Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή



Στην Άνδρο που τόσο αγάπησε ο Λευτέρης Βογιατζής , η Κινηματογραφική Λέσχη θα προβάλει μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο  τέσσερις ταινίες του σαν ελάχιστο φόρο τιμής στα όσα μας πρόσφερε.
Πέρα  από την σπουδαία θεατρική θητεία του, ο Λευτέρης Βογιατζής άφησε το στίγμα του και στον ελληνικό κινηματογράφο παρότι συμμετείχε σε μόλις 10 κινηματογραφικές παραγωγές μεγάλου μήκους.
 Η πρώτη του κινηματογραφική του εμφάνιση ήταν στην «Περιπλάνηση» (1979) του Χριστόφορου Χριστοφή ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στην «Ανατολική Περιφέρεια» του Βασίλη Βαφέα.
Το 1981 πρωταγωνιστεί στην μικρού μήκους ταινία της Μαρίας Νικολακοπούλου "Μια θέση στο παράθυρο".
Ιδιαίτερα στενή ήταν η σχέση του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς ο Λευτέρης Βογιατζής είχε εμφανιστεί σε 7 ταινίες του: «Μελόδραμα?» (1980), «Βαριετέ» (1985), «Η Γυναίκα Που Έβλεπε Τα Όνειρα» (1987), «Ονειρεύομαι τους Φίλους Μου» (1991 - βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Σαν Ρέμο), «Beautiful People» (2001), «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» (2008) και «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας» (2010). Το 2012 συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σκεύα, «Γυμνά Χέρια», με θέμα το σπουδαίο αρχιμουσικό Δημήτρη Μητρόπουλο, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η επόμενη κινηματογραφική εμφάνιση θα ήταν στην επερχόμενη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τίτλο «Λιμουζίνα».
 Για το τέλος κρατάμε την κορυφαία κινηματογραφική στιγμή του Λευτέρη Βογιατζή, στο «Ακροπόλ» (1995) του Παντελή Βούλγαρη. Εκεί όπου υποδύθηκε το Λάκη Λοΐζο, ένα πρώην παιδί-θαύμα του ελληνικού κινηματογράφου που θριαμβεύει στη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ, προκαλώντας τη ζήλια άλλων συναδέλφων του.
Πληροφορίες : www.cinemanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: