Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Η πρώτη χειμερινή προβολή



THE END OF THE LINE- Η άκρη της πετονιάς ή το τέρμα της γραμμής
 (το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μετάφραση από την ιστοσελίδα της ταινίας)

Ένα ντοκυμαντέρ για τις παγκόσμιες καταστροφικές συνέπειες της υπεραλίευσης.
 Φανταστείτε τις θάλασσες χωρίς ψάρια. Φανταστείτε το τραπέζι σας χωρίς θαλασσινά. Φανταστείτε τις συνέπειες παγκοσμίως.  Αυτό είναι το μέλλον αν δεν σταματήσουμε, σκεφτούμε και ενεργήσουμε...
Η ταινία εξετάζει μεταξύ άλλων, την επικείμενη εξαφάνιση του μπλε τόνου, προκαλούμενη από την αυξανόμενη στη δύση ζήτηση για σούσι, τις επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή με αποτέλεσμα τον τεράστιο υπερπληθυσμό μεδουσών, και τις σοβαρές επιπτώσεις σε ένα μελλοντικό κόσμο χωρίς ψάρια που θα επιφέρει μαζική πείνα.

Γυρισμένη στη διάρκεια δύο ετών σε όλο τον κόσμο, η ταινία έρχεται σε επαφή με κορυφαίους επιστήμονες, τοπικούς ψαράδες και αξιωματούχους, πολιτικούς και ιδιοκτήτες ακριβών εστιατορίων.

Είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τον κόσμο. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι αν συνεχίσουμε να ψαρεύουμε όπως τώρα, τα περισσότερα αλιεύσιμα είδη θα έχουν εξαντληθεί μέχρι το 2048.

Η ταινία επίσης παρουσιάζει το χρονικό της κατάρρευσης των πληθυσμών του μπακαλιάρου το 1990 και ακόμη αποδεικνύει ότι η ιχθυοκαλλιέργεια ως λύση είναι μύθος.
Προκύπτουν οι ευθύνες των καταναλωτών που αγοράζουν απειλούμενα είδη, των πολιτικών που αγνοούν τις συμβουλές των επιστημόνων, των ψαράδων που παρανομούν και της παγκόσμιας αλιευτικής βιομηχανίας που αργεί να αντιδράσει στην επικείμενη καταστροφή.
Προτείνονται λύσεις που είναι απλές και εφικτές που όμως χρειάζονται πολιτική βούληση και ακτιβισμό.
Πρέπει να περιορίσουμε την αλιεία μειώνοντας τον αριθμό των αλιευτικών ανά τον κόσμο, να θεσμοθετήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών και να επιμορφώσουμε τους καταναλωτές ώστε να αγοράζουν προϊόντα βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών, πιστοποιημένα από ανεξάρτητους φορείς. 

Η προβολή διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: