Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση Γιάννη Γλυνού


Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
 Με αυτή την επιστολή θέλω να σας εκφράσω τις σκέψεις μου για όλα αυτά τα τριάντα χρόνια που ασχολήθηκα με την αυτοδιοίκηση του νησιού μας. Όπως γνωρίζετε, από πολύ νωρίς συμμετείχα στις συλλογικές προσπάθειες αρχικά μέσω των Συλλόγων του νησιού, αργότερα στην Κοινότητα Όρμου Κορθίου, έπειτα στο Δήμο Κορθίου και στην παρούσα περίοδο στο Δήμο Άνδρου.

Από αυτή την ενασχόληση γνώρισα τις πραγματικές ανάγκες και προβλήματα τις κοινωνίας του νησιού μας, των συμπατριωτών μας εκτός νησιού και τις ανάγκες των άλλων νησιών των Κυκλάδων. Όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες μου, ακολουθώντας μια πορεία που είχε λάθη και επιτυχίες, λύπες και χαρές, δυσκολίες και άλματα στην προσπάθεια να πάμε το νησί “λίγο ψηλότερα”, με γνώμονα την αγάπη μας για το νησί και τους ανθρώπους του, καταφέραμε να λύσουμε μεγάλα ζητήματα υποδομών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του τόπου.
Κάποια στιγμή στις μακρινές πορείες πρέπει ο καθένας μας να αναλογίζεται τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και τι πρέπει να κάνει για το μέλλον.
 Πρέπει να σημάνει η ώρα του απολογισμού, της αυτοκριτικής και των συμπερασμάτων, ώστε να μπορεί με καθαρό βλέμμα να συνεχίσει πιο πέρα. Η ώρα της επαναχάραξης της πορείας ήρθε και για μένα.
 Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
 Τα τελευταία χρόνια το νησί μας λειτούργησε για πρώτη φορά υπό ενιαία διοίκηση, υπόθεση για την οποία πιστέψαμε και δουλέψαμε συνειδητά, παραμερίζοντας κάθε τοπικιστική και μικροπολιτική αντίληψη. Δουλέψαμε υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, χωρίς, ή με ελάχιστη κρατική ενίσχυση, κουβαλώντας το χρέος των παλαιών Δήμων, έχοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, όπως καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, έκτακτες καταστάσεις (πλημμύρες, πυρκαγιές) και ταυτόχρονα το καθήκον της ένταξης και διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων (αφού οι Εθνικοί πόροι εξαφανίστηκαν).
 Μέσα σε ένα απολύτως νέο και ανώριμο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο άλλαζε και αλλάζει συνεχώς, καταφέραμε πράγματι σημαντικά επιτεύγματα, για τα οποία η Άνδρος πάλευε πολλά χρόνια.
Για όλη αυτή την τρομακτική εμπειρία που ζήσαμε τα τελευταία τριάμισι χρόνια, θα σας κάνουμε αναλυτικό απολογισμό, ώστε αυτός να καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία του νησιού μας και τον οποίο εσείς θα κρίνετε. Ανδριώτες και Ανδριώτισσες,
 Επειδή το να γκρεμίζεις είναι πιο εύκολο από το να κτίζεις, το να κρίνεις από το να πράττεις, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γίνει δέκτες κακόβουλης και υστερόβουλης κριτικής και για το λόγο αυτό πρέπει να αναλογιστούμε ως κοινωνία ποιά πορεία θέλουμε να χαράξουμε για την πατρίδα μας την Άνδρο και πώς αυτήν την πορεία θα την υλοποιήσουμε.
Δεν αρκεί να έχουμε καλές ιδέες οι οποίες να είναι αποδεκτές απ’ όλους, αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε είναι το πώς και με ποιούς αυτές τις καλές ιδέες θα τις βάλουμε στη ζωή. Μ’ αυτές τις πρώτες σκέψεις που θέλω να μοιραστώ μαζί σας, δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος σ’αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
 Όμως, παραμένω παρών στον αγώνα για μία καλύτερη Άνδρο και μία κοινωνία που θα μπορεί ξανά να χαμογελάει.
Η ενασχόληση μου με τα κοινά του νησιού δεν σταματάει εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εκείνους που μαζί τους οδοιπορήσαμε αυτές τις δεκαετίες, να τιμήσω αυτούς που δυστυχώς δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συμβούλους μου, τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του Δήμου, τους χορηγούς που συνέβαλαν επώνυμα ή ανώνυμα στην προσπάθειά μας και την οικογένειά μου, που με στήριξε σ’ αυτή την δύσκολη και μακρά πορεία.

 Ιωάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου