Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Στην Αγία Μαύρα στις Χάρτες

 Οικισμός στο Μακροτάνταλο ανάμεσα στον Σιδόντα, στον Άγιο Γιάννη και στο Καλιβάρι που παλιά λεγότανε Τρεις Χάριτες  και τώρα Χάρτες. Μόνιμοι κάτοικοι φέτος τον χειμώνα εννέα.
 Μεγάλο γενονός αποτελεί  πάντα ο εορτασμός  της Αγίας Μαύρας στις 3 Μαΐου που συγκεντρώνει κόσμο απ' όλη την Άνδρο.  Πιο παλιά ,ανήμερα το βράδυ, είχε τέσσερις χορούς , δύο από την μεριά της εκκλησίας και δύο απέναντι. Φέτος μετά την λειτουργία είχε κέρασμα πρώτα στο σπίτι του Λευτέρη του Τριδήμα και μετά στο σπίτι του Δημοσθένη Ρέρρα.







Η σάλα στο σπίτι του Λευτέρη του Τριδήμα

και η αυλή του σπιτιού

Η σάλα του σπιτιού του Δήμα του Ρέρρα

και η αυλή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όλοι πρέπει να γνωρίσουν αυτά τα άγνωστα στους πολλούς χωριά (αλήθεια πόσοι ξέρουν να ξεχωρίσουν τα Γαυριοχώρια δηλ. ποιό είναι ποιό;)
Να γίνονται εκδρομές από τα σχολεία προς αυτά για να γνωρίσουν τα παιδιά αυτά τα διαμάντια του λαΐκού μας πολιτισμού.
Τα έθιμα, το γλωσσικό ιδίωμα, ακόμα και τα εκκλησάκια είναι ιδιαίτερα , αφιερωμένα σε Αγίους που δεν συναντώνται συχνά.
Ευχαριστούμε Βαγγέλη που μας έμαθες ότι υπάρχουν Αγία Μαύρα, Άγιος Ονούφριος, Άγιος θωμάς, Αγία Μαρκέλλα, Άη Σώστης, Άγιος Ισίδωρος και τόσα άλλα άγνωστα εκκλησάκια και τοποθεσίες.

efi είπε...

Θαυμασα τις φωτογραφειες που δειχνανε την εκκλησια και τους κατοικους, την φιλοξενια των ανθρωπων π ανοιξανε το σπιτι τους για κερασμα και την ομορφια αυτου του χωριου.
Σ αυτο το blog εκεινο που ειναι πολυτιμο ειναι και η λιτοτης του κειμενου του. Με λιγα λογια σου εξηγει χωρις να σε κουραζει και να σε καθοδηγει στην οποια κατευθυνση θελει ο δημιουργος του blog. Μας φερεται δηλαδη σαν σκεπτομενα ατομα. Γιατι εκκολαπτομενοι αρθρογραφοι υπαρχουν πολλοι και με ατελειωτα κειμενα προσπαθουν να σε καθοδηγησουν σε οποια αποψη εκεινοι θελουν. Σ ευχαριστουμε (εγω αλλα και πολλοι φιλοι που εκφραζουν τη ιδια αποψη) και για τις φωτογραφειες αλλα και για το εξαιρετο λιτο αλλα επεξηγηματικο κειμενο που τις συνοδευει παντα