Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Τσαμπουνοσυνάξεις



ο Νίκος Μανδαράκας και ο Θανάσης Καρπούζης στο Θέατρο της Δώρας Στράτου την περασμένη Παρασκευή

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσε στην Αθήνα από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 την «11η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου». Οι εκδηλώσεις της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο Δώρας Στράτου στου Φιλοπάππου, στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς) και στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα.
 Οι Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών ξεκίνησαν το 2002 και καθιερώθηκαν σε ετήσια βάση σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων (Κέα, Κύθνος, Άνδρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος).
Το 2011 στη Σαντορίνη η Συνάντηση επεκτάθηκε με οργανοπαίκτες απ’ όλο το όλο το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) καθώς και από τη Σάμο, την Ικαρία, την Κρήτη, τον Πόντο και τη Θράκη, με περισσότερες από 200 συμμετοχές! Στόχος των «Μουσικών Συναντήσεων» είναι να εντοπίσει, να καταγράψουν και ν’ αναδείξουν τους λαϊκούς οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (κυρίως τσαμπούνα και σουραύλι).

Οι Μουσικές Συναντήσεις επιδιώκουν να φέρουν σε επικοινωνία τους, συχνά, αγνοημένους οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσής τους. Για το σκοπό αυτό, ήδη από την πρώτη Συνάντηση, πραγματοποιείται συστηματική καταγραφή (ηχογράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις) όλων των συμμετεχόντων και δημιουργία σχετικού αρχείου, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και με ομάδα νέων εθνομουσικολόγων τους οποίους συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.


Κάθε χρόνο ο αριθμός των μουσικών λαϊκών πνευστών που συμμετέχουν στις συναντήσεις αυξάνεται, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι και η αυξανόμενη συμμετοχή των παιδιών και των νέων. Στις Συναντήσεις αυτές, οι νέοι μουσικοί έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους οργανοπαίκτες, να μιλήσουν μαζί τους, να μαθητέψουν και να μυηθούν στην αυθεντική μουσική παράδοση του Αιγαίου.

Το βίντεο είναι από την τσαμπουνοσύναξη που έγινε στην Άνδρο τον Σεπτέμβριο του 2008






















Διοργάνωση: Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Κοιν. Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού). και την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΝΙΚΟ ΜΑΝΔΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΠΟΥΖΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΡΕ

Ανώνυμος είπε...

Παράδοσης βουρκοτι παρακαλώ . πόλη ορεο μακάρι να ιμουν εκεί .Νίκο κρατά το τουλουμη φουσκομενο. Για απο NY θ.ζ