Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως : 2013-19οι «ΠΛΟΕΣ»:«In medias res / Στον πηγαιμό για την Ιθάκη».


Εξέχοντες σύγχρονοι καλλιτέχνες απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας
 Για 19η εφέτος χρονιά, ο εικαστικός θεσμός «ΠΛΟΕΣ» που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου,  με συνέπεια, ποιότητα και ανανεωτική  διάθεση, προβάλλει το έργο σημαντικών νεοελλήνων, σύγχρονων δημιουργών, οι οποίοι μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική τους, απαντούν στις προκλήσεις της εποχής μας, με πρωτοτυπία, χιούμορ, φαντασία, σαρκασμό, κριτική διάθεση και συνειδησιακή αφύπνιση, αναγκαίες προϋποθέσεις για τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.



Κάθε χρονιά οι «ΠΛΟΕΣ» έχουν κι έναν υπότιτλο, με βάση τον οποίο έχουν επιλεγεί τα έργα των καλλιτεχνών για τη συγκεκριμένη εκθεσιακή κι ετήσια παρουσίασή τους, προκειμένου να διαμορφώνουν διαλεκτικές σχέσεις μεταξύ τους και με το κοινό.
 Εφέτος, ο υπότιτλος που αφορά τους 19ους «ΠΛΟΕΣ» είναι
«In medias res / Στον πηγαιμό για την Ιθάκη».
 Ο υπότιτλος αυτός χαρακτηρίζει το μέσο των δυσχερών καταστάσεων τις οποίες οδυνηρά βιώνουμε και καθημερινά διανύουμε, προσβλέπουμε να φτάσουν οι «πλόες» της ζωής μας, με επαναπροσδιοριζόμενες τις ουμανιστικές μας αξίες, για την αυριανή μας πολιτισμική (και όχι μόνον ) επιβίωση. Το πρώτο μισό του υπότιτλου, συμπληρώνει άλλωστε και διευκρινίζει το δεύτερο, το οποίο λειτουργεί παραλλήλως και ως τιμητική μνεία στο επετειακό έτος Καβάφη, που εφέτος στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως γιορτάζουμε, μέσα από την δική του πολυσήμαντη και πολυδύναμη Ιθάκη, όπως εμπνευσμένα την εκφράζουν τα έργα των 20 καλλιτεχνών που συμμετέχουν.


 Οι συμμετέχοντες σύγχρονοι καλλιτέχνες (με έργα τους ζωγραφικής ή γλυπτικής), είναι αλφαβητικά:
Βασίλης Αβραμίδης, Ιουλία Βεντίκου, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Μαρία Γιαννακάκη, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Τίνα Καραγιώργη, Ιωάννα Καφίδα, Ηλίας Καφούρος, Νίκος Λαγός, Αφροδίτη Λίτη, Αντώνης Μιχαηλίδης, Βάλλυ Νομίδου, Θανάσης Παναγιώτου, Νίκος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Λυδία Στατήρη, Γιώργος Τσεριώνης, Κωνσταντίνος Φαζός, Γιώργος Φερέτος, Μανώλης Χάρος.
Σκεπτικό, επιλογή έργων, κείμενα, επιμέλεια έκθεσης και συνοδευτικού Καταλόγου : Αθηνά Σχινά.
 Εγκαίνια έκθεσης : Σάββατο 27 Ιουλίου 2013
 Διάρκεια έκθεσης: 27/07/2013 – 29/09/2013
 Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου, 6932 630024 και Έρη Μανούσου, 6932 548619

Δεν υπάρχουν σχόλια: