Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ο Σύλλογος Μεσογειακής Κηπουρικής στην Άνδρο

Το Mediterranean Garden Society (MGS),  ιδρύθηκε, ως μη κερδοσκοπική οργάνωση, το 1994 στην Ελλάδα, και λειτουργεί ως ...
φόρουμ για όσους ενδιαφέρονται ειδικά για τα φυτά και τους κήπους των περιοχών με μεσογειακό κλίμα.
Επί πάρα πολλά χρόνια στα βιβλία και δημοσιεύματα με θέμα την κηπουρική κυριαρχούσε η περιγραφή και εικονογράφηση φυτών και σχεδίων κήπων που αρμόζουν στο κλίμα της Βορείου Ευρώπης και άλλων εύκρατων περιοχών όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έλλειψη νερού. Γοητευμένοι απο αυτές τις εικόνες, οι κάτοικοι μεσογειακών περιοχών πασχίζουν να δημιουργήσουν κήπους σε αυτό το μοντέλο, ενώ είναι τελείως ανάρμοστο για τις μεσογειακές κλιματικές συνθήκες.
με  σημειώσεις και  οδηγούς

Σκοπός του MGS είναι να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις για κήπους εξ ίσου όμορφους και ελκυστικούς με αυτούς των βόρειων χωρών, βασισμένους όμως σε μεσογειακά πρότυπα. Τα φυτά που χρησιμοποιούνται, ως ιθαγενή των μεσογειακών περιοχών του κόσμου, είναι απο τη φύση τους λιγο ως πολύ ανθεκτικά στην ξηρασία. Η σωστή χρήση νερού πρέπει να είναι βασική αρχή σε χώρες όπου η καλοκαιρινή ξηρασία μπορεί να κρατήσει πάνω απο τέσσερεις μήνες  σε περιοχές όπου το κόστος του νερού συνεχώς θα αυξάνεται ενώ η διαθεσιμότητά του θα ελαττώνεται. 
Ο σύλλογος εκδίδει ένα τριμηνιαίο δελτίο  και διατηρεί έναν πρότυπο κήπο στην Παιανία Αττικής.

Τριάντα  περίπου μέλη και φίλοι της οργάνωσης ήρθαν για τετραήμερη εκδρομή στην Άνδρο, έμειναν στο Andros Holiday, είδαν πολλούς κήπους και αγροκτήματα του νησιού και γνώρισαν  το κοινωνικοοικονομικό & περιβαλλοντικό προφίλ του νησιού μέσα από  παρουσίαση και σύντομη προβολή ταινίας που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου σε αίθουσα του ξενοδοχείου.

                                Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο:  

και για την εκδρομή:



Δεν υπάρχουν σχόλια: