Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Η Betty Ryan, η Άνδρος και "Το χρώμα της σιωπής"


Έκθεση με έργα της Αμερικανίδας ζωγράφου Betty Ryan θα παρουσιαστεί στην Άνδρο την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2014 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση της.
Από παλιά και εύπορη οικογένεια, σπούδασε στο Παρίσι του μεσοπολέμου γνωρίζοντας σπουδαίους ζωγράφους και συγγραφείς  όπως ο  Κλέε, ο Καντίνσκι, ο Μιρό, ο Ράιχελ, ο Χένρυ Μίλλερ, η Αναΐς Νίν, ο Λώρενς Ντάρελ που όλοι μιλούσαν για την χάρη, την σεμνότητα και το ταλέντο της.
Έκανε πολλά ταξίδια και σε ένα από αυτά γνώρισε και λάτρεψε την Ελλάδα   και ήταν αυτή που παρότρυνε τον Χένρυ Μίλλερ να έρθει  και αυτός εδώ το 1939 για να γραφτεί μετά 'Ο Κολοσσός του Μαρουσιού".
Η  Betty Ryan εξακολούθησε τα ταξίδια στην Ελλάδα, μαγεμένη από το ελληνικό φως  και μετά από παρότρυνση του Φίλιππου Τάρλοου που γνώρισε στα Χανιά, έρχεται στην Άνδρο το 1973 και μένει στ' Απατούρια για 25  χρόνια, φιλοξενούμενη του Δημήτρη Πολέμη και για ένα μικρό διάστημα και του Αυγουστή Πολέμη.

Έζησε ηθελημένα μ' έναν περιορισμένο κύκλο φίλων, αποτυπώνοντας τις εμπειρίες της σε λάδια, σε ακουαρέλες, σε χαρακτικά και σε σχέδια. Κάποια από τα έργα της έχουν χαθεί, κάποια άλλα είναι διάσπαρτα. Αρκετά όμως έχουν μείνει σε Ανδριώτες και βεβαίως στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη στην οποία η Ryan, φεύγοντας από την Άνδρο, άφησε δικά της έργα, έργα του μέντορά της Hans Reichel και όλα σχεδόν τα προσωπικά της αντικείμενα.

 Η έκθεση "Το χρώμα της σιωπής" οργανώνεται με πρωτοβουλία των "Φίλων της Betty Ryan"
 και  θα φιλοξενηθεί από τις 6 Απριλίου έως τις 25 Μαΐου 2014 στους χώρους του Μουσείου Γουλανδρή στη Χώρα και από τις 4 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου 2014 στη Καΐρειο Βιβλιοθήκη (Κτήριο Κυδωνιέως).

Δεν υπάρχουν σχόλια: