Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Στράτα ... στρατούλα...




   Μόλις ασπρίσαμε, ανοίξαμε, τρίβουμε τα χέρια μας και περιμένουμε ... , κύριε Κατραούζο μας, δεν φτάνουν αυτά;


"Το ευχάριστο νέο των 300 χιλιάδων εισιτηρίων της ταινίας «Μικρά Αγγλία» - και εις ανώτερα - συνοδεύτηκε από μια χειμωνιάτικη επίσκεψή μου στο νησί για ένα μνημόσυνο, που με στενοχώρησε βαθιά.
Ταυτόχρονα, όμως, μου επέτρεψε να δω καθαρά, στην πράξη, αυτό που ανέβασε μια φίλη στο Facebook: την ερημιά της φωτογραφίας του Νοεμβρίου 2013 στην οδό Εμπειρίκου, στον πρώτο πεζόδρομο, από το 1905, όχι μόνο της Χώρας της Άνδρου, αλλά της χώρας μας ολόκληρης. Θυμήθηκα τις αρνητικές διαπιστώσεις στα σχόλια των ντόπιων κατοίκων για τη σημερινή εικόνα, τη νοσταλγία που δείχνουν με τις αναρτήσεις τους όσοι Ανδριώτες ζουν στο εξωτερικό, τη θετική ανάμνηση όσων την έχουν επισκεφτεί μόνο το καλοκαίρι. Τα 31 ετερόκλητα σχόλια που διάβασα ήταν αρκετά, ώστε να στοχαστώ πώς να φροντίσουμε, ώστε ο Νοέμβριος του 2014 να μην έχει καμία σχέση με εκείνον του 2013.
 Πώς οι νεότεροι, ντόπιοι και «ξένοι», θα πάρουμε τη σκυτάλη από την Καρυστιάνη και τον Βούλγαρη. Πώς θα γράψουμε το σενάριο και θα σκηνοθετήσουμε οι ίδιοι - όχι τη Μικρά Αγγλία, αλλά την αναβίωση και εξέλιξή της. Με φιλότιμο και μεράκι, όπως ήδη έδειξε η τοπική κοινωνία ότι διαθέτει, συνδράμοντας στα γυρίσματα της ταινίας.
Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα γυρίσουμε πίσω στον χρόνο. Θα πάμε μπροστά!

Ανταποκρινόμενοι, οι θεατές της ταινίας, σε μια πρωτότυπη πρόσκληση: να ζήσουμε στο ίδιο μέρος, το φθινοπωρινό σκηνικό του νησιού. Αξιοποιώντας συντονισμένες προσφορές με έκπτωση 20% για το ΠΣΚ 14-16/11/2014 από το πλοίο ως τη διαμονή, τη διατροφή, τα μουσεία, τη διασκέδαση, τα αμυγδαλωτά και όποια άλλα προϊόντα μας προσφέρουν τα τοπικά καταστήματα. Το 1% των κομμένων έως σήμερα εισιτηρίων να πούμε ότι θα πάμε, θα διπλασιάσουμε μονομιάς τον πληθυσμό μιας αρχοντούπολης που μαραζώνει. Το 3% ισούται με τον μόνιμο πληθυσμό όλου του νησιού. Double σκορ στην ανθρώπινη παρουσία, εκτίναξη του σκορ της δημιουργίας για τον αγρότη που θα καλλιεργήσει περισσότερες πατάτες και ζαρζαβατικά, τον κτηνοτρόφο που θα φτιάξει στα χοιροσφάγια περισσότερα λουκάνικα της φρουτάλιας, τον ξενοδόχο που χάρη σε εξασφαλισμένη πληρότητα δεν θα μπει μέσα από το ακριβό πετρέλαιο. Δίνουμε νόημα και ελπίδα στους νησιώτες νέους και νέες που θα μας ξεναγήσουν στις μόνιμες εκθέσεις (Μουσείο Γουλανδρή, Αρχαιολογικό και Ναυτικό, Οίκος Θεόφιλου Καΐρη), στα περιβόλια για να κόψουμε λεμόνια όπως η Μίνα με την κόρη της, στα μονοπάτια των Στενιών, στο γεφυράκι που βρισκόντουσαν κρυφά η Όρσα με τον Μαλταμπέ.
 Το Σαββατόβραδο γεμίζουμε το Δημοτικό Θέατρο, τον Ναυτικό Όμιλο και τις ταβέρνες που θα παίζουν ζωντανή μουσική, την Πλατεία Καΐρη και Γηροκομείου για ένα ρακόμελο, όπως οι αποκεντρωμένοι Γερμανοί απολαμβάνουν παρά το κρύο το Glühwein... Στα παιδιά δίνουμε φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα από τις ευλογημένες ευωδιαστές πλαγιές των διπλανών χωριών. Την Κυριακή, όσοι ξυπνάμε νωρίς, στη λειτουργία των Εκκλησιών και μοναστηριών θα δούμε γνώριμα πρόσωπα: τους ιερείς της ταινίας!

Όλα τόσο αυθεντικά. Θα κυκλοφορούμε δίπλα στους ηθοποιούς-μόνιμους κατοίκους, πλάι στους σημερινούς απογόνους και συνεχιστές της παράδοσης των ναυτικών και των εφοπλιστών της Μικράς Αγγλίας. Έχοντας και εκείνοι πληροφορηθεί έγκαιρα την πρωτοβουλία, θα έχουν ξεμπαρκάρει από τους ωκεανούς και αφήσει τα γραφεία του Λονδίνου, ώστε να είναι μαζί μας, δείχνοντας με τη σειρά τους τη φθινοπωρινή version του πράσινου νησιού στους φιλοξενούμενούς τους. Δεν θα θέλουμε να φύγουμε με το καράβι της Κυριακής και για κάποιους από εμάς θα είναι και η πρόβα τζενεράλε της μόνιμης διαμονής... Η παράσταση συνεχίζεται και μέσα στην εργάσιμη βδομάδα, η παράταση επιβραβεύεται πλέον με 30% έκπτωση. Πιο εύκολη είναι η απόφαση για τους συνταξιούχους έως το επόμενο ΣΚ. Ως προς τους οικογενειάρχες μάλιστα, η Δευτέρα 17η Νοεμβρίου 2014 δεν θα συνιστά πρόβλημα απώλειας διδακτέας ύλης για τα παιδιά τους. Αντίθετα, μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία: να ζήσουν τη γιορτή του Πολυτεχνείου μαζί με τα συνομήλικα του νησιού στα δικά τους σχολεία ατενίζοντας το Αιγαίο.
 Μαζί! Juntos contra la junta de hoy. Μαζί εναντίον της σημερινής χούντας της Αδράνειας και Απραξίας, ώστε να περάσουμε επιτέλους από τη Μεταπολίτευση σε νέα φάση, στην Ανάταση και μετέπειτα Ευημερία.
Όχι ως κομπάρσοι σε μια ταινία του 1930, αλλά ως πρωταγωνιστές ενόψει του 2030. Ραντεβού τον Νοέμβρη λοιπόν, όχι στο Πεζοδρόμιο της Πλατείας Συντάγματος, αλλά στον Πεζόδρομο της Χώρας! Αναμένουμε από την τοπική κοινωνία επιβεβαίωση του ραντεβού..."  *Ο Αλέξανδρος Κατραούζος είναι επιχειρηματίας.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=31012




26 σχόλια:

Vangelis Loukisas είπε...

Πρώτος σχολιαστής , όπως πάντα ο μέγας ΘΖ από ΝΥ!

Ανώνυμος είπε...

Αχ μην μας βάζεις ΤΕΤΙΕΣ φότο μας κανείς να υποφέρουμε.Λεγω για μας τους ξενιτεμένος. και τορα στο θέμα Με Μια Λέξει. ΚΑΤΑΠΛΙΤΗΚΟ..🎆 🎈 🎉 ΘΖ ny

Κων/νος Λουκρέζης είπε...

Εξαιρετικό κείμενο!
Εξαιρετική ιδέα!
Σας ζηλεύω που με προλάβατε...
Για μας που ζήσαμε όλη μας τη νιότη σε αυτό το πεζόδρομο μόνο θλίψη μας φέρνει αυτή η εικόνα της ΑΓΟΡΑΣ ΜΑΣ.
Ναι. Να ξαναγυρίσουμε. Όχι μόνο για ένα τριήμερο. ΜΟΝΙΜΑ !!!
Που θα πάει....
Ελπίζω πολύ γρήγορα...
Αυτή η ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ των Κυκλάδων δεν αξίζει αυτήν την ερήμωση.
Έτσι δεν είναι Ντίνο,Σωκράτη,Σταμάτη,Γιάννη,Τάσο,Τάκη,Δημήτρη,Νίκο,Στέλιο,Δημητρό, Θοδωρή,Βασίλη,Αλέκο,Γιώργο, Πόπη,Μαρία,Κατερίνα,,Ειρήνη,Μαριγγέλα,Μαριάνθη,Ρίτσα,Μιλίτσα???
Συγχωρέστε με γι' όσους ξεχνώ. Οι υπόλοιποι μείνατε μόνιμα ευτυχισμένοι εκεί!!!
Καλό αντάμωμα λοιπόν κάθε πρωινό στο πλακόστρωτο...

Ανώνυμος είπε...

Και τι θα γίνει αν μια μέρα μαζευτούν κάποιοι, ΟΛΟΙ ξέρουμε γιατί ρημάζει η Άνδρος τον χειμώνα. Πρώτον, πάω και εγώ στην Αθήνα γιατί πήγε και η τάδε. Έτσι χωρίς ουσιαστικό λόγο, για ''μεγαλείο'' που λέμε και στο γκρέμνο. Κάποιες βρίσκουν και δικαιολογία ότι σπουδάζουν τα παιδιά. Σιγά, παλιά τα παιδιά σπούδαζαν στην Αθήνα και οι γονείς ,ο ένας στο μπάρκο ο άλλος στο χωριό. Αλλά υπάρχει όμως ένα σημαντικότατος λόγος, η έλλειψη περίθαλψης. Ούτε αγροτικούς γιατρούς έχουμε πιά. Κάποτε έρχονταν στα δύσκολα και κανένα ελικόπτερο, τώρα ο ασθενής πρέπει να κάνει τον γύρο του θανάτου στο νησί για να πάει στο ελικοδρόμιο της χώρας. Ο Δήμος Τήνου απ ότι έμαθα έχει δικό του ελικόπτερο, ο δικός μας απέκτησε σκάφος, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΡΙΤΕΣ βέβαια, σιγά τα ωά.......και έπειτα αναρωτιόμαστε γιατί αδειάζει η Άνδρος τον χειμώνα. Αφήστε την επαγγελματική εκπαίδευση πάει και αυτή. Ποιά είναι η παραγωγή του νησιού μας;;με τι θα ασχοληθούν νέοι;;Ποιός ενδιαφέρεται ας πούμε για συνεταιρισμούς;;ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ, αλλά να οργανώσει πράγματα. π.χ τα λεμόνια σαπίζουν χάμω, και όταν δεν υπάρχουν αγοράζουμε ''κατεψυγμένα Αργεντινής'', κάτι δεν μπορούσε να γίνει;;το μέλι το άριστο μέλι της Άνδρου πως πωλείται;;εδώ και εκεί ανοργάνωτα. Θα μπορούσα να γράψω πολλά......μήπως θα αλλάξει τίποτα απ αυτά;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

POLI SOSTA TA LOGIA GIA AFTA POY EGRAPHES MIA EROTISI THA KANO.POSOUS EFOPLISTES EXEI TO NISI??KAI OMOS OLiTOUS BAZOUN BAPORGIA O ALOS MOUSIA O ALO KE EGO DEN XERO.DEN NOMIZIS OLLI AFTI H LEGOMENI EBERGRTES TOU NISIOU THA MPOROUSAN NA EXOUN KANI MIA DOREA ELIKOPEROU ME SINTIRISI ALLA OLLI KITOUN POS THA KANOUN PIO POLA XRIMATA.MONO O EMPIRIKOS EXEI DOREAS ME SINTIRISI OSO GIA TA LEMONIA KE ALLA FTEME EMIS GIATI DIOXAME TA PAIDIA MAS th z ny

Ανώνυμος είπε...

Πατριώτη απ το nj δεν ψηφίζουμε για Δήμαρχο τους εφοπλιστές. Απαίτηση λοιπόν έχω απ αυτούς που ψηφίζω, μην ρίχνεις λοιπόν την μπάλα στην εξέδρα. Όσο για τους εφοπλιστές σιγά να μη κάνουν δωρεές. Αυτοί μόνο να έχουν πληρώματα απ την Άνδρο θέλουν η μάλλον ήθελαν, τώρα θέλουν τα ''φιλλιπίνια'' που είναι φθηνοί. Μην κοιτάζεις που όλοι στην Άνδρο τους είχαν σαν Θεούς....Όσο για το ποιοι διώξαμε τα παιδιά μας, εσύ το ξέρεις πολύ καλά αφού έφυγες απ την Ελλάδα.....

Ανώνυμος είπε...

Η επιστροφή στην Ιθάκη
Κι αν φτωχική τη βρείς, η Ιθάκη δε σε γέλασε. Η Ιθάκη σου έδωσε το ωραίο ταξίδι.
Γενιές λοιπόν έφυγαν ολόκληρες και ζουν σαράντα χρόνια ως Αθηναίοι ή ακριβέστερα ως "Ανδριώτες των Σαββατοκύριακων". Διότι, αν τους ρωτήσεις, όλα τα ονόματα που έγραψε παραπάνω ο κ. Κ.Λ. θα σου πούνε ότι αισθάνονται Ανδριώτες.
Η επιστροφή όμως αν γίνει τελικά, θα πρέπει να γίνειμεθοδικά και δεν θα είναι στρωμένη με λουλούδια. Η Άνδρος της καθημερινότητας δεν είναι όπως την έχουν στο μυαλό τους, δηλαδή χαιρετούρες, χαμόγελα, ούζα και διασκέδαση.
Το νησί του 2014 δεν είναι το νησί του 1974. Διαφορετικοί άνθρωποι μένουν σήμερα και όχι οι ίδιοι με τότε. Πιθανόν, να δούν ότι ακόμη και οι παλιοί έχουν αλλάξει. Πιθανόν κάποιοι να ενοχληθούν βλέποντας αυτούς που είχαν συνηθίσει να βλέπουν με μια βαλίτσα την Κυριακή, να τους έχουν δίπλα τους ως μονίμους.
Ερχόμενοι λοιπόν πίσω, πρέπει να ασχοληθούν με τον τόπο αλλά διπλωματικά χωρίς να έρθουν σε συγκρούσεις με τη νοοτροπία που θα νιώσουν. Μόνο έτσι θα μπορέσουν τελικά και οι ίδιοι καλά να περάσουν και να καταφέρουν στο τέλος να βάλουν ένα λιθαράκι για να διορθωθούν τα χιλιάδες στραβά και ανάποδα του τόπου!

Ανώνυμος είπε...

PROTA PTOTA DEN EIME AP TO NJ.

Ανώνυμος είπε...

EYTYXOS

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσε αφτο δεν ΕΙΜΕ από NJ πιος το γράψε αραγες??? θζny

Ανώνυμος είπε...

Ενας κουκος δεν φερνει την ανοιξη , και το ψαρι παντα βρωμαει απο το κεφαλι! Η κινηση αυτη καλη ειναι βεβαια αλλα απο μονη της ειναι μιση σταγονα στον ωκεανο, δεν λυνεται ετσι το θεμα ουτε με ευχολογια, ουτε νομιζοντας καποιοι οτι με χαιρετουρες , ουζα και δημοσιες σχεσεις θα λυθει το θεμα , ολοι αυτοι που γραφει ο κυριος παραπανω ζουν στην αθηνα και αντε που και που να πεταχτουν κανενα σ.κ κατι ειναι και αυτο κατα τα αλλα, μια απο τα ιδια και κουμαντο κανουν αυτοι που μενουν μονιμα με την νοοτροπια που εχουν, απο εκει πρεπει να ξεκινησει καποιος. Οταν οι ανευθηνουπευθηνοι της αυτοδιοικησης δεν κανουν τιποτα απο την μια να κρατησουν εστω και αυτους τους λιγους κατοικους του χειμωνα , και απο την αλλη να θεσουν τις προυποθεσεις για να επιστρεψουν εστω καποιοι , τα πραγματα θα ειναι παντα στασιμα και θα πηγαινουν απο το κακο στο χειροτερο. Αν δεν κοιταξουν τα θεματα υγειας , περιθαλψης , ιατροφαρμακευτικης καλυψης , παιδειας , δημιουργιας θεσεων εργασιας μεσω της οργανωσης , παραγωγης των τοπικων αγροτικων ,κτηνοτροφικων και γενικοτερα διατροφικων προιοντων , και μεσω της αυξησης του τουριστικου ρευματος και της διαρκειας της τουριστικης κινησης ,οπως επισης και των εργων υποδομης για να τονωθει λιγο ο κλαδος της οικοδομης ,τιποτα δεν προκειτε να γινει!Αντι ολων αυτων οι αρχοντες του νησιου , ασχολουνται με την εγκατασταση των ανεμογεννητριων που θα καταστρεψουν περισσοτερο το νησι,και επειδη υπαρχουν ισχυρα συμφεροντα, θα βλεπουμε παλι το δενδρο και θα χασουμε το δασος!Οσο για την ταινια ρωτω , υπαρχει καποιο απομηναρι που να θυμιζει σε καποιον επισκεπτη του νησιου που γυριστηκε η ταινια , οταν ολοι οι μαγαζατορες δεν αφησαν τιποτα απο το ντεκορ που τους εφτιαξε ο Βουλγαρης πειτε ενα μερος και θα παραδεχθω οτι κανω λαθος. Κατα συνεπεια αν δεν αλλαξουμε μυαλα απο τον πιο πανω μεχρι τον πιο κατω , μια τρυπα στο νερο θα γινει οσες τετοιες κινησεις και αν γινουν!








Ανώνυμος είπε...

και αν κρινουμε και απο τις υποψηφιοτητες για τις εκλογες , τοτε λεμε αλλαξε ο μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιως. Με φθαρμενα και παλια υλικα δεν γινεται καλο οικοδομημα, τους ειδαμε και τους βλεπουμε καιρος να αλλαξει κατι, πραγματικα προς το καλυτερο στο χερι μας ειναι!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νομιζο ας τον αφισωμε διο χρόνια ακόμα αλλά να Αλαξει μερικούς κε μερικές. Ξέρετε ΠΙΟΥΣ πιστεβο.τουλαγιστον προσπαθη .κε με τα δεδομένα τον αδριον .κανης δεν εινε καλός.θζny

Ανώνυμος είπε...

Για τον φίλο/η που γράφει ότι η Άνδρος του 2014 δεν είναι του 1974.Πόσο δίκιο έχεις φίλε/η μου. Πόσο μάλλον με την Άνδρο του ,50 του 1960.Βέβαια δεν είχαμε καφετέριες και διαδύκτιο τότε και άλλα πολλά, αλλά είμαστε Παρέες παιδών, που χόρταιναν την ψυχή τους, γιατί στην Άνδρο τουλάχιστον τα απαραίτητα πάντα υπήρχαν, χάρις στον μπαμπά που τον έτρωγε η λαμαρίνα [για να κονομούν οι εφοπλιστάδες].Τότε ναι υπήρχαν κουδουνάτοι, ντύνονταν μεγάλοι και μικροί διασκέδαζαν στα σπίτια τους χαίρονταν,ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ με τα ΠΡΟ ΚΑΤ,καρναβάλια...Καλή σαρακοστή σε όλους......

Ανώνυμος είπε...

Που κολαει το παραπανω σχολιο δεν καταλαβαινω, αφηστε το 74 και το 1821, τωρα τι γινεται και αυτο που γινεται ειναι μια τρυπα στο νερο! Αγαπητε απο το αμερικα κανε παλι τις ιδιες επιλογες στις εκλογες δικαιωμα σου ειναι αλλα μετα να μην γραφεις οτι το ενα σου μυριζει και το αλλο σου βρωμαει , ως συνηθως, γιατι εσυ τους εβγαλες και εσυ θα τους ξαναβγαλεις αν γινει αυτο , κατα συνεπεια οχι να κανουμε τις επιλογες μας και μετα γκρινια και αναθεμα γιατι εμεις φταιμε πανω απο ολα και κανενας αλλος, τι προσωπα να αλλαξουν λες αφου ειναι οι ιδιοι και οι ιδιοι, και τους εχουμε δει και τους βλεπουμε και αν δεν ειναι καποιοι μπρος θα ειναι απο πισω και τι εγινε καλα λοιπον γραφτηκε παραπανω αλλαξε ο μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιως , παλι το κεφαλι μας θα χτυπαμε , αλλα βεβαια ,παραπανω απο τους μισους ανδριωτες δεν τους νοιαζει γιατι στην ανδρο πανε μονο για διακοπες ενω οι υπολοιποι που μενουν αρκετοι και οχι ολοι βεβαια εχουν βολευτει απο την κατασταση , κατα βαθος, ασχετα με το τι λενε απο μπροστα. Οποτε να ζησει η ανδρος που απο οτι φαινεται θελει παλι να παει μπρος με την οπισθεν και με χαλασμενα λαστιχα , φρενα και αμορτυσερ, ευγε!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλάβενο .αρχισατε ξανά την φαγωμάρα. Κε λέτε οι μεν .οι δεν. Κε αφτους..ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑ .....,,!!! Λεο πος κανένας δεν θα εινε εφαριστιμενος. Με κανέναν.Απο τα παλιά μέχρι τορα να μου πίτε έναν που τον ήθελαν ολλη σας. ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΜΕ ΜΑΘΗ ΣΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ....Ο ΔΙΚΟΣΜΟΥ ..θζny

Λουκρέζης Κων/νος είπε...

Καλησπέρα.
Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω όλα αυτά τα σχόλια που σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με το αρχικό κείμενο του Κου Κατραούζου.
Ο άνθρωπος έγραψε ένα περίφημο άρθρο για την ερήμωση του νησιού και έκανε μιά πολύ όμορφη και συγκινητική πρόταση.
Να βρεθούμε όσοι πιο πολλοί μπορούμε ένα τριήμερο - και μάλιστα το 3ημερο μιας πολύ σημαντικής επετείου αυτής της 17ης Νοέμβρη - στο νησί και να το χαρούμε όλοι παρέα.
Τι σχέση έχουν όλα όσα γράφονται για εφοπλιστές, Δημοτικούς άρχοντες και τόσες άλλες καλόπιστες ή κακόπιστες κριτικές???
Και αλήθεια γιατί κανένας σχεδόν δεν γράφει τις απόψεις του επώνυμα???
Η κριτική πρώτιστα θέλει αρετή και τόλμη.
Το σκοτάδι δεν της ταιριάζει....











Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας με τον πόνο του Εινε ορεα να γραφουντε .Τα σχόλια του καθενους..Ασφαλος κε Τα σχόλια του κου Λουκρεζη.θζ ny

Ανώνυμος είπε...

Ειπαμε η κινηση ειναι πολυ καλη αλλα απο μονη της δεν λυνει το μεγαλο προβλημα της ανδρου , το οποιο εσεις το θιξατε πρωτος κυριε λουκρεζη και μετα ακολουθησαν σχολια των υπολοιπων , που λενε οτι χρειαζονται πΟλλα να γινουν για να ξαναγινει η ανδρος και η πρωτευουσα της οπως ηταν επι των ημερων σας οταν εσεις εισασταν νεοι και υπηρχε κοσμος στην ανδρο , αυτο ειναι το θεμα.Κ αι αυτα για να γινουν ξεκινανε παντα απο τις αρχες καθε τοπου ειτε μας αρεσει ειτε οχι και ειδικα η κοινωνια της ανδρου ποτε απο οσο θυμαμαι δεν κινητοποιηθηκε και δεν προσπαθησε για τα πραγματικα θεματα του νησιου , αλλα μονο για το θεαθηναι και την παρτη του ο καθενας, υπαρχουν απειρα παραδειγματα γι αυτο να γραψουμε! Και υπαρχουν πολλα παραδειγματα τοπικων αρχοντων αλλα και κοινωνιων σε αλλα μερη που δραστηριοποιουνται και προσπαθουν για το καλυτερο του τοπου τους , και οχι να μενουν στασιμοι! Και δυστηχως αυτους δεν μπορουμε η μαλλον δεν θελουμε να τους μιμηθουμε!!

Ανώνυμος είπε...

Περί αρετής και τόλμης:
Ένα τέτοιο θέμα, απλό και όλο γλύκα, συμφιλίωση και τραλαλά δημοκρατία, έχει πολλές διαστάσεις. Η ανωνυμία λοιπόν, την οποία δεν παραδέχομαι, όμως επιτρέπει μια διατύπωση γνώμης διότι αν πούμε όλοι το όνομά μας πιθανόν ο διάλογος να ξεφύγει σε προσωπικές αντεκλήσεις του στυλ "εσύ προσωπικά κ. ΜΝ ή κ. ΧΨ τι έχεις κάνει για την Άνδρο;"
Δεν νομίζω ότι στο παρόν θέμα πως έγινε κακόπιστη κριτική. Ένα δεν κρύβεται μόνον. Η διαφωνία μονίμων με τους μη μόνιμους. Όσο για επιστροφή, ιδού η Άνδρος ιδού το πήδημα.

Ανώνυμος είπε...

Επιστροφή Στην Άνδρο Δεν νομίζω.αφτος που έφυγε έφυγε για πάντα. Θαρθη .μονο Εορτές Καλοκεργια.και οι πιο πολλή.για κανά ΜΠΑΞΙΣΗ απο κανά γνωστό του. Οι μόνιμη Αδριοτες έχουν το λόγω .κε χορις να γελασετε οι γυνεκαις πρεπη να ανακατεφτουν στην πολιτική τι λέτε.??? Θζny
.

Ανώνυμος είπε...

θειο θελω και γω μπαξισι και τσιχλες....

Λουκρέζης Κων/νος είπε...

Πρός Κον ΜΝ ή ΧΨ ή Κον ΑΝΩΝΥΜΟ (δεν παραδέχεστε την ανωνυμία αλλά την υιοθετείτε).

Πραγματικά δεν κατανοώ γιατί η επώνυμη αναφορά σε κάποιο σχόλιο θα οδηγήσει σε προσωπικές αντεγκλήσεις όπως ισχυρίζεστε.
Αλλά ακόμα και έτσι να γίνει θα έχει μπεί άλλο ένα λιθαράκι στον διάλογο για το νησί.
Και άν πράγματι δεν έχω κάνει ΤΙΠΟΤΑ για το νησί μου να υποστώ κάθε σχόλιο σας (κακόπιστο ή καλόπιστο).
Αυτό σημαίνει Δημοκρατία και ελεύθερη έκφραση.
Τώρα αυτά περί τραλαλα δημοκρατίας ή των διαφωνιών με ταξύ Μόνιμων και μη Μόνιμων κατοίκων δεν μπορώ να τα αντιληφθώ ακριβώς.
Νομίζω ότι μας ενώνουν πολύ περισσότερα απο εκείνα που μας χωρίζουν.
Ας κάνουμε όλοι μια νέα κοινή αρχή για το καλό του τόπου.
Σε ότι αφορά τώρα το σχόλιο σας "ιδου η Άνδρος ιδού το πήδημα" λίγο απειλητικό ακούγεται...
Προσωπικά πάντως θα το προσπαθήσω...
Αν δεν έχετε αντίρρηση....
Ευχαριστώ για την κατανόηση σας.

Ανώνυμος είπε...

Καλα ενταξει απο λογια του αερα , και λογια του internet χορτασαμε , στην πραξη τι γινεται,αυτοι που μπορουν να πανε να ζησουν μονιμα στην ανδρο αυτην την στιγμη ειναι οι συνταξιουχοι και αυτοι δεν πανε , διοτι εκτος απο το οτι εχουν την λογικη ολοι ειναι στην αθηνα να ειμαστε και εμεις , υπαρχει ενα σοβαρο θεματακι ξερετε με την ιατροφαρμακευτικη και νοσοκομειακη περιθαλψη , επισης για τους νεους ουτε λογος , σχολες δεν υπαρχουν , τει δεν υπαρχουν , δουλειες δεν υπαρχουν, κατα συνεπεια χωρις ολα αυτα πως ανθρωπος θα επιστρεψει η θα κατσει πισω; παρα πολυ δυσκολο το κοβω, οποιος θελει βεβαια και μπορει ας μηνει μονιμα στο χερι του ειναι και οχι μονο αυτο αλλα αν εχει κοτσια ας ανακατευτεικαι με τα κοινα μπας και προσφερει κατι καλο, μακαρι ολοι να πανε πισω αλλα δεν ειναι ετσι ευκολα τα πραγματα , ουτε και με ευχολογια λυνονται τα προβληματα . Για πηγαινετε και ρωτηστε τα παιδια του λυκειου , αν θελουν να φυγουν η οχι και ελατε να μου πειτε , ποιες ειναι οι εναλλακτικες που εχουν μετα το λυκειο , παντα υπηρχε αυτο το προβλημα , το οποιο αντι να καλυτερεψει χειροτερευει χρονο με το χρονο , τα μαγαζια υποφερουν και τα παιδια δεν ακολουθουν το επαγγελμα των γονιων τους κατα συνεπεια που ειναι η λυση;;;;; Αν ολα αυτα δεν λυθουν η δεν μπουν σε μια φαση επιλυσης τιποτα δεν θα αλλαξει, δυστηχως και αυτοι που πηγαινουν τα σ.κ , το πασχα και το καλοκαιρι θα εξακολουθουν να πηγαινουν, και επισης θετω το ερωτημα θελουν ολοι οι μονιμοι κατοικοι του νησιου να αυξηθει ο πληθυσμος τον χειμωνα , γιατι εχω πολλες αμφιβολιες και μπορουμε να το συζητησουμε αυτο!!

Ανώνυμος είπε...

Ο χειμώνας . Ανοίξει οι καλύτερες εποχές Αφτος που ξερή να ζειση απλά με την ορεα παρέα με την βεγγερα του χορης να ζιτα τα πολλα να έχει τον γιατρό του να μπορη σε μια αναγγη να. Μεταρφεθη στην Αθήνα χορης πρόβλημα .ΑΛΛΑ ΚΑΠΙΟΣ.πρεπει να δούλεψη για αφτους τους άνθρωπους. ΜΟΝΟ ΑΦΤΗ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΟΝΟ ΤΟΥΣ εμείς ότι κε να πούνε εινε φούσκες στον αέρα..εάν βρεθη Καπιος οι Κάπια .να φτιάξει τα παρά πανό ΤΟΤΕΣ μερική θα γιρησουν πισω ΑΛΛΑ ΕΜΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΕ ΜΕ ΣΤΙΡΗΓΜΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΡΗ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΜΕ.Θζny

Ανώνυμος είπε...

Γεγονός είναι οτι όλοι εμεις οι "Ανδριώτες του ΣαββατοΚύριακου" οπως μας αποκαλούν ονειρευόμαστε να επιστρέψουμε μόνιμα στο νησί με την "σύνταξη" στο χέρι. Βέβαια η Ανδρος δεν ειναι η Ανδρος που αφήσαμε το 1970. Εχει αλλάξει πολύ. Η καθημερινότητα δεν θα είναι καφενείο και βόλτα στην Αγορά. Θέλει απασχόληση. Ποια μπορεί να είναι αυτή? Αυτό είναι το ερώτημα. Τα μαγαζιά τον χειμώνα απορώ πως δουλεύουν. (ενοίκια, υποχρεώσεις και εισπράξεις ελάχιστες - χαράς το κουράγιο των καταστηματαρχών) Το καλοκαίρι η τουριστική περίοδος των 50 ημερών δεν αρκεί. Λοιπόν για να μην επαναλαμβάνω, η επιστροφή δεν είναι απλή υπόθεση. Πολλά βέβαια έχουν φταίξει και έχουμε φτασει σε αυτό το σημείο. Λίγο πολύ όλοι τα ξέρουμε και επίσης δεν ξέρω και πως μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα. Πάντως με ενα "επετειακό" ΣΚ δεν λύνεται το πρόβλημα.