Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Πολιτιστικός Σύλλογος Απροβάτου & Τοπικές ποικιλίες της ΆνδρουΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΡΟΒΑΤΟΥ- ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Πρόσκληση σε εκδήλωση διαλόγου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απροβάτου σας προσκαλεί σε εκδήλωση διαλόγου με θέμα: “ Τοπικές Ποικιλίες Άνδρου - Το Επόμενο Βήμα” την Τετάρτη 31 Ιουλίου, ώρα 20.00 στον Πολυχώρο Απροβάτου, (πρώην Δημοτικό Σχολείο, Κάτω Απροβάτου).

Σκοπός της εκδήλωσης, είναι η δημιουργία δικτύου συλλογής, ανάδειξης, προώθησης, καλλιέργειας και ανταλλαγής των τοπικών ποικιλιών.

 Με αφετηρία την εκδήλωση του Σεπτεμβρίου 2012 «Η Αγροτική Παραγωγή και οι Τοπικές Ποικιλίες στην Άνδρο», ο Σύλλογος συνεχίζει με μια σειρά δράσεων την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ, ΔΙΑΔΟΣΗ και ΧΡΗΣΗ των παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών καλλιεργουμένων φυτών.
Η συμμετοχή όλων και κυρίως των ντόπιων καλλιεργητών θα συμβάλλει στην καταγραφή της τοπικής γνώσης γύρω από τις τοπικές ποικιλίες, καθώς αποτελεί μέρος της γενικότερης παραδοσιακής γνώσης η οποία δημιουργήθηκε μέσα στο πέρασμα του χρόνου και σε αυτή βασίζονται οι πρακτικές που ακολουθούνταν για αιώνες στο γεωργικό τομέα κάθε περιοχής.

Οι γεωργικές τοπικές ποικιλίες της Άνδρου είναι κατάλληλες για την παραγωγή φυσικών ποιοτικών προϊόντων, καθώς είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες εδάφους, νερού, κλίματος, αλλά και ασθενειών και εντόμων. Οι παραδοσιακές ποικιλίες, όμως, πρέπει να καλλιεργούνται στον αγρό, αλλιώς κινδυνεύουν να εξαφανισθούν, και μαζί με αυτές να χαθεί ο γενετικός πλούτος της Άνδρου και η πολύτιμη γνώση και παράδοση της γεωργίας, αφού αυτές αποτελούν μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και της οικονομίας της.

Θέματα που θα συζητηθούν:
Η σημασία της διατήρησης των τοπικών ποικιλιών
Συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας
Τοπικές ποικιλίες και πως μπορεί να διατηρηθούν - καλλιεργηθούν
Δίκτυο συλλογής, ανταλλαγής, προώθησης και καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών
Επιχειρηματική διάσταση και Γαστρονομία
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Πάνος Γεωργίου 6938055789
email: aprovato.andros@gmail.com 

 Ο Πρόεδρος του Δ.Σ Καπάκης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: