισκέπτης της έκθεσης θα πλοηγηθεί στην εντυπωσιακή υπερπεντηκονταετή καλλιτεχνική πορεία του Man Ray (1912-1971) μέσα από 150 έργα όλων των ειδών: φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades.
Η Γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του.


Θα αναγνωρίσει θρυλικές μορφές όπως την Gertrude Stein, την Peggy Guggenheim, την Kiki de Montparnasse, την Lee Miller, την Coco Chanel, την Ava Gardner, την Catherine Deneuve και άλλα δημοφιλή ονόματα της τέχνης, του θεάματος και της παρισινής κοσμικής ζωής.
 Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει επίσης πως το σουρεαλιστικό κίνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τέχνη του Man Ray ανακαλύπτοντας έργα που επισκιάστηκαν από τη φωτογραφία.

Το εικαστικό αυτό αφιέρωμα θα πλαισιώσει ο τρίγλωσσος (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) συνοδευτικός τόμος των 350 σελίδων, που θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00,
http://www.tff.gr/article.asp?catid=36302&subid=2&pubid=130040473

Δεν υπάρχουν σχόλια: