Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Γιατί δεν κάνουμε κάτι για τα σκουπίδια;


Η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, σε συνεργασία με την ΑΠΛΑ-Ανδριακή Πρωτοβουλία για Λιγότερα Απορρίμματα προβάλλει αύριο Σάββατο 19 Μαϊου 2012 στις 20.00' στο Κινηματοθέατρο Χώρας, την ταινία ΤΟΞΙΚΗ ΚΡΙΣΗ του Όμηρου Ευαγγελινού. Η ταινία συμμετείχε και διακρίθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν μέλη της Πρωτοβουλίας Συννενόησης για τη Διαχείριση Απορριμμάτων, ενός
πανελλαδικού φορέα στον οποίο συμμετέχουν πολίτες και συλλογικότητες από πολλά μέρη της Ελλάδας και στοχεύει σε μία εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο. Aναμένεται να ακολουθήσει ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Το ντοκυμαντέρ «Τοξική Κρίση» αποτελεί μια κριτική ματιά στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας τα οποία επισκιάζονται από την υπερβολική προβολή της οικονομικής κρίσης όπως:

-Το φιάσκο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, την απουσία διαχείρισης διαφορετικών τύπων αποβλήτων και την εσκεμμένη απόκρυψη τοξικών χημικών τα οποία αναμιγνύονται με αστικά απόβλητα ώστε να μην αναγκαστεί η βιομηχανία να πληρώσει το υψηλό κόστος διαχείρισης των επικίνδυνων χημικών.
-Τις μυστικές συμφωνίες σχετικά με την εισαγωγή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων από τη Νάπολη προς αποτέφρωση σε ελληνικές εγκαταστάσεις αδειοδοτημένες για καύση βιομάζας που δεν έχουν τα κατάλληλα φίλτρα κατακράτησης τοξικών χημικών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση, ακολουθώντας την παγκόσμια κατακραυγή για την χρησιμοποίηση χωρών που διέρχονται οικονομική κρίση ως χωματερών για πυρηνικά και τοξικά απόβλητα.
-Μια παρουσίαση του κεντρικού χώρου απόθεσης απορριμμάτων των Αθηνών (στη Φυλή), μια από τις μεγαλύτερες χωματερές του κόσμου, και τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
-Τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία με εξασθενές χρώμιο και τις βλαβερές επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής. Επίσης μια γρήγορη ματιά σε μερικές βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδας όπου το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό ξεπερνάει κατά πολύ τα ευρωπαϊκά όρια ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει στην Ελλάδα νομικό πλαίσιο για το εξασθενές χρώμιο παρά μόνο για το συνολικό χρώμιο που λαμβάνεται.
- Την απουσία ενεργειακού σχεδιασμού και την επενδυτική φούσκα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
-Μια απόπειρα ανάλυσης των διαφορετικών επιπέδων της κρίσης στη ελληνική κοινωνία και προσπάθεια να αναζητηθούν οι ρίζες της, ενώ γίνονται διάφορες προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Χώρα σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα ερευνώνται και αναλύονται από επιστήμονες, ο καθένας με εκτενή εμπειρία σε κάθε θέμα, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους κάνοντας έρευνα γύρω από τα ζητήματα αυτά, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και ασκώντας πιέσεις στις αρχές ώστε να ενεργήσουν σε όλες αυτές τις καταστροφικές περιπτώσεις πριν να είναι πολύ αργά.