Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση του Δήμαρχου Άνδρου στις προσφορές γης για απόθεση απορριμμάτων


Το τελευταίο διάστημα ,δημοσιοποιήθηκε  έντονα η πρόταση  προσφοράς  γης  στην περιοχή του Στενού  Άνδρου –Τήνου για την απόθεση των απορριμμάτων του νησιού , έναντι 650.000 € για την αγορά ή 3000 για ενοίκιο καθ΄έτος.

 Ενημερώνουμε  όλους τους κατοίκους του νησιού  ότι η απουσία  χώρου  διαχείρισης των απορριμμάτων δεν οφείλεται στη μη προσφορά γης. Αντίθετα  υπάρχουν προσφορές κτημάτων  σε πολλά σημεία του νησιού , όπως στα Σταυριά,  τη Βουρκωτή, το Στενό , το Μακροτάνταλο κ.λ.π Επιπλέον υπάρχει και το ιδιόκτητο κτήμα της Αναπτυξιακής Άνδρου.  

Υπάρχουν συμπολίτες μας που είτε πουλούν είτε εκμισθώνουν  τα κτήματά τους  για μια τέτοια δραστηριότητα , όμως  ...
...η διάθεση γης δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα .

                  Όλοι γνωρίζουν  ότι η ελεύθερη απόρριψη απορριμμάτων , χωρίς διαχείριση με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους  ,απαγορεύεται αυστηρά. Σε περίπτωση που δημιουργήσουμε  νέο τέτοιο χώρο , επιβάλλεται το κλείσιμό του , η αποκατάστασή του και πρόστιμο 33.0000 € για κάθε μέρα λειτουργίας του.

Μια τέτοια πρόταση λοιπόν που καλεί το Δήμο να προβεί σε παράνομη σύμβαση , όση δημοσιότητα κι αν πάρει, όσες  εντυπώσεις κι αν προκαλεί ,δεν μπορεί να βρει ανταπόκριση.

    Μοναδική επιτρεπόμενη διαχείριση  απορριμμάτων είναι   η δημιουργία  Χώρου Υγειονομικής Ταφής  Υπολειμμάτων με ταυτόχρονη ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ταφή μικρού υπολείμματος.  Το σύνολο των μελετών  για την επιλογή χώρου που θα δημιουργηθεί  ΧΥΤΥ έχει ανατεθεί από το Δήμο Άνδρου  στην εταιρεία ΕΠΤΑ  και ελπίζουμε σε 3-4- μήνες να υπάρξει  χωροθέτηση  .

     Μέχρι τότε μοναδικός  νόμιμος τρόπος διαχείρισης ,είναι η μεταφορά  των απορριμμάτων  σε νόμιμους χώρους λειτουργίας ΧΥΤΥ.

     Η χρήση  του χώρου της Σταυροπέδας  ως χωματερής  ,απ΄όλο το νησί της Άνδρου, μέχρι τις αρχές του χρόνου  και για τα τελευταία τριάντα χρόνια ,   δεν είναι πλέον δυνατή  μετά την απόφαση του ΣτΕ   και την απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου  το καλοκαίρι του 2011, κατόπιν προσφυγής των Συλλόγων Πιτροφού και Ζαγαναρίου.

                             Στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων (Τήνο, Σαντορίνη, Νάξο κ.λ.π )συνεχίζουν να λειτουργούν Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων με επανειλλημμένες παρατάσεις στην αδειοδότησή τους. 

          Τέτοια άδεια θα είχε και η Άνδρος  να χρησιμοποιεί  προσωρινά το χώρο της Σταυροπέδας  σε αυτή τη δύσκολη  συγκυρία, αν κατά τη συζήτηση της προσφυγής των Συλλόγων στο ΣτΕ  είχε γίνει νομική παρέμβαση από τον τότε Σύνδεσμο Δήμων , με το ισχυρότατο επιχείρημα ότι ήταν ο μοναδικός χώρος  και νομικά ήταν αδύνατη η δημιουργία  νέου χώρου ελεύθερης απόρριψης σκουπιδιών.

Η παρέμβαση αυτή δεν έγινε ποτέ!

     Ούτως ή άλλως  ,σημασία έχει   ότι είτε για την Άνδρο είτε για την υπόλοιπη Ελλάδα , οι παρατάσεις αυτές λήγουν  και πρέπει απαραίτητα να χωροθετηθεί ΧΥΤΥ. Μέχρι τότε  πρέπει να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης  που βέβαια δεν μπορεί να είναι η ελεύθερη απόρριψη σε οποιοδήποτε σημείο, όσο καλοπροαίρετα κι αν μας υποδεικνύεται .

Μετά τα παραπάνω είναι φανερό σε όλους  ότι κάθε προσφορά γης για διαχείριση απορριμμάτων  μόνο μια χρήση και αξία μπορεί να έχει  , να αξιολογηθεί συγκριτικά με τις άλλες προτάσεις για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ

                                    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΝΔΡΟΥ                                                                                 

                                        ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΛΥΝΟΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για το μειζον θεμα του 7ευρου αναρτηθηκαν 40 σχολια. Για αυτο το παρακατιανο θεμα , των σκουπιδιων μας , θα γινουν σχολια με προτασεις;
Η δικη μου , γνωστη και εφαρμοσιμη.
Αφου δεν μπορω να προλαβω την δημιουργια σκουπιδιων φροντιζω το 90% αυτων με Διαλογη στην πηγη να τα ανακυκλωνω .

first3 είπε...

Δεν έχω καμιά αντίρρηση στις αιτιάσεις του Δημάρχου, αλλά σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν είχαν κινητοποιηθεί από το 1997 που βγήκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ...
Ή αργότερα το 2004, ή το 2006 π.χ., που έβαζαν φωτιές και μας έκαναν μυνήσεις...
Ακόμη και τώρα, τις δικές τους αδυναμίες προσπαθούν να τις ρίξουν σ αυτούς που προσπάθησαν για μια Άνδρο καθαρή,
ακόμη και τώρα με τη δικαιολογία, ότι φταίνε οι κάτοικοι του Πιτροφού τα πετάνε όπου να ναι...
Αν δεν ολιγορούσαν και δεν προσπαθούσαν μετά μανίας να ρίχνουν τα απορρίμματα στον Πιτροφό με τις γνωστές σκευωρίες, όλα θα 'χαν τελειώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η Ανδρος δεν θάχε τη σημερινή κατάντια.
Φυσικά για όλα αυτά δεν φταίει μόνο ο σημερινός δήμαρχος, οπωσδήποτε όμως έχει ένα μεγάλο μέρος ευθύνης...

Ανώνυμος είπε...

Μα στην προτελευταία συγκέντρωση που έκανε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Θέατρο (βλέπε σχετικό βιντεο)΄ζτησε από τους δημότες να τον βοηθήσουν βρίσκοντες χώρο για τοποθέτηση προσωρινή των σκουπιδιών.Είχε τονισθεί ότι αυτό θα ήταν παράνομο αλλα πιό παρανομο ειναι αυτό πού συμβαίνει τώρα όπου έχουμε πολλες δεκάδες τέτοιων παρανόμων χώρων δίπλα στα σπίτια μας.
'Ενα από τα δύο συμβαίνει Η εξακολουθεί να μας κοροϊδεύει ο Δήμαρχος,η αυτά πού γράφει σήμερα δεν τα γνώριζε τότε>'Ωφειλε όμως να τα γνωριζε.

Ανώνυμος είπε...

Δουλει α του δημαρχου ειναι να εχει ετοιμη λυση για το χρονιο προβλημα του νησιου και οχι να ριχνει το φταιξιμο σε μια μεριδα κατοικων του νησιου.Αλλα βλεπω οτι το διαιρε και βασιλευε το ξερει παρα πολυ καλα, οπως και η παραταξη του!!!