Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η πρώτη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς






Το περασμένο Σάββατο, 19 Οκτώβρη 2013, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς από τη συνδιευθύντρια των ανασκαφών , Dr. Lesley A. Beaumont, επίκουρη καθηγήτρια της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sydney.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και την τοπογραφία του οικισμού, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων κατά τη Γεωμετρική Περίοδο, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, έχοντας μάλιστα το προνόμιο να παρακολουθήσουν τις εργασίες των αρχαιολόγων στο χώρο και την ανάδειξη νέων ευρημάτων.
κάτι ...
Η ανασκαφή και τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ζαγοράς, του καλύτερα διατηρημένου οικισμού της Γεωμετρικής Περιόδου , παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στο Αιγαίο κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.– εποχή κατά την οποία, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, χρονολογείται ο Όμηρος, οι απαρχές της πόλης- κράτους και της αθηναϊκής δημοκρατίας.

τέλος εργασιών ημέρας

Κανένας άλλος χώρος στον ελλαδικό κόσμο δεν προσφέρει μια τόσο καθαρή εικόνα της ιδιωτικής ζωής κατά την εν λόγω περίοδο.
Λήψη φωτογραφιών με χαρταετό

Ευχαριστούμε το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και τον Δρα Σταύρο Πασπαλά για την εγκάρδια υποδοχή και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και τους αρχαιολόγους Dr Paul Donnelly, Kristen Mann, Mel Melnyczek, Dr Hugh Thomas, Ivana Vetta για την ενημέρωση σχετικά με τα νέα ανασκαφικά δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν από την έρευνά τους στο χώρο.


Υπενθυμίζουμε ότι άλλη μια ξενάγηση, πριν το πέρας των ανασκαφικών εργασιών, θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο το επόμενο Σάββατο,  26 Οκτώβρη, στις 11:30 πμ.

Στην Πύλη του οικισμού
φωτογραφίες- κείμενο: Νίκος Ηλίας, εκπαιδευτικός Εμπειρικείου Γυμνασίου Άνδρου







2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω και οι περλα ψάχνει για αρχαία .δεν βλέπω τίποτα ακόμα .παντός όπως βλέπω τα περνουν μια χαρά.πιος τη Χάρι τους. θΖ ny μια καλημέρα ΑΠΟ ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ? ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ?